to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 23.05.2022

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς στην AFCO: Δεν έχουμε το δικαίωμα να αγνοήσουμε τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών

Στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFCO), που διοργανώθηκε διαδικτυακά, συμμετείχε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.


Το θέμα της Διάσκεψης ήταν τα πρώτα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και τα επόμενα βήματα για να αξιοποιηθούν οι συστάσεις των Ευρωπαίων πολιτών.

O Γ. Μπουρνούς τόνισε ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης υπήρξε ιστορικό ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι όποιες εύλογες ανησυχίες εκπροσώπων μερικών κρατών-μελών είναι κατανοητές, όπως για παράδειγμα οι επιφυλάξεις για την απαλοιφή της ομοφωνίας στην εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ, που αγγίζουν και την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, υπογράμμισε ο Γ. Μπουρνούς, η μεγάλη εικόνα είναι ότι οι προτάσεις των πολιτών δεν μπορούν να αγνοηθούν χωρίς να επέλθει σοβαρότατο πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συστάσεις των πολιτών που δεν απαιτούν αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών μπορούν και πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα, ως ένδειξη σεβασμού στους πολίτες που εργάστηκαν για αυτές τις συστάσεις και ως επιβεβαίωση ότι οι εκπρόσωποι των πολιτών υπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών και δεσμεύονται από τις διαβουλεύσεις τους.

Οι πολίτες, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, θέλουν μια πιο ενωμένη Ευρώπη, μια πιο προοδευτική, κοινωνική, ανθεκτική Ευρώπη. Επιθυμούν μια πιο δημοκρατική και υπεύθυνη Ευρώπη η οποία θα βασίζεται σε μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα και θα την εμβαθύνει.

Όσον αφορά τις συστάσεις των πολιτών που θα απαιτούσαν αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ο Γ. Μπουρνούς στήριξε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητά από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO) να κινήσει την αναγκαία διαδικασία για σύγκληση Συνέλευσης αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 της Συνθήκης της ΕΕ.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να αγνοήσουμε τη βούληση των πολιτών, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς», τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, «υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να μας δουν να αποτυγχάνουμε. Να μη δικαιώσουμε την ατζέντα τους. Να  συνεργαστούμε για το κοινό μας μέλλον»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)