to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:29 | 26.05.2022

Διεθνή

Στη «μέγιστη ένταση» οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, στο στόχαστρο των Ρώσων το Χάρκοβο

Τουλάχιστον 4 άμαχοι νεκροί από ρώσικο βομβαρδισμό στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη


Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα (26/5) από βομβαρδισμό ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

«Οι κατακτητές βομβαρδίζουν ξανά το περιφερειακό κέντρο», έγραψε ο κυβερνήτης της περιοχής του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ στο Telegram. Προέτρεψε τους κατοίκους να πάνε σε καταφύγια.

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μαλιάρ δήλωσε πως οι μάχες ενάντια στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν φτάσει στη «μέγιστη ένταση». «Οι μάχες έχουν φτάσει στη μέγιστη έντασή τους και μπροστά μας βρίσκεται ένα μακρύ και εξαιρετικά δύσκολο στάδιο», είπε η υφυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τούρκος αξιωματούχος: Διαπραγμάτευση με Μόσχα και Κίεβο για διάδρομο εξαγωγής σιτηρών

Στο μεταξύ, η Τουρκία διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να ανοίξει ένας διάδρομος μέσω του Βοσπόρου για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς υψηλόβαθμος Tούρκος αξιωματούχος.

«Η Τουρκία διαπραγματεύεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.

«Με το άνοιγμα ενός διαδρόμου από την Τουρκία, υπάρχει αίτημα αυτά τα σιτηρά να φθάσουν στις αγορές για τις οποίες προορίζονται. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το γραφείο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο φέρεται να είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, πως η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει ένα διάδρομο για σκάφη τα οποία μεταφέρουν τρόφιμα σε αντάλλαγμα για την άρση μερικών από τις δυτικές κυρώσεις.

Δύο άλλα πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν επίσης με χωριστές δηλώσεις τους πως διεξάγονται συνομιλίες για να βοηθήσει η Τουρκία να εξαχθούν τα σιτηρά με πλοία από την Ουκρανία. Ένα από τα πρόσωπα αυτά είπε πως, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θεωρείται από τη Μόσχα περισσότερο «ουδέτερη», σε σύγκριση με άλλα δυτικά μέλη της συμμαχίας.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε ένα είδος εποπτείας αυτών των εξαγωγών από την Οδησσό μέσω της Μαύρης Θάλασσας επειδή η Τουρκία είναι παραδοσιακά πολύ ισχυρή στη Μαύρη Θάλασσα και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ανώτερος Eυρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Η Τουρκία έχει ήδη δύο φρεγάτες, δύο υποβρύχια και έξι περιπολικά και πλοία ταχείας επίθεσης στη Μαύρη Θάλασσα και πολλά περισσότερα μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα για μια αποστολή, δήλωσε ο Γιορούκ Ισίκ, επικεφαλής του γραφείου συμβούλων Bosphorus Observer με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε τη Μόσχα και το Κίεβο, ήταν σε επαφή με τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθώντας να μεσολαβήσει γι' αυτό που αποκαλεί μια «συμφωνία πακέτο» για να επαναληφθούν τόσο οι ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων όσο και οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά εμπόδια για μια συμφωνία, μεταξύ των οποίων τα ρωσικά αιτήματα να αρθούν σε αντάλλαγμα μερικές κυρώσεις, η παρουσία ελεύθερων ναρκών και τα απαγορευτικά κόστη της ασφάλισης σ' αυτή τη θαλάσσια οδό, επισημαίνουν αξιωματούχοι και αναλυτές.

Στόλτενμπεργκ: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρά διάρκεια του πολέμου»

O πόλεμος στην Ουκρανία είναι «ένας άγριος πόλεμος», ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συμπληρώνοντας ότι «είναι ένας επιθετικός πόλεμος. Αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν. Έκανε ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος, έχοντας σχεδιάσει να πετύχει τους στόχους του σε μια εβδομάδα».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ μίλησε σε ομάδα μέσων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων η βελγική εφημερίδα «La Libre» και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι μια από τις πιο αναμενόμενες ενέργειες στρατιωτικής επίθεσης που είχαμε ποτέ». Επίσης, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρά διάρκεια».

Όσον αφορά τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να ενταχθούν στη Συμμαχία και τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι «στόχος μου παραμένει η ταχεία ενταξιακή διαδικασία (για τη Σουηδία και τη Φινλανδία). Αλλά χρειάζεται και οι τριάντα σύμμαχοι να συμφωνούν. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε εκεί».

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και, όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει ένας οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ. Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία» προσέθεσε ενώ ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Τουρκία είναι αξιόπιστος σύμμαχος με δεδομένο την παρούσα κατάσταση, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημείωσε ότι «έχει παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι καλωσορίζουν αυτή τη βοήθεια. Είμαστε 30 σύμμαχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικά πολιτικά κόμματα, διαφορετική γεωγραφία, διαφορετικές απόψεις και στάσεις για πολλά θέματα. Το καθήκον μου είναι να μας επιτρέψω, παρά αυτές τις διαφορές, να συμφωνήσουμε στο πιο σημαντικό πράγμα, δηλαδή στο ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον και ότι σε αυτήν την περίπτωση είμαστε έτοιμοι να προσκαλέσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)