to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κρίσιμες εκλογές στην Κολομβία - Συνέντευξη με τη Μαρία Σεπέδα Κάστρο

Η κοινωνιολόγος Σεπέδα Κάστρο που συμμετέχει στο κίνημα Υπερασπιζόμαστε την Ειρήνη και στους οργανισμούς του Εναλλακτικού Δημοκρατικού Πόλου (PDA) για τα Διεθνή Δικαιώματα και την Ιστορική Συμφωνία (Pacto Historico), που υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Γκουστάβο Πέτρο, μιλά στην Αυγή της Κυριακής για τις επερχόμενες (29/5) κρίσιμες εκλογές στην Κολομβία


«Φιλοδοξούμε να κερδίσουμε με μεγάλη πλειοψηφία τις εκλογές από τον πρώτο γύρο την επόμενη Κυριακή, αποφεύγοντας να αντιμετωπίζουμε έναν δεύτερο γύρο ασφυκτικών πιέσεων από το καθεστώς που μας κυβερνά και τις παραστρατιωτικές συμμορίες και τις διάφορες μαφίες και καρτέλ ναρκωτικών. Πρέπει να κερδίσουμε στον πρώτο γύρο για να αποφύγουμε το κλίμα βίας και θανάτου που ετοιμάζουν.  Όλοι οι αντίπαλοί μας εκπροσωπούν τη Δεξιά και την Ακροδεξιά ακόμη κι όταν βαφτίζονται κεντρώοι, όπως ο Σέρχιο Φαχάρδο. Θα ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε το 2018 με την Ανθρώπινη Κολομβία, που είχε επίσης ως υποψήφιο Πρόεδρο τον Γκουστάβο Πέτρο και είχε πάρει πάνω από 4,8 εκατομμύρια ψήφους στις προεδρικές του 2018» τόνισε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η Μαρία Σεπέδα Κάστρο, θύμα της γενοκτονίας της Πατριωτικής Ένωσης, αφού ο πατέρας της Μανουέλ Θεπάδα Βάργκας αποτέλεσε τον τελευταίο γερουσιαστή του προοδευτικού συνασπισμού που δολοφονήθηκε το 1994.

Η κοινωνιολόγος Σεπέδα Κάστρο διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, συμμετέχει στο κίνημα Υπερασπιζόμαστε την Ειρήνη και στους οργανισμούς του Εναλλακτικού Δημοκρατικού Πόλου (PDA) για τα Διεθνή Δικαιώματα και την Ιστορική Συμφωνία (Pacto Historico), που υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Γκουστάβο Πέτρο.

Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο και την Αυγή της Κυριακής

 

Είδαμε τον Γκουστάβο Πέτρο να δέχεται απειλές για τη ζωή του…

Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ ακόμη και πριν τις απειλές εναντίον του Πέτρο, γιατί ξέρουμε τον ρόλο των παραστρατιωτικών στην Κολομβία. Πρόσφατα συλλάβανε έναν από τους πιο επικίνδυνους παραστρατιωτικούς ηγέτες, τον αποκαλούμενο Οτονιέλ, αλλά η κυβέρνηση προτίμησε να τον εκδώσει στις ΗΠΑ για να μην μιλήσει στην Κολομβία. Οι παραστρατιωτικοί, οι μαφίες και τα καρτέλ ναρκωτικών, με αιχμή αυτό του Κόλπου, αντέδρασαν και προκήρυξαν μια πολυήμερη ένοπλη απεργία. Είχαμε τουλάχιστον 24 νεκρούς. Οι παραστρατιωτικοί ήθελαν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ακυρώσει τις εκλογές για να μην εκλεγούν ο Πέτρο και η αντιπρόεδρος Φράνθια Μάρκες. Μετά προσπάθησαν να ασκήσουν πιέσεις στο κεντρικό εκλογοδικείο για να ακυρωθούν οι εκλογές και να μεταφερθούν σε μια απροσδιόριστη ημερομηνία. Εμείς δίνουμε τη μάχη για να κερδίσουν τις εκλογές στις 29 Μαΐου, προσέχουμε πάρα πολύ τον Πέτρο και τη Μάρκες, που αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας, γιατί αντιπροσωπεύει τους Αφροαμερικανούς, οι οποίοι υπήρξαν από τις πλέον καταπιεσμένες μειοψηφίες. Η Μάρκες είναι γνωστή διεθνώς για τους οικολογικούς αγώνες της. Εκπροσωπεί για εμάς αυτούς που αποκαλούμε «οι κανένας». Το σύνθημά της ως υποψήφια αντιπρόεδρος είναι «Για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», αυτή για την οποία αγωνίζονται εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας.

Υπάρχει η αίσθηση ότι ο κόσμος θα έρθει μαζικά στις κάλπες. Μετά τον θρίαμβό μας στις βουλευτικές εκλογές στις 13 Μαρτίου του 2022, που αναδειχθήκαμε στο μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή, πάρα πολύς κόσμος πήγε και γράφτηκε στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσει. 

Τα κινήματα κατά της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Ντούκε στηρίζουν την άνοδο του Πέτρο;

Από το 2016, που υπογράφηκε η Συμφωνία Ειρήνης, ανατράπηκε η πολιτική τής αντιμετώπισης του αποκαλούμενου εσωτερικού εχθρού, αυτού που θεωρούσε ως εχθρό του το καθεστώς, που νομίζει πως του ανήκει η χώρα. Ο εσωτερικός εχθρός άλλαξε για το καθεστώς γιατί δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη βία ως αποτέλεσμα της ύπαρξης των FARC, αφού δεν υπάρχουν πια. Η Συμφωνία Ειρήνης δεν εφαρμόστηκε όπως θα έπρεπε, αλλά αυτό δεν απέτρεψε την ανάπτυξη κοινωνικών κινημάτων, που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν χωρίς φόβο. Είχαμε τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις το 2019, μεγάλες διαδηλώσεις το 2020 και τον Απρίλιο του 2021 μια τεράστια γενική απεργία που παρέλυσε όλη τη χώρα. Με τις μαζικές κινητοποιήσεις ανατράπηκε η φορολογική μεταρρύθμιση του Ντούκε. Η κυβέρνηση ήθελε να κάνει μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση διαγράφοντας το μάθημα της Ιστορίας από τις σχολικές τάξεις και αυτό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διδάσκεται στα σχολεία της χώρας μας. Προσπάθησε να διαλύσει το ήδη άσχημο σύστημα Υγείας που έχουμε. Ο Ντούκε αναγκάστηκε να αλλάξει τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Πολέμου-Άμυνας.

Τα κινήματα αυτά αντέξανε τη σκληρή καταστολή, τον φόβο του θανάτου, των δολοφονιών, των εξαφανίσεων. Με τη μεγάλη γενική απεργία εξαφανίστηκαν 300 άνθρωποι, κυρίως νεαρά άτομα, είδαμε σορούς δολοφονημένων ανθρώπων να βρίσκονται πεταμένες στους δρόμους, τη σκληρή καταστολή των ESMAD (σ.σ.: τα αντίστοιχα MAT), που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανισμών για την απάνθρωπη δράση τους. Η γενική απεργία έφερε στην επιφάνεια στις σχέσεις της αστυνομίας και του κράτους με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις. Δολοφόνησαν πολλά άτομα, άλλα τα τύφλωσαν, είχαμε πολλούς βιασμούς. Η βία ήταν πολύ σκληρή σε όλα τα επίπεδα. Αντέξαμε όμως και σηκώσαμε κεφάλι και θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές. Τα ποσοστά των Κολομβιανών που ζουν στο εξωτερικό και μας στηρίζουν είναι τεράστια. Ο κόσμος μετέτρεψε την οργή εναντίον της καταστολής δίνοντας τη μαζική του ψήφο στον Πέτρο.

Όλα αυτά τα χρόνια είδαμε όμως τους δρόμους να γεμίζουν με τις σορούς των πρώην στελεχών και μελών των FARC, τις δολοφονίες των κοινωνικών ακτιβιστών και των ακτιβιστών των κοινοτήτων των ιθαγενών πληθυσμών, αυτών που αγωνίζονται στις γειτονιές ή στα χωριά για λίγη αξιοπρέπεια.

Η ιστορία της Κολομβίας είναι γεμάτη από τον αποδεκατισμό οποιασδήποτε φωνής μπορούσε να εκφράσει μια διαμαρτυρία ή μια κινητοποίηση. Ήδη από τη δεκαετία του 1950 δολοφονούσαν αυτούς που είχαν υπογράψει την πρώτη Συμφωνία Ειρήνης μεταξύ των τότε ανταρτών και της τότε κυβέρνησης. O αρχηγός των τότε ανταρτών Γκουανταλούπε Σαλθέδο δολοφονήθηκε στους δρόμους της Μπογκοτά το 1957, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ειρήνης. Το κράτος έχει συνηθίσει να προδίδει τις συμφωνίες που υπογράφει ή να μην τις εφαρμόζει όπως πρέπει.

Η Συμφωνία Ειρήνης του 2016 ήταν πολύ σύνθετη γιατί, πέρα από το τέλος του πολέμου, έπρεπε να διευθετήσει το θέμα της ένταξης των πρώην ανταρτών στην κοινωνία, την παραχώρηση της γης σε αγρότες, τη χρήση της για καλλιέργειες εκτός της κόκας. Το δικαίωμα στη γη αποτέλεσε ιστορικά τον λόγο της εξολόθρευσης κάθε ανθρώπου ή κινήματος που απαιτούσε ένα κομμάτι γης. Η Κολομβία είναι μια πολύ πλούσια χώρα γιατί, εκτός από μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, έχει ένα πολύ πλούσιο υπέδαφος. Οι μεγάλοι γαιοκτήμονες, οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι και οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ορυχείων θεωρούν τη χώρα προσωπική τους ιδιοκτησία. Οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι διασφαλίζουν τον έλεγχο της γης από τους λίγους, η Monsanto και οι άλλες πολυεθνικές κρατούν τους αγρότες όμηρους, ενώ η υπερεκμετάλλευση των ορυχείων οδηγεί σε οικολογικές και άλλες καταστροφές.

 
ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Η Συμφωνία Ειρήνης έμεινε κενό γράμμα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα επανένταξης των πρώην ανταρτών, μεταξύ των οποίων και της Ε.Ε.  Όχι μόνο δεν τους έδωσαν μια ευκαιρία, αλλά δολοφονούν τον έναν μετά τον άλλο. Οι FARC κάλυπταν ένα μεγάλο τμήμα της χώρας και είχαν τις υποδομές τους, αποτελούσαν τους τοπικούς θεσμούς σε πολλές περιφέρειες. Από τη στιγμή που διαλύθηκαν, τις αντικατέστησαν οι διάφορες μαφίες και καρτέλ και όχι το επίσημο κράτος.  Ή ακόμη και οι λίγοι διαφωνούντες από τις FARC, που ενώθηκαν με το παλιό αντάρτικο του ELN.

Η χρηματοδότηση στους αγρότες για να αλλάξουν την καλλιέργεια της κόκας με άλλες καλλιέργειες δεν έγινε ποτέ ή, ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαια με τη Monsanto για να ψεκάζει με αεροπλάνα με γλυφόσατη τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα ο κόσμος να πεθαίνει από καρκίνο.

Αν οι ΗΠΑ δεν σταματήσουν τη διακίνηση των ναρκωτικών στη χώρα τους, η Κεντρική και η Λατινική Αμερική θα παραμένουν όμηροι της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της κόκας και της παρασκευής άλλων ουσιών. Η αμερικανική μαφία δεν επιτρέπει αλλαγές στην αλυσίδα των ναρκωτικών στην ήπειρό μας.

Όσο οι μαφίες και τα καρτέλ βλέπουν να δυναμώνουν τα κοινωνικά κινήματα τόσο πιο πολύ νομίζουν ότι δολοφονώντας τους ακτιβιστές, τα στελέχη και τους ηγέτες τους θα καταφέρουν να τα καταστείλουν. Θέλουν να αποκεφαλίζουν ό,τι κινείται στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτή είναι η μεθοδολογία που εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες για να σιωπήσουν τα κοινωνικά κινήματα.

Για τον λόγο αυτό δεν θέλουμε να κερδίσουμε μόνο τις προεδρικές εκλογές, αλλά και τις αυτοδιοικητικές του 2023, γιατί οι κυβερνήτες αποφασίζουν για την πολιτική στις περιφέρειές τους. Θέλουμε να κερδίσουν τις αυτοδιοικητικές αρχές, τα κρατίδια, τους δήμους και τα επαρχιακά, τοπικά, κοινοτικά συμβούλια για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας σε όλη τη χώρα και να αποκόψουμε τη διαφθορά από τους αιρετούς θεσμούς.

Ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ, δεδομένου ότι η Κολομβία είναι ο πιο πιστός τους σύμμαχος σε μια στρατηγική τοποθεσία;

Η Κολομβία έχει στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ γιατί βρίσκεται σε μια γωνία της Λατινικής Αμερικής που έχει απέναντί της την Κεντρική Αμερική, ενώ συνορεύει με τη Βενεζουέλα. Ο αμερικανικός στρατός έχει μια μόνιμη παρουσία στη χώρα μας. Στην αρχή προσπάθησαν να την εξωραΐσουν με το αποκαλούμενο «Σχέδιο Κολομβία», που το εμφάνιζαν σαν ένα σχέδιο καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών. Το μόνο θετικό που είδαμε από τις ΗΠΑ ήταν την περίοδο του Ομπάμα, που δέχθηκε να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Ειρήνης στην Αβάνα και υποσχέθηκε στην Κούβα να αναθεωρήσει το εμπάργκο αν η Κούβα βοηθούσε στις διαπραγματεύσεις. Τα πράγματα με τον Μπάιντεν δεν πάνε πολύ καλά, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται στις ΗΠΑ δεν διεξάγεται κάποια ουσιαστική αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, με αποτέλεσμα οι μαφίες των ΗΠΑ να δρουν ελεύθερα στην Κεντρική και τη Λατινική Αμερική.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το γεγονός ότι συνορεύουμε με τη Βενεζουέλα επιδείνωσαν την κατάσταση, γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν πυρηνικά όπλα στις βάσεις που έχουν στη χώρα μας και κυρίως στη βάση που είναι κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Γι’ αυτό καμία αμερικανική κυβέρνηση δεν υπερασπίστηκε τη δημοκρατία και τις ελευθερίες στην Κολομβία.

Γιατί ο Πέτρο υπόγραψε μια συμβολαιογραφική πράξη ότι δεν θα εθνικοποιήσει τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες;

Στην Κολομβία η δεξιά πολιτική πραγματοποιείται διαμέσου εκστρατειών που εμείς λέμε ότι αφορούν τη «μετα-αλήθεια», δηλαδή πληροφορίες ή δηλώσεις όπου τα αντικειμενικά δεδομένα είναι λιγότερο σημαντικά από τις απόψεις και τα συναισθήματα που προκαλούν. Κάτι σαν fake news. Το είδαμε με το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία Ειρήνης, που διηγήθηκαν πάρα πολλά ψέματα που δεν είχαν καμία σχέση με τη Συμφωνία, όπως για το θέμα του φύλου, που το μετέτρεψαν σε ιδεολογία του φύλου, που το μετέφρασαν ως επιβολή της ομοφυλοφιλίας στις οικογένειες υποστηρίζοντας ότι τα αγόρια και τα κορίτσια θα γίνονταν ομοφυλόφιλοι. Υποστήριξαν επίσης ότι θα χρήματα για την ένταξη των πρώην ανταρτών των FARC στην κοινωνία θα τα εξοικονομούσαν από περικοπές στις συντάξεις. Τώρα προσπαθούν να φοβίσουν τον κόσμο ότι θα εφαρμόσουμε τις πολιτικές του Κάστρο και του Τσάβες, ότι η Κολομβία θα γίνει σαν τη Βενεζουέλα και ότι ο Πέτρο θα απαλλοτριώσει την ιδιωτική ιδιοκτησία. Για τον λόγο αυτό ο Πέτρο και η Μάρκες πήγαν σε έναν συμβολαιογράφο και υπέγραψαν μια δήλωση προς τους επιχειρηματίες ότι δεν θα απαλλοτριώσουν τις επιχειρήσεις τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)