to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το στοίχημα της συμμετοχής και οι αγώνες για την πολιτική αλλαγή

Η ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών αποτύπωσε μια νέα δυναμική για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ως ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς.


Είναι κρίσιμο η επόμενη μέρα του συνεδρίου να μην μας βρει σε μια κατάσταση εκλογικής αναμονής, αλλά άμεσης κινηματικής παρέμβασης. Όταν λέμε ότι για την κοινωνική πλειοψηφία ο μήνας δεν βγαίνει, σημαίνει ότι δεν έχουμε χρόνο. Χρειαζόμαστε έναν σχεδιασμό κοινωνικών δράσεων για την ακρίβεια αλλά και δράσεις αλληλεγγύης. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του απέναντι στη βαρβαρότητα της κυβέρνησης. 

 

Η πολιτική αλλαγή δεν αποτελεί ούτε περιορίζεται σε μια στενά εκλογική διαδικασία. Ξεκινάει από την καθημερινή μας παρέμβαση μέσα στην κοινωνία και τη δημιουργία ενός ριζοσπαστικού ρεύματος που θα μπορεί να υπερασπίζεται κατακτήσεις αλλά την ίδια στιγμή να διεκδικεί περισσότερα. Στον αγώνα για την πολιτική αλλαγή χωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, μόνο η κυβέρνηση δεν φτάνει. 

Φτάνουμε έτσι στο κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής. Η νέα πραγματικότητα, με 170.000 μέλη, αποτυπώνει το συλλογικό μας στοίχημα για την επόμενη μέρα. Να δώσουμε χώρο στη συμμετοχή, να αλλάξουμε την οργανωτική μας καθημερινότητα έτσι ώστε το σύνολο αυτού του κόσμου να πάρει το κόμμα στα χέρια του. Σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη στην κοινωνία να δυναμώσει η φωνή της Αριστεράς. 

Συζητήσαμε πολύ για τη φυσιογνωμία του κόμματος. Για το πώς συνδυάζεται η αριστερή λογική με τη διεκδίκηση και την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας. Προφανώς καμία δύναμη της Αριστεράς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την Ιστορία. Ο κίνδυνος να γίνουμε «μία από τα ίδια» είναι κάτι που οφείλουμε να μην ξεχνάμε. Η βασική μεταβλητή όμως που μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε δύναμη πολιτικής αλλαγής και όχι νεοφιλελεύθερης μικροδιαχείρισης είναι η ζωντανή σχέση μας με την κοινωνία. Με αυτή την έννοια, η διαδικασία της μαζικής συμμετοχής ήταν το πρώτο βήμα που τώρα οφείλουμε να εμβαθύνουμε. Με όλα τα εργαλεία που ενισχύουν τη συμμετοχή και μας εκπαιδεύουν όλους, παλιούς και καινούργιους, στο σχολείο της συλλογικότητας και της δημοκρατίας.

Θα κλείσω με μια εικόνα που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι είδαν ως ευκαιρία κριτικής. Στο εκλογικό κέντρο της Κυψέλης, μέλη της νιγηριανής κοινότητας με χαρά έλαβαν μέρος στη διαδικασία. Άνθρωποι που τα παιδιά τους πηγαίνουν στο ελληνικό σχολείο, μαθαίνουν να ονειρεύονται και να σχεδιάζουν τη ζωή τους σε αυτή τη χώρα. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χωράει και εκφράζει τα όνειρα αυτών των ανθρώπων αποτελεί την καλύτερη απόδειξη και για την αριστερή φυσιογνωμία του, αλλά και για το γεγονός ότι η πολιτική αλλαγή ξεκινάει από τη συμμετοχή και τους καθημερινούς μας αγώνες για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Για να νικήσει η ζωή!

* O Νάσος Ηλιόπουλος είναι μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 
tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)