to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:52 | 26.05.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η κυβερνητική τροπολογία καλύπτει τα υπερκέρδη του καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και στην εκπομπή «Σήμερα».


«Το πιο απλό θα ήταν ​η κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές ώστε να δούμε πραγματικά τι εισπράττει το κάθε κόμμα. Γιατί, όπως διαπιστώνουμε όλοι, από τη μία φαίνεται ότι πάνω από το 65% των πολιτών δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση και από την άλλη, στην πρόθεση ψήφου φαίνεται να την ψηφίζουν ακόμη και αυτοί που δεν την εμπιστεύονται. Αποτελεί όμως μόνιμο πλέον ποιοτικό χαρακτηριστικό στις δημοσκοπήσεις ότι πάνω από τα 2/3 των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι σε όλους τους τομείς από την κυβερνητική πολιτική. Επειδή όμως οι δημοσκοπήσεις δεν βγάζουν κυβερνήσεις ας πάμε άμεσα σε εκλογές για να δούμε τι θέλουν οι πολίτες. Και πρέπει να πάμε άμεσα στις κάλπες για δύο βασικούς λόγους. Επειδή υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική στην ακρίβεια, στην ενέργεια, στην ασφάλεια, στην υγεία αλλά και επειδή οι πολίτες δεν τα βγάζουν πέρα και έχουμε σοβαρά προβλήματα ως χώρα λόγω της καταστροφικής κυβέρνησης Μητσοτάκη», σχολίασε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και στην εκπομπή «Σήμερα».


Σε ερώτημα δημοσιογράφου στη συνέχεια, εάν δεν αρέσουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι δημοσκοπήσεις ο Σ.Φάμελλος απάντησε: «Δεν μας αρέσουν οι λογαριασμοί ρεύματος που παραλαμβάνουν οι καταναλωτές, δεν μας αρέσουν οι τιμές στο σούπερ μάρκετ, οι τιμές στα βενζινάδικα, δεν μας αρέσει η αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία. Δεν μας αρέσουν όλα αυτά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει να συμβαίνουν στη χώρα μας. Διότι οι πολίτες παραλαμβάνουν υπέρογκους λογαριασμούς με την υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόστηκε στις 5 Αυγούστου 2021 και είναι ρήτρα Μητσοτάκη. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ ΔΕΝ είχε εφαρμόσει ποτέ ρήτρα αναπροσαρμογής. Πέντε (5) δισ. ευρώ είναι το επιπλέον κόστος στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο εξάμηνο και αυτό είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης».

Σημείωσε ακόμη πως πέρα από το τι λένε οι δημοσκοπήσεις ο κόσμος απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πριν από δέκα μέρες στις εκλογές Προέδρου τριπλασίασε τα μέλη του.

Η συζήτηση τέλος επικεντρώθηκε στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών και στη σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει η κυβέρνηση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε μιλήσει για υπερκέρδη στην αγορά ενέργειας από το 2020 όταν, εν μέσω λοκντάουν, οι προμηθευτές και συγκεκριμένα η ΔΕΗ έφτασε να πουλά ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από την τιμή χονδρικής, και για υπερκέρδη εν μέσω του κύματος ακρίβειας στην ενέργεια. Η κυβέρνηση δεν έβρισκε τα υπερκέρδη ούτε τα αναγνώριζε. Αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ύπαρξή τους μετά από δική μας πίεση αλλά και μετά από την κοινωνική κατακραυγή και να τα φορολογήσει. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει τροπολογία για τη φορολόγησή τους στο σχέδιο νόμου για τον κλιματικό νόμο που προσπαθεί όμως να μειώσει τα υπερκέρδη με τρεις τρόπους. Πρώτον, δεν καθορίζει πόσα είναι, δεν αναφέρει ποσό, αφήνει στους υπουργούς τον υπολογισμό. Δεύτερον, δε συμπεριλαμβάνει το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021 ενώ είχε ήδη ανέβει από τότε η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και το περιθώριο κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών. Τρίτον, αφαιρεί από τα κέρδη στην παραγωγή έξοδα, εκπτώσεις και ζημίες από την προμήθεια για να μειώσει τα κέρδη, μία απαράδεκτη τακτική που αντίκειται και στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Τέταρτον δεν περιέχει τα κέρδη της εμπορίας φυσικού αερίου. Είναι μία τροπολογία γραμμένη στα μέτρα του καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)