to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:33 | 23.05.2022

Πολιτική

Ερντογάν: «Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης» - «Οι συμμαχίες μας ενοχλούν κάποιους», απαντάει η Αθήνα

«Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος οξύνοντας τους τόνους


Κορυφώνει τη διπλωματική ένταση ο Τούρκος πρόεδρος, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον λόγω των έμμεσων αναφορών του για τους εξοπλισμούς αλλά και το καθαρό μήνυμα για τις υπερπτήσεις πάνω απ' τα ελληνικά νησιά.

Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα μετά την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (23/5) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να απαξιώσει πλήρως την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο λέγοντας: «Ότι δεν υπάρχει πια για μένα κανένας με το όνομα Μητσοτάκης».

«Είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας μαζί του», είπε ο Ερντογάν. «Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, είχε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τις προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», σημείωσε. Όμως πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα λάβουν μια τέτοια απόφαση με βάση τι λέει ο Μητσοτάκης.

«Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς» είπε ακόμα. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι επρόκειτο να γίνει μια συνάντηση στρατηγικού συμβουλίου με την Ελλάδα, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί.

Ακόμα υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι η ενδιάμεση χώρα προς την Ευρώπη για τα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, την οποία έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική και έκανε λόγο για την ύπαρξη δέκα βάσεων.

Επίσης αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως μια αποδυναμωμένη χώρα, λέγοντας ότι προς το παρόν είναι μια χώρα που χρωστάει 400 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «σύντομα» νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της, με στόχο να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων για να αντιμετωπίσει τις «τρομοκρατικές απειλές» από αυτές τις περιοχές.

«Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι οι περιοχές που είναι τα κέντρα των επιθέσεων στη χώρα μας και τις ζώνες ασφαλείας», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.

Μαξίμου σε Ερντογάν: Οι συμμαχίες μας ενοχλούν κάποιους

Στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, απάντησε εκ μέρους της Αθήνας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

“Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους”, δήλωσε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε:

“Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών.”

Ο κ. Οικονόμου νωρίτερα τη Δευτέρα στο briefing είχε σχολιάσει τις προηγούμενες τουρκικές προκλήσεις, εκτιμώντας ότι: “Οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι σπασμωδικές και φανερώνουν ενόχληση για την αναβάθμιση της χώρας μας τα τελευταία χρόνια”.

Χαρακτήρισε πολύ προκλητική ενέργεια τις υπερπτήσεις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπουλη, υπενθυμίζοντας ότι αντιμετωπίστηκε άμεσα από το ελληνικό ΥΠΕΞ με διάβημα και την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων. “Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσουν”, τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μίας νέας συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός είναι πάντα ανοιχτός σε συνομιλίες, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η τήρηση των αρχών καλής γειτονίας και η συναντίληψη για την κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο και την πτερυγα αυτή της Συμμαχίας.

“Η χώρα μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και να συνομιλεί. Πάντα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της και στο πεδίο της διπλωματίας και της αποτροπής”, είχε καταλήξει ο κ. Οικονόμου.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απαράδεκτες και καταδικαστέες οι δηλώσεις Ερντογάν

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες.

Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)