to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:54 | 20.05.2022

Κοινωνία

Το Χάος και η Τάξη

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Η φωτογραφία που βλέπετε είναι το σπίτι μου μετά την αποχώρηση της κόρης μου, της Ισαβέλλας. Ο ορισμός του χάους. Άσχετο, αλλά διδακτικό.

Ένας ορισμός του χάους: «Το παρόν καθορίζει το μέλλον, αλλά η προσέγγιση του παρόντος δεν προσδιορίζει κατά προσέγγιση το μέλλον».

Ωραία… τέλος η διδασκαλία.

Το πρώτο πράγμα που κάνω την άλλη μέρα είναι να βάλω τάξη στο χάος. Έχοντας πλέον μακροχρόνια εμπειρία το κατορθώνω σε περίπου 20-25 λεπτά. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στη δεύτερη φωτογραφία.

Θα μου πείτε: σιγά τα αυγά! Κάνετε λάθος. Πρέπει να κάνω διαλογή στο χάος. Αλλού να βάλω τα μικρά κουκλάκια, αλλού τα πιόνια από τα επιτραπέζια παιχνίδια, αλλού τα ρούχα από τις κούκλες, αλλού την γκαρνταρόμπα της Μπάρμπι, αλλού τα Paw Patrol, αλλού τα ζωάκια, αλλού τα μηχανικά σκυλάκια, αλλού… δεν ξέρω και εγώ τι. Κάθε φορά αυτοσχεδιάζω. Ακολουθώ την εσωτερική μου φωνή:

- Βάλε τάξη στο χάος!

Οπότε τα 20-25 λεπτά είναι ένα θαύμα γρηγοράδας (εδώ, το γνωρίζω, παραφέρομαι, αυτοθαυμάζομαι).

Θα μου πείτε:

Γιατί ρε μεγάλε δεν τα αφήνεις έτσι όπως είναι, αφού την επομένη θα τα ξανακάνει η Ισαβέλλα χάος;

Αυτό δεν γίνεται! Είμαι πατέρας με συνείδηση! Είναι μέρος του παιχνιδιού! Πρέπει να υπάρχει μια επιμελημένη τάξη για να μπορέσει να δημιουργηθεί το χάος. Αν υπάρχει ήδη το χάος, δεν γίνεται τίποτα. Το χάος δεν γεννά το οτιδήποτε. Τάξη-χάος-τάξη-χάος. Αυτό μάλιστα.

Προσοχή! Δεν πρόκειται για μια αέναη κυκλική επανάληψη. Τάξη και χάος είναι διαρκώς νέες καταστάσεις, ποτέ ίδιες. Το ενδιαφέρον διατηρείται, γιατί υπάρχει παιχνίδι, αλλιώς τα πάντα είναι προβλέψιμα και άρα βαρετά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)