to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 26.05.2022

Πολιτική

Στ. Κούλογλου: Δεν το λες και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

Κριτική στην κυβέρνηση για την έλλειψη σταθερής στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική αλλά και απομόνωσης στην οποία οδηγούν τη χώρα οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άσκησε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9,94.



Ερωτηθείς σχετικά στην εκπομπή Blender με το Λάζαρο Θεωδορακίδη για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, σημείωσε: «Η εντύπωση που δημιουργείται από όλες αυτές τις δηλώσεις είναι ότι δεν υπάρχει μια συνέχεια στην πολιτική των δύο χωρών και των δύο ηγετών: Ο Ερντογάν είναι έτσι κι αλλιώς αλλοπρόσαλλος. Αλλά βλέπω ότι το Μάρτιο γίνεται ξαφνικά ένα γεύμα στην Κωνσταντινούπολη και  ο κύριος Μητσοτάκης δηλώνει ότι όλα είναι καλά και πρέπει να συζητάμε. Και μετά από δύο μήνες ο Ερντογάν γίνεται εξω φρενών, προφανώς για κάποιο λόγο. Υποθέτω ότι θα πρέπει ο κύριος Μητσοτάκης να του είπε ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να λυθούν σε διμερές επίπεδο αλλά πήγε στις ΗΠΑ και έθεσε άλλα ζητήματα».   Σε σχέση με την κλιμάκωση της Τουρκίας εκτίμησε ότι δεν βλέπει κάποιο «θερμό επεισόδιο» το καλοκαίρι αν και γενικότερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι σε καλό σημείο μετά και τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ο Στέλιος Κούλογλου σημείωσε ότι γνωρίζουμε ποιος είναι ο Ερντογάν και η πολιτική του αλλά διερωτήθηκε ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Θέλει μια πολιτική ύφεσης στις σχέσεις με την Τουρκία και δεν μπορεί να το επιβάλει στο κόμμα του;»  είπε θυμίζοντας τις αντιδράσεις και την πρόσφατη ομιλία Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ και συνέχισε: «Το άλλο ζήτημα είναι ότι με την εξαίρεση των ΗΠΑ, που φαίνεται ότι οι σχέσεις μας είναι καλές, έχουμε μαλώσει με όλους τους υπόλοιπους: Με τον Ερντογάν, με τη Ρωσία. Έχουμε μαλώσει και με την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι τη Δευτέρα η Επίτροπος Γιούροβα έβγαλε μια πολύ σκληρή δήλωση ανακοίνωση μετά τη συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Γ. Οικονόμου με σοβαρές αιχμές για τα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου. «Επομένως έχουμε κάποιον άλλο σύμμαχο εκτός από τις ΗΠΑ ή ο κύριος Μητσοτάκης έχει βάλει όλα του τα χαρτιά στο αμερικανικό τραπέζι;  Γιατί αυτή είναι η εντύπωση που δημιουργείται» σημείωσε.

Αναφορικά με τη στάση της Κομισιόν σχολίασε. «Η Κομισιόν συστήνει διάλογο και συμφιλίωση, αυτή είναι η γενική γραμμή, δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη πολιτική ούτε κάποια ξεχωριστή προτίμηση ή υποστήριξη της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ε.Ε. και με αυτή την έννοια θεωρείται ότι πρέπει να υποστηριχθεί» Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν έχει ενιαία στάση ανάμεσα στα κράτη-μέλη.  «Επιδιώκουμε να θωρούνται τα σύνορα της Ελλάδος ως σύνορα της ΕΕ αλλά αυτό δεν είναι αυτονόητο και πρέπει να το επιδιώκουμε και πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με τους εταίρους της Ε.Ε.  Η εικόνα που δημιουργείται είναι ότι έχουμε πολύ καλές σχέσεις μόνο με τις ΗΠΑ. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις αλλά χρειάζεται μια ισορροπία» σχολίασε.

Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση της Ρωσίας σχολίασε: «Μου προκαλεί ανησυχία ότι αυτό που κάνει ο Ερντογάν θα έπρεπε να το κάνουμε εμείς, δηλαδή να παίξουμε διαμεσολαβητικό ρόλο στη διένεξη, αξιοποιώντας τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με τη Ρωσία, που με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν διαρραγεί. Έπρεπε να καταδικαστεί η ρωσική εισβολή, έπρεπε να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρναία. Αλλά γιατί έπρεπε να στείλουμε όπλα που μας έφερε κάθε αντίθετους από τη Ρωσία και μας εμπλέκει έστω και έμμεσα στην πολεμική διένεξη; Αυτό θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί και να γίνονται συνομιλίες ειρήνευσης στην Αθήνα αντί για την Κωνσταντινούπολη. Βέβαια ο πόλεμος έχει πάρει άλλη τροπή, ασφαλώς έχουν γίνει μεγάλα εγκλήματα πολέμου με βασική ευθύνη του Πούτιν.» κατέληξε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)