to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:47 | 19.05.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Μαγιά» για ένα ρωμαλέο, μαζικό, λαϊκό και δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, τα 170.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη στο RISETVκαι την εκπομπή ΝΕΤ24 και τον δημοσιογράφο Β. Ταλαμάγκα


Το συνέδριο του ΣΥ​ΡΙΖΑ-Π.Σ. και την επόμενη ημέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτίμησε σε συνέντευξή του στο RiseTV ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ακολουθεί πλήρης η συνέντευξη:

 

·         Τι αλλάζει μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;

 

«Το σημαντικά κριτικό στοιχείο είναι η μαζικότατη συμμετοχή στις 15 Μαΐου. Τα 100.000 νέα μέλη δεν είναι μικρό πράγμα. Το στοίχημα μας όμως είναι η συνέχεια, γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά.

Όλοι μας, από τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι το τελευταίο νέο μέλος, θα κριθούμε στα επόμενα βήματα με τελικό στόχο τη νίκη στις εθνικές εκλογές προκειμένου να έχουμε τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της κυβέρνησης.

Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε πολύ πάνω από 2 εκατ. ψήφους. Επομένως, η επόμενη ημέρα προστάζει, με αυτή τη μαγιά των πάνω από 170.000 μελών, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ρωμαλέο μαζικό, λαϊκό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς. Με ισχυρότερη παρουσία στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια, στους συλλόγους γονέων, παντού. Κάτι που δεν έχουμε πετύχει πολλά χρόνια τώρα… Είμαστε ήδη 10 χρόνια ένα μεγάλο κόμμα, που κερδίζει εκλογές, κυβέρνησε τον τόπο, αλλά δεν έχουμε δημιουργήσει μια γερή κοινωνική βάση. Αυτό είναι το στοίχημα.

Κάναμε ένα βήμα την Κυριακή, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε για να το μετασχηματίσουμε σε ένα κόμμα μαζικό και ρωμαλέο, χωρίς “μέλη μιας χρήσης”.

Το δεύτερο που χρειαζόμαστε είναι να κερδίσουμε περισσότερη εμπιστοσύνη από τον κόσμο. Αυτό απαιτεί ένα πιο συγκεκριμένο, εύληπτο κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας, χωρίς πλειοδοσίες και γενικότητες. "Θέλουμε πολλά, αλλά δεσμευόμαστε ό,τι θα κάνουμε αυτά" αν είμαστε στο τιμόνι της επόμενης κυβέρνησης. Και αυτή τη φορά ό,τι πούμε να το κάνουμε. Να κάνουμε τη διαφορά από το 2015-2019 που αναγκαστήκαμε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα από αυτά που είχαμε υποσχεθεί στον κόσμο.

Και το τρίτο είναι πρωτοβουλίες από τον Αλέξη Τσίπρα με τη συμβολή όλων -με τη δύναμη και την εμπιστοσύνη του 99% των μελών, που σημαίνει ότι όλες οι πτέρυγες όλα τα στελέχη του κόμματος του έδωσαν εντολή και εμπιστοσύνη- για τη σύνθεση απόψεων, την πανστρατιά, τη συσπείρωση δυνάμεων.

Για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές χρειαζόμαστε αισιοδοξία, χρειαζόμαστε αυτοπεποίθηση, πρόγραμμα, γερό κόμμα, αλλά και ενωμένο. Που σημαίνει ότι όλοι μας, με πρώτο τον Αλ. Τσίπρα, πρέπει να υπερβούμε και να επουλώσουμε τραύματα και κόντρες που καταγράφηκαν στην τελευταία προσυνεδριακή περίοδο, ώστε να δώσουμε μια αίσθηση ότι είμαστε κόμμα συνεκτικό, ενωμένο, και προχωράμε με όλες τις δυνάμεις μας.

Το συνέδριο έφερε κάτι θετικό. Έβγαλε πιο μπροστά μια νεότερη γενιά, τη γενιά του Αλ. Τσίπρα και των νεότερών του. Έδωσα και ‘γω μια μικρή συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας ότι 40 χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή ενός Αριστερού κόμματος είναι αρκετά, και ότι μπορώ να συνεχίσω να υπηρετώ τις ίδιες αξίες χωρίς να κατέχω κομματικά αξιώματα. Πρωτοεκλέχθηκα στην ΚΕ του ΚΚΕ εσωτερικού στα 27, πριν ακριβώς 40 χρόνια. Νομίζω ότι αυτό δείχνει τί θέλω ως ένας από τους ιδρυτές και του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Με την άνεση αυτή, με το να μην είμαι κολλημένος στην καρέκλα ούτε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ούτε του ευρωβουλευτή, ούτε του κομματικού στελέχους, λέω στον αγαπημένο μου Αλέξη Τσίπρα, που τον έχω στηρίξει και τον στηρίζω διαχρονικά μέσα στο κόμμα -στην πράξη και όχι στα λόγια- ότι για να πετύχουμε τη νίκη στις εκλογές χρειαζόμαστε όλες και όλοι μαζί. Του λέω να μην ακούει διάφορους που του λένε ότι "να καλπάσεις στην εξουσία πρέπει να διώξεις κάποιους που είναι βαρίδια". Αυτές δεν είναι συνταγές επιτυχίας.

 

·         Για τα μέλη μιας χρήσης που αναφέρατε, έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αυτή τη στιγμή ένα σχέδιο, ώστε τα νέα μέλη που πήγαν αυθόρμητα την Κυριακή να ψηφίσουν, να μην μείνουν… μέλη μιας χρήσης;

Αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητα της νέας μας Κεντρικής Επιτροπής και του Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή πρόγραμμα τετραετίας και σχέδιο για να υποδεχθούμε και να αξιοποιήσουμε με ισότιμο τρόπο όλο τον κόσμο που ήρθε, έστειλε το μήνυμα και κατέθεσε τη διαθεσιμότητά του.

Έχει μεγαλύτερη αξία ότι είχαμε μόνο έναν υποψήφιο στην κάλπη του προέδρου. Οι 100 χιλιάδες άνθρωποι που λένε "εδώ είμαι", είναι ένα τεράστιο δυναμικό. Χρειαζόμαστε,  λοιπόν, σχέδιο και θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος.

Εδώ η ευθύνη είναι διπλή. Είναι η ευθύνη των παλιών, με πρώτη την εκλεγμένη μας ηγεσία, να δώσουν χώρο, να αγκαλιάσουν αυτόν τον κόσμο να μην τον κάνουν να νιώθει προσωρινός επισκέπτης, αλλά να νιώθει ότι μπορεί να μπει "και στην εκκλησία και στο ιερό" όχι μόνο στον... πρόναο. Αλλά είναι και ευθύνη αυτών των ανθρώπων να δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν από το ταλέντο, τις απόψεις τους, την όρεξή τους. Γι' αυτό σας είπα, θα κριθούμε όχι στις εσωκομματικές κάλπες, αλλά στις εθνικές κάλπες. Μέχρι τότε δουλειά, ενότητα, πρόγραμμα και γερό ενωμένο κόμμα. Ο στόχος του Αλ. Τσίπρα δεν είναι να νικήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά τον Κ. Μητσοτάκη.

 

·         Αναπτύσσεται από κάποιους μια άποψη ότι αυτή η μαγιά, που αναφέρατε και εσείς -και σας τιμά ότι δίνετε χώρο στους νέους με την πορεία και την εμπειρία σας- κινδυνεύει, αν αρχίσει και πάλι μέσα στο κόμμα η εσωστρέφεια...

 

Προχωρούμε με βάση τις συλλογικές μας αποφάσεις, οι οποίες είναι σεβαστές από όλους μας, ανεξάρτητα αν είμασταν στην πλειοψηφία ή την μειοψηφία. Από εκεί και πέρα, ο χώρος μας, το κόμμα μας, χρειάζεται σύνθεση απόψεων. Δεν περισσεύει κανείς και καμία. Τώρα μπήκαμε σε μια καινούργια εποχή όχι μόνο λόγω της μαζικής συμμετοχής, αλλά γιατί έχουμε πια εκλεγμένη ηγεσία, όχι διορισμένα όργανα, ούτε το μεικτό σύστημα κάποιων εκλεγμένων και κάποιων διορισμένων που δυόμιση χρόνια τώρα μπέρδευε και δημιουργούσε τριβές. Χρειαζόμαστε ενότητα σύνθεση απόψεων και αξιοκρατική επιλογή όλων μας των  στελεχών και αξιοποίησή τους χωρίς διαχωρισμούς -είτε γενεών είτε προελεύσεων. Χρειάζεται και η εμπειρία μαζί με τα νιάτα. Να είναι όλοι διαθέσιμοι και από τον παλιό Συνασπισμό, που είναι το σκαρί αυτού του κόμματος, το οποίο κατάφερε μαζί με τον Αλ. Τσίπρα να μας πάει από το 3%, στο 15% και στο 25%, και στη διακυβέρνηση. Με πλήρη όμως ισοτιμία και προς τους ανθρώπους που έρχονται από αλλού και που όπως είδατε το κόμμα μας,  γενναιόδωρα, ανέδειξε στην Κεντρική Επιτροπή και σε πολύ καλές θέσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)