to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:13 | 24.05.2022

Διεθνή

Ανησυχία στη Δύση από τις κοινές ασκήσεις βομβαρδιστικών Κίνας και Ρωσίας

Είναι τα πρώτα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας και της Ρωσίας αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των ΗΠΑ, και διεξάγονται προς το τέλος ενός ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ στην περιοχή


Ρωσικά και κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινά γυμνάσια περιπολίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε την Τρίτη 24/5/22 το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Η κοινή περιπολία κράτησε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα και περιελάμβανε ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και κινεζικά αεριωθούμενα Xian H-6, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση.

Αεροπλάνα της ιαπωνικής και της νοτιοκορεατικής Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν τα ρωσικά και κινεζικά αεριωθούμενα για ένα τμήμα των γυμνασίων, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε από την πλευρά του ότι κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα κοινή αεροπορική περιπολία.

Η περιπολία, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του "ετήσιου σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας", πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την Ανατολική Σινική Θάλασσα και τον Δυτικό Ειρηνικό, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας στον επίσημο ιστότοπό του.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η κοινή άσκηση στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων της Ρωσίας και της Κίνας στην Ανατολική Ασία σήμερα δείχνει το βάθος της ευθυγράμμισης των δύο χωρών, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

"Νομίζουμε πως δείχνουν πως η Κίνα συνεχίζει να είναι πρόθυμη να ευθυγραμμισθεί στενά με τη Ρωσία, μέσω και της στρατιωτικής συνεργασίας", δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως τέτοιες ενέργειες πρέπει να σχεδιάζονται καλά εκ των προτέρων.

"Η Κίνα δεν απομακρύνεται από τη Ρωσία. Μάλιστα τα γυμνάσια δείχνουν πως η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία να υπερασπιστεί τα ανατολικά της ενώ η Ρωσία πολεμά στα δυτικά της", είπε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα γυμνάσια με τα βομβαρδιστικά δείχνουν πως η Ρωσία θα είναι δίπλα στην Κίνα στις εδαφικές διαφορές της με γειτονικές χώρες στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Δεν είναι σαφές αν τα γυμνάσια σχεδιάστηκαν για να συμπέσουν με το πρώτο ταξίδι του Μπάιντεν ως προέδρου στην Ασία, όπου επισκέφθηκε τις συμμαχικές Νότια Κορέα και Ιαπωνία, και σήμερα συνάντησε τους ηγέτες της δημοκρατικής Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας --συλλογικά γνωστές ως Quad-- στη δεύτερη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται πρόσωπο με πρόσωπο.

Ο Μπάιντεν τόνισε στη διάρκεια του ταξιδιού, που σκοπός του ήταν εν μέρει να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στους συμμάχους και εταίρους τους στην ώθηση για μια ελεύθερη και ανοικτή περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού.

Το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν μια σύμπραξη «χωρίς όρια» μερικές μόλις εβδομάδες πριν από την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, και η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή.

Οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει παρόμοια γυμνάσια και στο παρελθόν περιλαμβανομένης αυτής που σύμφωνα με τη Ρωσία ήταν η πρώτη κοινή μεγάλου βεληνεκούς αεροπορική περιπολία τους στην περιοχή του 2019. Τον Αύγουστο, πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στην Κίνα με τη συμμετοχή τουλάχιστον 10.000 στρατιωτών.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε πως εξακολουθούν να μην έχουν ενδείξεις πως η Κίνα παρείχε υλική υποστήριξη για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια κίνηση που έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Κίνας παρόμοιων με ορισμένα από τα σαρωτικά μέτρα που έχουν λάβει η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της εναντίον της Μόσχας.

Για σαμποτάζ των διεθνών της σχέσεων κατηγορεί τη Δύση η Κίνα

Στο μεταξύ, για σχεδιασμένη εκστρατεία υπονόμευσης της εικόνας και του κύρους της προκειμένου να σαμποταριστούν οι διεθνείς της σχέσεις κατηγορεί τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες δυτικές δυνάμεις η Κίνα με αφορμή την επίσκεψη της ανώτατης αξιωματούχου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ. 

Η επίσκεψη της Μισέλ Μπασελέ γίνεται έπειτα από καταγγελίες διεθνών και ντόπιων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εγκλήματα της Κίνας κατά της ζωής και ειδικά κατά θρησκευτικών και φυλετικών μειονοτήτων που ζουν και δραστηριοποιούνται στα εδάφη της. Οι κατηγορίες αυτές αφορούν την υποβολή σε καταναγκαστική εργασία και μαζικές φυλακίσεις, μεταξύ άλλων, σε μέλη της φυλής των Ουιγούρων, καθώς και πολίτες του Καζακστάν και άλλων μουσουλμανικών χωρών, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν έδωσε σήμερα απάντηση στις εν λόγω κατηγορίες, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες έχουν επανειλημμένα οργανώσει πολιτικές φάρσες αναφορικά με την εξαήμερη επίσκεψη της Ύπατης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».

«Πρώτα άσκησαν ανοιχτά πιέσεις και απαίτησαν σθεναρά από την ύπατη αρμοστή να επισκεφθεί την Κίνα και το Σιντζιάνγκ και διεξήγαγαν τη λεγόμενη έρευνά τους με την υπόθεση της ενοχής», είπε ο Γουάνγκ στη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης των συντακτών.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες «δεν διστάζουν να σαμποτάρουν απροκάλυπτα την επίσκεψη» της Μπασελέ, τόνισε ο Γουάνγκ.

Στο μεταξύ, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουανγκ Γι συναντήθηκε χθες με την Μισέλ Μπασελέ στην πόλη Γκουανγκζού στο νότιο τμήμα της Κίνας, λέγοντάς της ότι η Κίνα αντιτίθεται στην «πολιτικοποίηση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών από τους δυτικούς.

Το ταξίδι της Μπασελέ στην Κίνα είναι το πρώτο που πραγματοποιεί Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το 2005.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη διάρκεια επίσκεψής της στην Κίνα

Η Κίνα κατηγορείται ότι φυλάκισε περίπου ένα εκατομμύριο ή περισσότερους Ουιγούρους, Καζακστανούς και άλλα μέλη μουσουλμανικών μειονοτήτων στο πλαίσιο μίας οργανωμένης εκστρατείας να εξαλείψει την πολιτιστική τους ταυτότητα, σύμφωνα με τους επικριτές της.

Από τη μεριά του, το Πεκίνο λέει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και καλεί όλους όσοι δεν έχουν κάποια πολιτική προκατάληψη να επισκεφθούν το Σιντζιάνγκ και να δουν αυτό που περιγράφει ως μια επιτυχημένη εκστρατεία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αποκατάσταση της τάξης και της εθνικής συνοχής.

Μετά το Γκουανγκζού, η Μπασελέ θα συνεχίσει την επίσκεψή της πρόκειται να ταξιδέψει στο Κασγκάρ, μια από τις δυτικότερες πόλεις της Κίνας, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, τη Κιργιζία, το Πακιστάν και το Τατζικιστάν και στάση στο δρόμο του μεταξιού, ενώ ύστερα θα βρεθεί στο Ουρούμκι, την πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ.

Με κοινή τους απόφαση ο ΟΗΕ και η Κίνα απέκλεισαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να καλύψουν την επίσκεψη της Μπατσελέ, όπου δεν είναι σαφές το ακριβές πρόγραμμα και περιεχόμενο των συναντήσεων της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)