to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:47 | 19.05.2022

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Η επιτυχία για τη χώρα δεν κρίνεται από χειροκροτήματα και οικογενειακές φωτογραφίες

Σημεία συνέντευξης της Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγας Γεροβασίλη στον Τ/Σ Οpen και στους Α. Παυλόπουλο και Ε. Ρέβη


Επί της εικόνας … θρίαμβος

Η κυβέρνηση αυτή στέκεται κυρίως στην επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων και λιγότερο επί της ουσίας.  Δεν αρκεί η επικοινωνία για τη διασφάλιση των συμφερόντων των Eλλήνων πολιτών και της χώρας. Άλλο πράγμα η επιτυχία του κ. Μητσοτάκη στην προσωπική διαχείριση της εικόνας του και τελείως διαφορετικό το εάν από αυτή την επίσκεψη κέρδισε η χώρα κάτι χειροπιαστό. Φυσικά η ανάλυση της επίσκεψης Μητσοτάκη από το κυβερνητικό στρατόπεδο περιστρέφεται γύρω από τη δύναμη της εικόνας και της επιτυχίας της. 

Επί της ουσίας … με άδεια χέρια

Μία δέσμευση για αποτροπή της πώλησης των F16 στηn Τουρκία δεν αποσπάστηκε, ούτε βεβαίως κάποια καταδίκη για τις καθημερινές παραβιάσεις με ό,τι αυτό σημαίνει για την ιστορική στιγμή που διανύουμε σε γεωπολιτικά ταραγμένη περίοδο και βεβαίως δεν ακούστηκε τίποτα για τις προϋποθέσεις συμμετοχής της Τουρκίας στον ενεργειακό χάρτη. Εάν είχαμε το παραμικρό κέρδος ή δέσμευση σε κάποιο από αυτά τα τρία σημεία, τότε θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την επίσκεψη αυτή επιτυχή για τη χώρα.

Το εάν έγινε κάτι πίσω από κλειστές πόρτες καλό θα ήταν να ενημερώσει επισήμως και αρμοδίως ο κ. Μητσοτάκης. Όταν ουδείς γνωρίζει κάτι δεν μπορούμε να συζητάμε για επιτυχία πίσω από κλειστές πόρτες.

Τι κερδίζει η χώρα από την προθυμία, τις γενικότητες και τα χειροκροτήματα Μητσοτάκη;

Αν ο σκοπός της μετάβασης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Αμερική είναι να λάβει επιβεβαίωση για την προθυμία του, και να μετρήσει «μπράβο» για την αποφασιστική του στάση να στείλει πρώτος όπλα στην Ουκρανία, διανθίζοντας δευτερευόντως την παρουσία του ως Πρωθυπουργού με ποικίλα ατοπήματα, από το Μεσολόγγι ως την εγγύτητα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στην Ουκρανία, κάτι πάει λάθος.

Επειδή λοιπόν δεν κατάφερε να αποσπάσει έστω και μία ένδειξη αποτροπής της πώλησης F16 προς την Τουρκία -της οποίας σημειωτέον, ουδέποτε αναφέρθηκε το όνομα και ουδέποτε η αναφορά στον αναθεωρητισμό συσχετίστηκε με την Τουρκία- προαναγγέλθηκαν τα F-35 για τη χώρα μας (κάτι που ξεπερνά την θητεία Μητσοτάκη και εφόσον τα αρμόδια όργανα ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες) προκειμένου να αντιρροπήσει τα F16 που θα λάβει η γειτονική μας χώρα.

Η επιτυχία για τη χώρα δεν κρίνεται από χειροκροτήματα και οικογενειακές φωτογραφίες

Προφανώς πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της άμυνας της χώρας με οπλικά μέσα είναι σημαντική. Προφανώς πιστεύουμε και στην ενίσχυση των διπλωματικών μέσων. Και στα δύο αυτά πεδία οι ΗΠΑ παίζουν σημαντικό ρόλο. Όμως έχει σημασία και να διακρίνουμε και να συγκρίνουμε το είδος εκπροσώπησης της χώρας που αναζητά και ασκεί ένας πρωθυπουργός.

Όταν πήγε ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός στην Αμερική, μίλησε σαφώς και ξεκάθαρα. Μίλησε και για την παράνομη κατοχή της Κύπρου και για τη λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, μίλησε για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Δεν ήταν γενικόλογος και απέσπασε καταδίκη για τις τουρκικές παραβιάσεις. Οι διπλωματικές σχέσεις και η διεθνής παρουσία μίας χώρας δεν σημαίνουν ούτε γενικότητες ούτε πρόθυμες συμπεριφορές.

Η επιτυχία ενός διπλωματικού ταξιδιού δεν κρίνεται από τα χειροκροτήματα, ούτε από τις οικογενειακές φωτογραφίες. Εφόσον βεβαίως συζητάμε για μία δημοκρατική χώρα με θεσμούς, πολίτες, συμφέροντα και υπόσταση και όχι για κάποιου τύπου χολιγουντιανή δυναστεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)