to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:42 | 26.05.2022

Διεθνή

Τέσσερις επιθέσεις στο Αφγανιστάν με τουλάχιστον 16 νεκρούς

Ο αριθμός των επιθέσεων στο Αφγανιστάν έχει μειωθεί αφότου κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου, όμως σειρά φονικών βομβιστικών επιθέσεων, στις οποίες έχουν βρει τον θάνατο δεκάδες άνθρωποι, πλήττει τη χώρα από τα τέλη του Απριλίου, του ιερού μήνα του ραμαζανιού


(φωτ. αρχείου)

Τουλάχιστον δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη 25/5 σε τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για τρεις επιθέσεις εναντίον μικρών λεωφορείων στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στα βόρεια της χώρας, που έχει αναλάβει την ευθύνη τους το Ισλαμικό Κράτος, και για μία εναντίον τεμένους στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, μεγάλη πόλη του αφγανικού βορρά, «είχαν τοποθετηθεί βόμβες σε τρία μίνι λεωφορεία σε διαφορετικές συνοικίες της πόλης». Εκεί σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων οι τρεις γυναίκες, σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου δεκαπέντε τραυματίστηκαν.

«Στρατιώτες του χαλιφάτου πυροδότησαν δύο βόμβες τοποθετημένες σε δύο λεωφορεία και κατόπιν μια τρίτη, τοποθετημένη σε τρίτο λεωφορείο», ανέφερε το ΙΚ μέσω Telegram.

Στην Καμπούλ, από τη βομβιστική επίθεση σε τέμενος σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 18. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν πολλά ασθενοφόρα να κινούνται με ταχύτητα προς τον τόπο της έκρηξης, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του συστήματος εξαερισμού του τεμένους.

Ο αριθμός των επιθέσεων στο Αφγανιστάν έχει μειωθεί αφότου κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου, όμως σειρά φονικών βομβιστικών επιθέσεων, στις οποίες έχουν βρει τον θάνατο δεκάδες άνθρωποι, πλήττει τη χώρα από τα τέλη του Απριλίου, του ιερού μήνα του ραμαζανιού.

Για ορισμένες από τις πιο φονικές επιθέσεις που έπληξαν τη χώρα είχε αναλάβει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος, που βάζει στο στόχαστρο ειδικά τη σιιτική μειονότητα των Χαζάρων. Οι τζιχαντιστές του ΙΚ θεωρούν τους σιίτες αιρετικούς.

Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να υποβαθμίσουν την απειλή που εγείρει το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), ο τοπικός βραχίονας του ΙΚ. Διεξάγουν ανελέητο πόλεμο εναντίον της οργάνωσης αυτής εδώ και χρόνια και έχουν πολλαπλασιάσει τις εφόδους, ειδικά στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες άνδρες που φέρονται να ανήκουν στις τάξεις του.

Διαβεβαιώνουν εδώ και μήνες ότι έχουν «νικήσει» το ΙΚΧ, όμως αναλυτές θεωρούν ότι η εξτρεμιστική οργάνωση συνεχίζει να αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση από τη σκοπιά της ασφάλειας για το νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)