to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:05 | 23.05.2022

Διεθνή

Για πρώτη φορά, οι ξεριζωμένοι ξεπερνούν τα 100 εκατ. παγκοσμίως

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε, για πρώτη φορά, τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους να σπάσει το φράγμα των εκατό εκατομμυρίων σε παγκόσμια κλίμακα, ανακοινώνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.


«Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν για να σωθούν από τις ένοπλες συρράξεις, τη βία, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους διωγμούς ξεπέρασε το ιλιγγιώδες όριο των 100 εκατομμυρίων για πρώτη φορά, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και άλλων φονικών ένοπλων συρράξεων», τονίζει σε ανακοίνωση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις συγκρούσεις, τη βία, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις διώξεις έχει πλέον ξεπεράσει το συγκλονιστικό όριο των 100 εκατομμυρίων για πρώτη φορά στην ιστορία, που ωθήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλες θανατηφόρες συγκρούσεις.

«Τα εκατό εκατομμύρια είναι ένα τεράστιο νούμερο – εξίσου απογοητευτικό και ανησυχητικό. Είναι ένα ρεκόρ που δεν έπρεπε ποτέ να είχε σημειωθεί», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι. «Αυτό πρέπει να χρησιμεύσει ως μια πρόσκληση αφύπνισης για την επίλυση και την πρόληψη καταστροφικών συγκρούσεων, τον τερματισμό των διώξεων και την αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών που αναγκάζουν αθώους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των βίαια εκτοπισθέντων ανθρώπων παγκοσμίως αυξήθηκε στα 90 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021, προκαλούμενος από νέα κύματα βίας ή παρατεταμένες συγκρούσεις σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Μιανμάρ, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοπίσει 8 εκατομμύρια εντός της χώρας φέτος και έχουν καταγραφεί περισσότερες από 6 εκατομμύρια μετακινήσεις προσφύγων από την Ουκρανία.

Σε ποσοστό άνω του 1 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, το συνολικό ποσοστό ισοδυναμεί με τη 14η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο. Περιλαμβάνει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο καθώς και 53,2 εκατομμύρια ανθρώπους που εκτοπίστηκαν εντός των συνόρων τους λόγω συγκρούσεων, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών (IDMC).

«Η διεθνής ανταπόκριση στους ανθρώπους που τράπηκαν σε φυγή από τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν συντριπτικά θετική», πρόσθεσε ο Grandi. «Η συμπόνια είναι ζωντανή και χρειαζόμαστε μια παρόμοια κινητοποίηση για όλες τις κρίσεις σε όλο τον κόσμο. Αλλά τελικά, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι ανακουφιστικό, όχι θεραπεία. Για να αντιστραφεί αυτή η τάση, η μόνη απάντηση είναι η ειρήνη και η σταθερότητα, ώστε αθώοι άνθρωποι να μην αναγκάζονται να στοιχηματίζουν μεταξύ του οξέος κινδύνου στο σπίτι ή της επισφαλούς φυγής και της εξορίας».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα δημοσιεύσει την ετήσια Έκθεσή της για τις Παγκόσμιες Τάσεις στις 16 Ιουνίου, περιγράφοντας μια πλήρη σειρά παγκόσμιων, περιφερειακών και εθνικών δεδομένων για τον αναγκαστικό εκτοπισμό για το 2021, καθώς και πιο περιορισμένες ενημερώσεις έως τον Απρίλιο του 2022 και λεπτομέρειες για τις επιστροφές και τις λύσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)