to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 20.05.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Κάνουμε κριτική στην εξωτερική πολιτική για να είναι η Ελλάδα ισχυρή και ασφαλής

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διεκδικεί η Ελλάδα να είναι πιο ασφαλής και πιο ισχυρή, για αυτό κάνουμε κριτική»


Στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ επικεντρώθηκε η παρέμβαση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ​ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Είναι σημαντικό αφενός ότι χώρα μας τιμήθηκε για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αλλά, δεν αξιοποιήσαμε όσο μπορούσαμε αυτή την επίσκεψη για να κερδίσουμε οφέλη για τη χώρας μας. Περιμέναμε ότι σε αυτήν την επίσκεψη η Ελλάδα θα κέρδιζε τουλάχιστον την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας εκ μέρους των ΗΠΑ. Ο περιορισμός όμως της συζήτησης για την άμυνα σε ένα κυνήγι εξοπλισμών, και όχι στην ειρήνη, δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Το να δηλώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη πως η Ελλάδα είναι ένας δεδομένος σύμμαχος αντί να διεκδικεί, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς όφελός της και να καταθέτει συνεχώς αιτήματα, μειώνει τις δυνατότητες άσκησης εξωτερικής πολιτικής η οποία γίνεται παθητική και όχι ενεργητική. Η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια δεν ασκεί πολυπαραμετρική ενεργή εξωτερική πολιτική».

Σημείωσε πως δεν υπήρξε ούτε επιτυχημένη διεκδίκηση δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε δέσμευση από πλευράς των ΗΠΑ για κάτι τέτοιο, ούτε κάποια καταδίκη των υπερπτήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, ούτε πάγωμα προμήθειας και αναβάθμισης των F16 στην Τουρκία. «Ακούσαμε όμως, την επόμενη ημέρα από την αναχώρηση του κ. Μητσοτάκη, δηλώσεις ισορροπίας και μέσου όρου από τη μεριά των ΗΠΑ, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όμως μιλάμε από τη μία για μία Τουρκία που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και από την άλλη για την Ελλάδα που σέβεται το διεθνές δίκαιο. Δεν υπάρχει μέσος όρος σε αυτά. Ανοίξαμε επιπλέον ένα νέο θέμα, χωρίς καν την εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας, για νέες προμήθειες όπλων που κατά τη δική μας άποψη οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο πανάκριβων εξοπλισμών».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί κριτική ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καλλιέργησε και αναβάθμισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Σ.Φάμελλος είπε: «Είναι προφανές ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα διεκδίκησε και κατοχύρωσε έναν αναβαθμισμένο ρόλο για τη χώρα στη Μεσόγειο. Επί Πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα ψηφίστηκε και το East Med Act, προχώρησε η πρωτοβουλία 3+1 με τις ΗΠΕ και οι υπόλοιπες τριμερείς στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη σημαντική αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας γεωστρατηγικά και αναπτυξιακά. Σε αυτό επικεντρώνεται και η δική μας κριτική σήμερα που λέει βασικά ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και όχι να λειτουργεί και να σύρεται ως δεδομένος σύμμαχος πίσω από το άρμα των ΗΠΑ. Χρειάζεται λοιπόν μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση γιατί και στα Βαλκάνια πήραμε σχετικές πρωτοβουλίες και στην Ανατολική Μεσόγειο και στον τομέα της ενέργειας και στην κατεύθυνση της ειρήνης. Σήμερα βλέπουμε ότι πάμε προς τα πίσω. Επί ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν στο Αιγαίο με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ενώ τώρα επί ΝΔ είχαμε το Oruc Reis να κάνει βόλτες στο Αιγαίο στα ελληνικά ύδατα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διεκδικεί η Ελλάδα να είναι πιο ασφαλής και πιο ισχυρή, για αυτό κάνουμε κριτική».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)