to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:23 | 26.05.2022

Πολιτική

Νέο νόμο πλαίσιο εισάγει η Κεραμέως - Προσπάθεια κατάργησης των φοιτητικών παρατάξεων

Ριζικές αλλαγές για τα ΑΕΙ φέρνει η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με τον νέο νόμο - πλαίσιο που παρουσίασε σήμερα - Τέλος στις φοιτητικές παρατάξεις, εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κατάργηση ατομικής αίτησης αναγνώρισης τίτλων σπουδών από το ΔΟΑΤΑΠ είναι μόνο μερικά από αυτά που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα


Εκλογή των πρυτάνεων και των κοσμητόρων από τα Διοικητικά Συμβούλια, ίδρυση Συμβουλίου Φοιτητών με εκλογή από ενιαίο ψηφοδέλτιο, «ενίσχυση» του ρόλου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), κατάργηση ατομικής αίτησης αναγνώρισης τίτλων σπουδών από το ΔΟΑΤΑΠ, είναι μερικά από τα θέματα του νέου νομοσχεδίου γα τα ΑΕΙ που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και πρόκειται να τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Στην παρουσίαση του νέου νόμου - πλαισίου, η Νίκη Κεραμέως επιβεβαίωσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει τις φοιτητικές παρατάξεις, λίγο καιρό πριν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και ΟΠΑ. Κατά την υπουργό Παιδείας, οι εκλογές των φοιτητών θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα δημιουργηθούν Συμβούλια Φοιτητών σε κάθε ΑΕΙ.

Οι αντιδράσεις απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης έχουν γίνει σαφείς ήδη από την Τετάρτη 18 Μαΐου, οπότε και οι φοιτητές έστειλαν την «γαλάζια» παράταξη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στην δεύτερη θέση ύστερα από σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες. Η κατάρρευση της ΔΑΠ δηλώνει πως οι φοιτητές και οι φοιτήτριες γύρισαν την πλάτη στις κυβερνητικές πολιτικές.

Σύμφωνα με την Ν. Κεραμέως: 

  • Η Σύγκλητος κάθε Πανεπιστημίου θα ασχολείται μόνο με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα και όχι με διοικητικά και οικονομικά θέματα, τα οποία μεταβιβάζονται στο Συμβούλιο Διοίκησης. Συγκεκριμένα, τα Συμβούλια Διοίκησης αποτελούνται από έξι εσωτερικά μέλη ΔΕΠ του ΑΕΙ και πέντε εξωτερικά μέλη, που προέρχονται από καθηγητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού, φυσικά πρόσωπα και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών ή κοινωνικών εταίρων. Προβλέπεται θέση εκτελεστικού διευθυντή, ο οποίος επιλέγεται από το Συμβούλιο Διοίκησης και μπορεί να προέρχεται εντός ή εκτός ΑΕΙ ή να είναι ιδιώτης. Ο πρύτανης «δύναται να παύεται σε περίπτωση σπουδαίου λόγου και αυξημένης πλειοψηφίας» από το Συμβούλιο Διοίκησης.
  • Αλλαγές προβλέπονται και στις εκλογές μελών ΔΕΠ (Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) και νέο πλαίσιο πειθαρχικού δικαίου μελών ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ των ΑΕΙ.
  • Θεσμοθετείται Συμβούλιο Φοιτητών σε κάθε ΑΕΙ, το οποίο αποτελείται από το σύνολο των εκπροσώπων των Τμημάτων. Δικαίωμα συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές έχουν όλοι «οι ενεργοί φοιτητές του α', β', και γ' κύκλου σπουδών».
  • Προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης νέων προγραμμάτων σπουδών, χωρίς την άδεια του υπουργείου Παιδείας, όπως ισχύει μέχρι τώρα, παρά μόνο με την πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ και η ίδρυση εταιριών με απόφαση των ΑΕΙ
  • Μεγαλύτερη χρήση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα μεταπτυχιακά προγράμματα, επέκταση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, «Ελληνικό Erasmus», κοινά προγράμματα σπουδών διεπιστημονικού χαρακτήρα, διπλά προγράμματα σπουδών (απονομή δυο πτυχίων)
  • Προβλέπεται, επίσης, νέο πλαίσιο αξιοποίησης της περιουσίας των ΑΕΙ
  • Καταργούνται οι ποσοστώσεις στον καθορισμό των διδασκόντων που προέρχονται εντός ή εκτός του Ιδρύματος
  • Συνεργασίες με την αγορά εργασίας και η ίδρυση επαγγελματικών μεταπτυχιακών, εκπόνησης βιομηχανικών διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία με φορείς της βιομηχανίας και η ίδρυση Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας χωρίς να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση ή απόφαση υπουργού
  • Απλοποιείται το πλαίσιο για την οργάνωση κοινών ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Θεσπίζεται το υποχρεωτικό κριτήριο της αριστείας για τα τέλη απαλλαγής φοίτησης ευάλωτων ομάδων, καθώς και η δυνατότητα χορήγησης ανταποδοτικών υποτροφιών με υποχρέωση προσφοράς έργου προς το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ή το Πανεπιστήμιο
  • Δημιουργούνται start ups για φοιτητές, διδάκτορες, μεταδιδάκτορες του Πανεπιστημίου και παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής των Πανεπιστημίων σε εταιρικά σχήματα-εμπορικές εταιρείες
  • Διευκολύνονται οι απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια ειδών, παροχής υπηρεσιών και εκτέλεση έργων/μελετών
  • Σχετικά με το ΔΟΑΤΑΠ, καταργούνται οι διαδικασίες «ισοτιμίας» και της «ισοτιμίας με αντιστοιχία». Εφόσον ο Τίτλος Σπουδών περιλαμβάνεται στο Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών θα θεωρείται αυτόματα ακαδημαϊκά αναγνωρισμένος

Κ. Γαβρόγλου: Διαπλοκής Εγκώμιον

Τον νέο νόμο πλαίσιο που παρουσίασε η Ν. Κεραμέως σχολιάζει ο πρώην υπ. Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου.

Συγκεκριμένα, τονίζει:

Μετά από παρελκυστική τακτική κατά την οποία η εκλεκτή του Πρωθυπουργού δημιουργεί εδώ και εβδομάδες σύγχιση στην Πανεπιστημιακή κοινότητα με αντιφατικές διαρροές, ανακοινώθηκε σήμερα, χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση, το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια. 

Για τη διοίκηση του πανεπιστημίου δημιουργείται ένα πανίσχυρο όργανο (από 6 μέλη-καθηγητές του πανεπιστημίου και 5 από “επίλεκτους” εκτός πανεπιστημίου) το οποίο επιλέγει τον Πρύτανη από τα 6 εσωτερικά μέλη. Αν σήμερα, πχ., ένα Πρύτανης εκλέγεται από 500-3.500 καθηγητές ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι ένα πανεπιστήμιο, οι μελλοντικοί  πρυτάνεις θα εκλέγονται από τα 11 μέλη, εκ των οποίων οι 5 δεν θα είναι καν μέλη του πανεπιστημίου.

Δείτε ολόκληρη την δήλωση εδώ.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μετράει ήδη πολλές ήττες στα πανεπιστήμια - Θα μετρήσει άλλη μία

Ο νέος νόμος – πλαίσιο που παρουσίασε η κ. Κεραμέως επιστρέφεται ως απαράδεκτος και αντιδραστικός.

  • Γιατί βάζει στο στόχαστρο ακόμη περισσότερο τα πτυχία, μετατρέποντάς τα σε ένα ακόμα προσόν στη μεγάλη αγορά των πιστοποιήσεων που έχει δημιουργηθεί από όλες τις κυβερνήσεις. Τα “πτυχία-σούπα” των σκόρπιων και ασύνδετων γνώσεων και χωρίς επαγγελματική αναγνώριση είναι “βούτυρο στο ψωμί” της αγοράς εργασίας των πετσοκομμένων μισθών και δικαιωμάτων.
  • Γιατί προωθεί ένα μοντέλο διοίκησης με νέους «μπαμπούλες» επιτήρησης της επιχειρηματικής λειτουργίας, ακόμα πιο ξένο στις ανάγκες των φοιτητών αλλά απολύτως φιλικό στην επιχειρηματική δράση, που σημαίνει άνοδος του κόστους σπουδών και ένταση νέων αντιδραστικών προτεραιοτήτων για την κατεύθυνση της χρηματοδότησης.
  • Γιατί υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους και το ρόλο τους στα Ιδρύματα, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων κι επιχειρώντας άλλη μια κρατική παρέμβαση κι επίθεση στο φοιτητικό κίνημα. Επιχειρεί με τα ενιαία ψηφοδέλτια να δημιουργήσει συμβούλια – παραμάγαζα για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Α.Ε  και τη δημιουργία νέων πελατειακών σχέσεων, γνωστών από παλιά στην κυβερνητική παράταξη που υπέστη συντριπτική ήττα στις φοιτητικές εκλογές.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές σε όλη τη χώρα, με την ψήφο τους στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές και τη δράση τους όλη αυτή την περίοδο, έχουν απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για ένα πανεπιστήμιο κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της καπιταλιστικής κερδοφορίας αλλά ξένο στις ανάγκες των νέων για σπουδές με δικαιώματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι γελασμένη αν νομίζει ότι θα ξεμπερδέψει με τους φοιτητές και τις διεκδικήσεις τους!

Το ΚΚΕ καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους, το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, να ορθώσουμε μαζί ένα μεγάλο τείχος στην επέλαση των κριτηρίων της αγοράς στις πανεπιστημιακές σπουδές.

Οι εξαγγελίες της κ.Κεραμέως θα μείνουν στα χαρτιά! Η κυβέρνηση μετράει ήδη πολλές ήττες στα πανεπιστήμια. Θα μετρήσει άλλη μια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)