to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εντοπίστηκε η πηγή του σήματος που ίσως μας «έστειλαν εξωγήινοι» το 1977

Το σήμα Ουάου! (Wow! signal) ήταν ισχυρό ραδιοσήμα στενής ζώνης που ανιχνεύθηκε στις 15 Αυγούστου του 1977. Τώρα ερασιτέχνης αστρονόμος υποστηρίζει πως εντόπισε το άστρο από οποίο θα μπορούσε να έχει προέλθει το σήμα αυτό


Στο κέντρο της φωτογραφίας εικονίζεται το άστρο που θεωρείται πηγή προέλευσης του ραδιοσήματος Wow!

Με δημοσίευση του στην επιθεώρηση «International Journal of Astrobiology» ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αλμπέρτο Καραμπέρο αναφέρει τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε για να εντοπίσει την προέλευση του διάσημου ραδιοσήματος που είναι γνωστό ως σήμα «Ουάου!» τα χαρακτηριστικά του οποίου παρέπεμπαν όταν εντοπίστηκε σε σήμα προερχόμενο από «προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό».

Το σήμα Ουάου! (Wow! signal) ήταν ισχυρό ραδιοσήμα στενής ζώνης που ανιχνεύθηκε στις 15 Αυγούστου του 1977 από τον οργανισμό για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης SETI, στο ραδιοτηλεσκόπιο του πανεπιστημίου του Οχάιο στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ στις 10:16 μ.μ. τοπική ώρα. Το σήμα είχε τα χαρακτηριστικά που αναμένονται σε ένα σήμα με προέλευση έξω από τη Γη και το Ηλιακό σύστημα στο οποίο αυτή βρίσκεται. Η πηγή του προσδιορίστηκε στα βορειοδυτικά του σφαιρωτού σμήνους Μεσιέ 55 στον αστερισμό του Τοξότη.

Η αλφαριθμητική ακολουθία 6EQUJ5 του σήματος, διήρκησε καθόλα τα 72 δευτερόλεπτα κατά τα οποία το τηλεσκόπιο ήταν δυνατό βάσει των δυνατοτήτων του να μετρήσει το σήμα, αλλά δεν ανιχνεύθηκε ξανά έκτοτε. Ακολούθησε ευρεία κάλυψη σχετικά με το θέμα από τα ΜΜΕ και οι αστρονόμοι προσπάθησαν πολλές φορές να ξαναβρούν το σήμα χωρίς επιτυχία. Ο αστρονόμος που έλεγξε τις σχετικές μετρήσεις, εντυπωσιασμένος από την ένταση του σήματος και τα χαρακτηριστικά του τα οποία ταίριαζαν με αυτά ενός σήματος με εξωγήινη προέλευση, σημείωσε με ένα κύκλο τα σχετικά ψηφία της μέτρησης και έγραψε το σχόλιο Wow! στο περιθώριο της εκτύπωσης, κάτι που από τότε αποτέλεσε και την ονομασία του ίδιου του σήματος.

φωτ.: Το σήμα Wow! που έχει δημιουργήσει ένα θρύλο γύρω του αφού υπήρχε η υποψία ότι το έστειλε εξωγήινος πολιτισμός.

Ο Καραμπέρο υποστηρίζει ότι η έρευνα που έκανε υποδεικνύει ως πιθανότερο σημείο προέλευσης του σήματος το άστρο 2MASS 19281982-2640123 που βρίσκεται σε απόσταση 1,800 ετών φωτός από την Γη.

Το άστρο αυτό διαθέτει σχεδόν την ίδια διάμετρο, θερμοκρασία και φωτεινότητα με αυτή του Ήλιου κάτι που σημαίνει ότι δυνητικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για υποστήριξη και εξέλιξη της ζωής με τρόπο παρόμοιο που συνέβη και στη Γη σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος/οι πλανήτης/ες εντός της λεγόμενης κατοικήσιμης ζώνης του εκεί αστρικού συστήματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)