to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κυβερνητικός τζόγος με την ημερομηνία εκλογών

Γαλάζια διγλωσσία στο σκέλος της ημερομηνίας των εκλογών


Μπλεγμένες είναι οι γραμμές στο Μαξίμου αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε χθες στο άδειασμα των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει τις εισηγήσεις για στήσιμο της κάλπης το φθινόπωρο. «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός. Οτιδήποτε άλλο ακούγεται είναι εκτός πραγματικότητας» ήταν η αποστροφή του Γιάννη Οικονόμου. «Όχι εκλογές, δεν είναι κάτι που αυτή τη στιγμή θα εισέφερε κάτι στη χώρα» επεσήμανε δε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε παράλληλο χρόνο, ωστόσο, οι θιασώτες της πρόωρης κάλπης που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επέμεναν στο σενάριο ότι η πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι η 2α Οκτωβρίου, ενώ ως εναλλακτικές εμφανίζονται η 25η Σεπτεμβρίου και η 9η Οκτωβρίου. Κομματικοί παράγοντες εκτιμούν στην ΑΥΓΗ ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά βάθος δεν έχει κατασταλάξει και ενδεχομένως εν γνώσει του πραγματοποιείται «αυτό το παιχνίδι» με τις ημερομηνίες ώστε να ζυγιστούν οι αντιδράσεις των πολιτών και του κομματικού μηχανισμού.

Καταλυτικής σημασίας το Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτικό ρόλο στις πρωθυπουργικές αποφάσεις θα διαδραματίσει η συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπιστεί ξανά ως «ειδική περίπτωση» από τους εταίρους και θα εισέλθει σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης, τότε -όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές- δεν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης ενδεχομένως  να αναζητήσει διέξοδο στη φθινοπωρινή κάλπη προκειμένου να αποφύγει την προδιαγεγραμμένη επέκταση της κυβερνητικής φθοράς. Σημειώνεται ότι η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει παράταση μεν της ρήτρας ευελιξίας και για το 2023, με καθεστώς όμως διαφορετικής και αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης για τις χώρες με υψηλό χρέος όπως είναι η Ελλάδα.

Αγρότες και υγειονομικοί 

Προεκλογικό άρωμα απορρέει από την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει χθες 171 εκατ. ευρώ πρόσθετους πόρους στη βιολογική κτηνοτροφία, ενώ ακόμα 70 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το επόμενο διάστημα για τη στήριξη της βιολογικής αγροτικής παραγωγής, όπως επεσήμανε από τη Μαγνησία. Επιχειρώντας δε να τιθασεύσει την έντονη δυσφορία του αγροτικού κόσμου έναντι της κυβέρνησης για την αύξηση του κόστους παραγωγής σημείωσε ότι «θα σταθούμε στο πλευρό σας όσο διαρκεί αυτή η κρίση», ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στάθηκε στην προεκλογική υπόσχεσή του για αναβάθμιση της αξίας των ελληνικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με εργαλείο την ποιότητα και την αναγνώριση της μοναδικότητάς τους.  Χθές πάντως, oμάδα υγειονομικών που αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά της Covid-19 συγκεντρώθηκε σε κεντρικό σημείο του Βόλου, όπου αναμενόταν να φτάσει ο πρωθυπουργός. Με πανό και συνθήματα οι συγκεντρωμένοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους, προκαλώντας την αντίδραση των δυνάμεων της Αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί. Τελικά, αποχώρησαν από το σημείο πριν την άφιξη του Κ. Μητσοτάκη,

Τα σενάρια για ανασχηματισμό

Από τον χρόνο των εκλογών θα εξαρτηθεί και ο χρόνος αλλά και το εύρος του ανασχηματισμού, ο οποίος -όπως έχει γράψει η ΑΥΓΗ- έχει επανέλθει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου. Αν οι κάλπες στηθούν το φθινόπωρο, προκρίνεται το σενάριο των «διορθωτικών κινήσεων» που θα εκπέμψουν την επιδίωξη διεύρυνσης προς τον χώρο του Πολιτικού Κέντρου. Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο πρωθυπουργός εμμείνει στην εξάντλησης της τετραετίας, θα δρομολογηθούν ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Όπως εκτιμούν γαλάζιοι αξιωματούχοι, θα αξιοποιηθούν σε υπουργικές θέσεις βουλευτές από περιοχές όπου η Ν.Δ. καταγράφει χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά προκειμένου να «σταλεί το μήνυμα ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει στο έλεος των επιπτώσεων της ακρίβειας».

Δημοσκοπικοί… προβληματισμοί

Tέλος, στον φακό του Μαξίμου τίθεται η μείωση της ψαλίδας στο σκέλος της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών.  Σύμφωνα με την MRB, o Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 37,1% των ευνοϊκών απόψεων και το 44,9% των μη ευνοϊκών και ο Αλέξης Τσίπρας το 32,8% των ευνοϊκών απόψεων και το 49% των μη ευνοϊκών. Αξιόπιστες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι στο επόμενο κύμα των δημοσκοπήσεων δεν αναμένεται να επιβεβαιωθεί το κλίμα θριαμβολογίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση -και τα συστημικά ΜΜΕ- για το πρωθυπουργικό ταξίδι στις ΗΠΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)