to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:29 | 26.05.2022

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Η ακρίβεια που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει το όνομα του Μητσοτάκη

«Το πρόβλημα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά είχε εμφανιστεί στη χώρα πολύ νωρίτερα. Όλες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης αποδείχθηκαν εσφαλμένες»


Διαβάστε τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμόAction24 (στο δημοσιογράφο Γ. Πιέρρο):

Για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

Αυτό που έχει συμβεί είναι πρωτοφανές. Ο Υπουργός Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος, στις 13 Μαΐου δηλώνει, σε σχέση με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία από τη χώρα μας, ότι “δεν υπάρχει θέμα εκ νέου αποστολής”. Λίγες μέρες μετά, όχι τα ελληνικά κυβερνητικά στελέχη, αλλά ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ.Όστιν είπε “σήμερα πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ αυτών Ιταλία, Ελλάδα, Νορβηγία, Πολωνία”.Μάθαμε, δηλαδή, ότι κάνουμε δωρεά κρίσιμωνσυστημάτων εξοπλισμού και πυρομαχικών προς την Ουκρανία από τον υπουργό των ΗΠΑ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανήλθε δηλώνοντας ότι η Ελλάδα στέλνει υλικό από τα αποθέματά της και έτσι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Αναρωτιόμαστε λοιπόν εάν υπάρχουν αποθέματα  άχρηστα για την αμυντική ικανότητα της χώρας, τα οποία περισσεύουν και τα στέλνουμε στην Ουκρανία, ή δίνουμε υλικά που είναι απαραίτητα για την άμυνα της χώρας. Να προσθέσω επίσης ότι φαίνεται να μην έχει ενημερωθεί η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, αν κρίνουμε από τα όσα έγιναν σε σχέση με την προηγούμενη αποστολή στρατιωτικού υλικού, όπως εξάλλου αποκάλυψε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός κ. Καμπάς.

Όλα αυτά αποδεικνύουν πόσο πολιτικά επικίνδυνη είναι η κυβέρνηση, έχοντας υιοθετήσει την αντίληψη ότι η χώρα είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της «Δύσης». Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους με βάση την προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας του κ. Ερντογάν. Χρειάζεται σοβαρότητα και όχι εργαλειοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία και των δυσκολιών που αυτές εμπεριέχουν.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θέτουμε ζήτημα των συμμαχιών της χώρας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια στάση που μας έχει μετατρέψει σε δεδομένους. Όταν σε θεωρούν δεδομένο δεν σε υπολογίζουν. Η κ. Μπακογιάννη μόλις χθες δήλωσε αρνητικά εντυπωσιασμένη για τη στάση των συμμάχων μας σε σχέση με την προκλητικότητα της Τουρκίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη που συμπεριφέρεται ως «yesman». Στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν πήραμε καμία δέσμευση από τους Αμερικανούς, ενώ δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά η λέξη «Τουρκία» στην ομιλία του στο Κογκρέσο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο Ερντογάν να αποθρασύνεται. Και αυτό το είδαμε καθώς ένα εικοσιτετράωρο μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν έστειλε μαχητικά αεροπλάνα τα οποία πραγματοποίησαν υπερπτήσεις 2,5 ναυτικά μίλια έξω από την Αλεξανδρούπολη. Την ίδια στιγμή η Τουρκία διεκδικεί και αναβαθμίζει διαρκώς το ρόλο της στην περιοχή, τόσο στα εξοπλιστικά όσο και στο ρόλο της στο ουκρανικό ζήτημα.

Για την κατάσταση της οικονομίας

Η εικόνα που θέλουν να παρουσιάζουν ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της κυβέρνησής του για την οικονομία αποτυπώνεται στη δήλωση του πρωθυπουργού περί ολιστικής αντίληψης της ζωής, δηλαδή, ότι οι αμοιβές, οι μισθοί κ.λπ δεν έχουν και τόση σημασία. Την ίδια στιγμή η ακρίβεια που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις  έχει το όνομα του πρωθυπουργού, είναι ακρίβεια Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση, πέραν των άλλων, καθυστέρησε σημαντικά να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κρίσης. Μας έλεγε ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και ότι θα τελειώσει τα Χριστούγεννα του 2021, μας κατηγορούσε για κινδυνολογία, ότι οι αυξήσεις θα είναι ύψους 2 με 3 ευρώ. Επί ένα οκτάμηνο δεν έκανε απολύτως τίποτα. Το πρόβλημα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά είχε εμφανιστεί στη χώρα πολύ νωρίτερα. Όλες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης αποδείχθηκαν εσφαλμένες. Χρειάστηκε να τον προκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, ώστε να αναγνωρίσει ο Μητσοτάκης την ύπαρξη των «ουρανοκατέβατων» κερδών και να  δεσμευθεί ότι θα τα φορολογήσει. Ακόμα περιμένουμε, όπως περιμένουμε ακόμα να πάρει μέτρα για το πλαφόν στις τιμές ενέργειας, τη μείωση του ΕΦΚ και μια σειρά άλλων μέτρων που έχουμε προτείνει.

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα δώσει έως 600 ευρώ ως αντιστάθμισμα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αν διαιρέσει, όμως, κανείς το συνολικό διατιθέμενο ποσό των 280 εκατ. ευρώ με τα 4 εκ. των δικαιούχων αντιλαμβάνεται ότι τελικά το ποσό το οποίο θα εισπράξουν οι καταναλωτές είναι 66,6 ευρώ το εξάμηνο, δηλαδή 11,10 ευρώ το μήνα.

Ως προς τη γενική κατάσταση της οικονομίας, πρέπει να σημειώσω ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος το οποίο συνεχώς αυξάνεται.Ο κ. Τζεντιλόνι, εκ μέρους της ΕΕ, το χαρακτήρισετο μεγαλύτερο χρέος της  Ευρώπης, συμπληρώνοντας ότι διατρέχουμε τον κίνδυνο να μπει η χώρα μας πάλι σε καθεστώς επιτήρησης. Επιπλέον, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, γεγονός που παραδέχθηκε και ο κ. Σταϊκούρας. Τα δε ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά σε ένα κυνήγι πλειστηριασμών. Δεν μπορεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να παρουσιάζει ανέμελα μια ανθηρή εικόνα της οικονομίας, όταν όλα τα δεδομένα τον διαψεύδουν.

Για τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές

Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ η ψαλίδα ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στη ΝΔ είχε κλείσει και οι οικονομικές δυσκολίες εντείνονται τα ευρήματα των νέων δημοσκοπήσεων να δείχνουν πάλι άνοιγμα της ψαλίδας αυτής.

Ως προς το ενδεχόμενο εκλογών εμείς υποστηρίζουμε, έχοντας ως γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ότι είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή. Αυτή η αλλαγή μπορεί να προκύψει μέσα από τη συνεργασία των δημοκρατικών- προοδευτικών δυνάμεων που θα συμφωνήσουν σε ένα κοινό πρόγραμμα. Εμείς έχουμε απευθύνει πρόσκληση σε όλες αυτές τις δυνάμεις για να συμφωνήσουμε. Θεωρούμε ότι με λίγες εξαιρέσεις, οι δυνάμεις αυτές υπάρχουν μέσα στην ελληνική βουλή και μπορούν να συγκλίνουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)