to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ήττα της πολιτικής Μητσοτάκη στα ΑΕΙ και το παράθυρο ευκαιρίας

Η ΔΑΠ σε σχέση με το 2019 καταγράφει μια πτώση σχεδόν 10.000 ψήφων


Ιστορική ανατροπή επεφύλασσαν οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών του 2022, αφού η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η φοιτητική παράταξη της Ν.Δ., καταβαραθρώθηκε από την πρώτη θέση που καταλαμβάνει από το 1987.  Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, οι φοιτητές έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβερνητική παράταξη. 34 χρόνια μετά, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, η παράταξη του ΚΚΕ, κατέκτησε την πρώτη θέση στην πανελλαδική καταγραφή. Υπερδιπλασιασμό των ποσοστών της κατέγραψε η φοιτητική παράταξη του Bloco, καθώς στους 110 Φοιτητικούς Συλλόγους που συμμετείχε πανελλαδικά συγκέντρωσε ποσοστό 5,21% και κατέλαβε 40 έδρες. Το 2019 το ποσοστό ήταν 2,3% και 13 έδρες.

Για τη Ν.Δ., την ΟΝΝΕΔ και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό: πρωτιά της ΔΑΠ με 45,8%. Ωστόσο, τα αποτελέσματα όλων των υπόλοιπων παρατάξεων διαψεύδουν το κυβερνητικό αφήγημα. Σύμφωνα με την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η ΠΚΣ συγκεντρώνει 34,40%, η ΔΑΠ 29,44%, η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ 10,25%, η ΠΑΣΠ 9,79%, η ΕΑΑΚ 4,84%, το Bloco 4,02%.

Το μπάχαλο με τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων αποτελεί μια σταθερά από τη διάλυση της ΕΦΕΕ και μετά -με ευθύνες ΔΑΠ, ΠΑΣΠ αλλά και της ΠΚΣ και των ΕΑΑΚ-, αφού δεν υπάρχει κεντρικό όργανο που να συγκεντρώνει με αξιοπιστία τα αποτελέσματα των εφορευτικών επιτροπών. Παράλληλα, στο πλαίσιο της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ το 2019 προέκυψαν νέοι σύλλογοι, είτε με «σφραγίδες» είτε χωρίς την προβλεπόμενη νομική διαδικασία κατάρτισης καταστατικού. Ταυτόχρονα, σε παράδοση τείνει να μετατραπεί η αδυναμία διεξαγωγής εκλογών στην ΑΣΟΕΕ, αφού, όπως αποφασίζουν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, οι κάλπες στήνονται εκτός πανεπιστημίου, πότε στο Μέγαρο Μουσικής, πότε, όπως φέτος, στην Τεχνόπολη. Σημειώνεται ότι το Bloco δεν αναγνωρίζει τις παραπάνω κάλπες, μετρώντας 213 συλλόγους και όχι 259, όπως η ΠΚΣ. Από την άλλη, η ΔΑΠ, ανακοινώνει αποτελέσματα «ξεχνώντας» να ενσωματώσει μεγάλους συλλόγους στη Φιλοσοφική Αθηνών!

Γιατί ηττήθηκε η ΔΑΠ

Η ΔΑΠ σε σχέση με το 2019 καταγράφει μια πτώση σχεδόν 10.000 ψήφων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρώτον, απορρίπτεται η πολιτική Μητσοτάκη-Κεραμέως, με τη μείωση των εισακτέων, την προώθηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι του δημόσιου πανεπιστημίου και τη δημιουργία κλίματος βίας και έντασης με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεύτερον, ο ζωτικός χώρος της ΔΑΠ, οι πελατειακές σχέσεις, οι σημειώσεις, τα πάρτι, «πάγωσαν» λόγω των lockdown. Τρίτον, η δέσμευση της Ν.Δ., του Κ. Μητσοτάκη και της Ν. Κεραμέως για διάλυση των παρατάξεων και εκλογές με ενιαία λίστα προκάλεσε τριγμούς στην κυβερνητική νεολαία.

Εξ ου και διάφορα «ανεξάρτητα» δεξιά σχήματα έκαναν την εμφάνισή τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Μητσοτάκης δρα διαλυτικά για μετωπικά συνδικαλιστικά σχήματα. Πρόσφατος είναι ο διχασμός των γαλάζιων στους δικηγορικούς συλλόγους, η σύγκρουση με τη ΔΑΚΕ που έφτασε έως τον αποκλεισμό των συνδικαλιστών από το συνέδριο και, φυσικά, η διάλυση της ΟΝΝΕΔ όταν ανέλαβε πρόεδρος της Ν.Δ.

Η επόμενη μέρα

Σε μια περίοδο που το δημόσιο πανεπιστήμιο βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, η πλειοψηφία της Αριστεράς στις σχολές διαμορφώνει συνθήκες αναγέννησης του φοιτητικού κινήματος που θα υπερασπιστεί τα κεκτημένα, τη δημοκρατία και την αξιοπιστία του. Κάτι που περνάει μέσα από τη διεξαγωγή ενός πανσπουδαστικού συνεδρίου και την επανίδρυση της ΕΦΕΕ, που θα αναζωογονήσει και θα ενδυναμώσει τις συλλογικές διαδικασίες και την εκπροσώπηση των φοιτητών προστατεύοντας τες από τον εκφυλισμό και την απαξίωση.

tags: άρθρα

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)