to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 23.05.2022

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε, οι ίσες αποστάσεις παραμένουν

«Η δική μας προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία μιας κατάστασης σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή του Αιγαίου αλλά και της Ν.Α Μεσογείου λόγω του ενδιαφέροντός μας για την Κύπρο και πάντα στο μυαλό μας να έχουμε τη Χάγη ως βήμα για τη λύση των εθνικών προβλημάτων μας.


Ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Open:

«..Έχουμε πολλούς λόγους να ανησυχούμε για τα εξωτερικά μας θέματα, για την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας( οικονομία, ακρίβεια κλπ). Κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, όταν τόσο συχνά και τόσο πολύ, παραβιάζονται τα σύνορά μας από την Τουρκία μέσω των υπερπτήσεων στο Αιγαίο.

Φαίνεται ότι για άλλη μια φορά, θα περάσουμε ένα θερμό καλοκαίρι και θα υπάρξει κάποια ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Καλό είναι λοιπόν, πέρα από το ευχολόγιο, να δουλεύουμε διαρκώς για την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου.

Η Ελλάδα, εκτός από την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δεν διεκδικεί τίποτα από την Τουρκία. Αντίθετα, αυτή είναι που προσπαθεί με διάφορους τρόπους, εγείροντας διάφορα θέματα, να βάλει υποθήκη για το μέλλον.

Την ίδια ώρα, οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ-ΕΕ κλπ), φαίνεται ότι στο μυαλό τους έχουν μόνο το δίκιο του ισχυρού και τη λογική των ίσων αποστάσεων.

Μόλις προχθές ο Ερντογάν ζήτησε από την ελληνική πλευρά, απευθείας συζητήσεις χωρίς τη μεσολάβηση και την παρουσία, κυρίως  της ΕΕ .

Η δική μας προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία μιας κατάστασης σταθερότητας και ειρήνης  στην περιοχή του Αιγαίου αλλά και της Ν.Α Μεσογείου λόγω του ενδιαφέροντός μας για την Κύπρο και πάντα στο μυαλό μας να έχουμε τη Χάγη ως βήμα  για τη λύση των εθνικών προβλημάτων μας.

Έχει μια ιδιαίτερη αξία, εμείς να εντείνουμε διαρκώς τις διπλωματικές μας προσπάθειες , ενημερώνοντας φίλους και εχθρούς για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Όσο για τη συνάντηση του κου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μπάϊντεν, είναι φανερό ότι  δεν είχε το αποτέλεσμα που θα έπρεπε για μας ( πχ : να μην προβεί η Τουρκία σε αγορά F-16 και F-35, να καταδικαστεί η οποιαδήποτε φιλοπόλεμη ρητορική της, να σταθεί στο πλευρό των φιλειρηνικών δυνάμεων όσο αφορά το Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο κλπ) .

Αυτά που φαίνεται ότι δεν θα αποφύγουμε είναι η εκδήλωση φαινομένων επισιτιστικής κρίσης, κρίσης ακρίβειας και  κρίση στο ενεργειακό πεδίο, κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης εξάρτησης της χώρας μας από το φυσικό αέριο.

Θυμίζω ότι και το φυσικό αέριο είναι ορυκτό και με το να επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας  μόνο στους λιγνίτες, χάνουμε την ουσία.

Η κρίση ακρίβειας που ζούμε, ξεκινά από το ενεργειακό κόστος και επηρεάζει το μικρό νοικοκυριό, τη μεσαία αλλά και τη μεγάλη βιομηχανική μονάδα. Αυτό που χρειάζεται σήμερα, είναι να διαμορφωθεί το χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ώστε να δημιουργηθεί σταδιακά μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και τοπικών κοινοτήτων . Οι ενεργειακές κοινότητες είναι αυτές που θα αποτελέσουν το βασικό κλειδί σε σχέση με αυτό.

Το σίγουρο είναι ότι, δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, χωρίς να θιγούν τα παράνομα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)