to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:38 | 23.05.2022

Οικονομία

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι επιπτώσεις από τη συρρίκνωση της Τράπεζας Πειραιώς

Το ζήτημα της επιθετικής συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στην ελληνική επικράτεια φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Αλέκου Φλαμπουράρη, βουλευτή Επικρατείας, υπεύθυνου Χρηματοπιστωτικού Τομέα και συντονιστή ΕΠΕΚΕ της Κ.Ο. και τη συνυπογραφή της Τομεάρχη Οικονομικών Έφης Αχτσιόγλου και της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.


Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μόνο κατά την τελευταία 3ετία (2019-2021) έχει ανασταλεί η λειτουργία 113 καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, ήτοι ποσοστό 21,4% του συνόλου του δικτύου. Ανάμεσα δε στα 414 εναπομείναντα σημεία εξυπηρέτησης, περιλαμβάνονται 14 κινητά συνεργεία, 10 e-branches και 6 e-spokes, τα οποία δεν παρέχουν το σύνολο των τραπεζικών υπηρεσιών.

Η  στρατηγική επιλογή της Διοίκησης να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα σε νέα επιθετική συρρίκνωση του Δικτύου (ιδίως της περιφέρειας), στερείται πλέον κάθε προσχήματος λειτουργικού εξορθολογισμού, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψιν ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΟΤΟΕ, ήδη από το 2019, στην Ελλάδα αντιστοιχούσε ένα τραπεζικό κατάστημα ανά 5.662 κατοίκους, έναντι του Μ.Ο. στην Ευρωζώνη όπου αναλογούσε ένα κατάστημα ανά 2.530 κατοίκους.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας, μεταξύ Δεκ. 2012 και Δεκ 2021 οι εργαζόμενοι μειώθηκαν από 19.401 σε 8.583, ήτοι ποσοστό άνω του 55%, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν, επίσης, πολιτικές παρεμβάσεις σε ζητήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που καταλύουν κάθε έννοια διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν πως η ανάγκη διατήρησης ενός ικανού δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας στην περιφέρεια υπαγορεύεται τόσο για λόγους βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα όσο και εξυπηρέτησης των ηλικιωμένων πελατών της. Πόσο μάλλον όταν μεγάλο μέρος των εν λόγω καταστημάτων είναι ιδιόκτητα και εξυπηρετούν ένα σημαντικό τμήμα του πελατειακού κοινού που δεν διαθέτει ψηφιακές δεξιότητες, ούτε δύναται να αποκτήσει στο άμεσο μέλλον.

Επειδή μια συστημική Τράπεζα δεν μπορεί να πρωτοστατεί στις πολιτικές συρρίκνωσης και ερήμωσης της υπαίθρου που εντείνει όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να απαντήσουν:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσουν για να αποτραπεί  το περαιτέρω κλείσιμο μιας σειράς καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στην περιφέρεια και για να μην στερηθεί ο πληθυσμός μεταξύ άλλων  την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα;

-Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για να μην διαταραχθούν οι εργασιακές σχέσεις κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους από τις καταχρηστικές εργοδοτικές πρακτικές που τους εξαναγκάζουν σε «εθελούσια» έξοδο;

-Προτίθενται να ζητήσουν από την Τράπεζα Πειραιώς να μην προχωρήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου της;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)