to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 25.05.2022

πηγή: efsyn.gr

Οικονομία

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ συντάσσονται με Λαγκάρντ για την αύξηση των επιτοκίων

Υπέρ του σχεδίου αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που παρουσίασε τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ, τάχθηκαν σήμερα (25/5) μία σειρά μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ


Η Λαγκάρντ έγραψε στο blog της ΕΚΤ ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, που είναι σήμερα αρνητικό (-0,5%), θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνεται από τον Ιούλιο και θα μπορούσε να γίνει μηδενικό ή λίγο πάνω από το μηδέν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί στη συνέχεια προς το «ουδέτερο» επίπεδό του, το οποίο εκτιμάται μεταξύ του 1% και του 2%.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, που είναι από τα πιο συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως το σχέδιο αυτό. Ο Φιλανδός ομόλογός του, Όλι Ρεν, εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στην αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι, όπως και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. «Συμφωνώ πλήρως, στηρίζω πλήρως οτιδήποτε αναφέρεται στο blog, θεωρώ ότι χαράσσει ωραία την πορεία της πολιτικής», είπε ο Κνοτ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κλάας είχε πει ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) τον Ιούλιο, αλλά με τις σημερινές δηλώσεις του στήριξε μία μικρότερη αύξηση, της τάξης των 25 μ.β., ευθυγραμμιζόμενος με τη θέση της Λαγκάρντ για σταδιακές αυξήσεις.

Μιλώντας στο Ελσίνκι, ο Ρεν, ο οποίος θεωρείται από ορισμένους «περιστέρι», δηλαδή υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων, δήλωσε ότι στηρίζει αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο.

Ο Λέιν σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα της Λαγκάρντ για το καλοκαίρι είναι «ξεκάθαρο και ισχυρό», αλλά τόνισε ότι κάθε κίνηση μετά τον Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού και τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Χθες, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Αυστρίας και της Λετονίας δήλωσαν ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. πρέπει να είναι μία επιλογή τον Ιούλιο, υπονοώντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία για αύξηση κατά 25 μ.β.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ένα κατ' εξοχήν «περιστέρι», είχε μία κάπως διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής δεν πρέπει να εξισωθεί με την αύξηση των επιτοκίων σε ένα ουδέτερο επίπεδο. Αντίθετα, σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η παγίωση του πληθωρισμού στον στόχο 2% της ΕΚΤ.

«Αναμένουμε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP θα τελειώσουν πολύ νωρίς το τρίτο τρίμηνο», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ τη Δευτέρα, συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα μας επέτρεπε μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις οδηγίες που ήδη έχουμε δώσει». Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να εξέλθουμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου", επισήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)