to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:18 | 19.05.2022

Κοινωνία

Γκρέμισμα ΔΑΠ μετά από 35 χρόνια: Συντριπτική ήττα για τις πολιτικές Μητσοτάκη - Κεραμέως

Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη η ήττα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μετά από πολλά χρόνια - Οι φοιτητές και φοιτήτριες γύρισαν την πλάτη στις κυβερνητικές πολιτικές


Οι φοιτητικές εκλογές που έγιναν μετά από τρία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, απέδειξαν πως οι νεοφιλελύθερες πολιτικές της κυβέρνησης είναι απονομιμοποιημένες στην νέα γενιά. Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών επιβεβαίωσε την φθορά της Νέας Δημοκρατίας. 

Η εδώ και χρόνια κυρίαρχη δύναμη στα Πανεπιστήμια, η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, υπέστη βαριά ήττα στις χθεσινές φοιτητικές εκλογές. Όσο και να προσπαθεί η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ να «μαγειρέψει» τα αποτελέσματα προκειμένου να φανεί πρώτη δύναμη, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες γύρισαν την πλάτη στην «γαλάζια» φοιτητική παράταξη και την κυβέρνηση της ΝΔ.  

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών δίνουν ένα ισχυρό μήνυμα δημοκρατίας κόντρα στις αυταρχικές κυβερνητικές πολιτικές, βάζοντας στο προσκήνιο πάγια αιτήματα του φοιτηικού κινήματος. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την ΠΚΣ, με καταμετρημένες τις ψήφους σε 258 συλλόγους από τους συνολικά 262 τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

-Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας λαμβάνει: 16.498 ψήφους με 33,76%.

-Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ  λαμβάνει: 13.431 ψήφους με 27,48%.

-Η ΠΑΣΠ λαμβάνει 4.988 ψήφους με 10,21%.

-Το BLOCO λαμβάνει 1.248 ψήφους με 2,55%.

-Τα ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ λαμβάνουν 4.637 ψήφους με 9,49%.

-Τα ΕΑΑΚ λαμβάνουν 2.642 ψήφους με 5,41%.

-Τα ΛΟΙΠΑ λαμβάνουν 4.200 ψήφους με 8,59%.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Συντριβή της ΔΑΠ μετά από 35 χρόνια

Bloco: Δεν επέστρεψαν!

«Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών σηματοδοτεί την τεράστια ήττα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη» τονίζει το Bloco και επισημαίνει:

«Οι φοιτητές/τριες γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση, αποδοκιμάζοντας έντονα τις πολιτικές που εφαρμόζει στα πανεπιστήμια. Η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ηττήθηκε μετά από 35 χρόνια.

Οι φοιτητές/τριες στις 18 Μάη καταψήφισαν την μείωση των δαπανών για την παιδεία. Καταψήφισαν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Καταψήφισαν την ισοτίμιση των πτυχίων τους. Καταψήφισαν όλες τις κυβερνητικές επιλογές.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία ενίσχυσαν τα αριστερά και προοδευτικά σχήματα στέλνοντας μήνυμα ανατροπής. Το BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς, συμμετείχε στις εκλογές συγκέντρωσε ποσοστό 4,02% και εξέλεξε 40 έδρες στα Δ.Σ. των 213 φοιτητικών συλλόγων που αναγνωρίζει. Το 2019 κατέγραψε ποσοστό 2,3% και είχε μόλις 13 έδρες σε όλη την χώρα.

Πλέον οι αριστερές και Προοδευτικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στα ΑΕΙ έχουν την πλειοψηφία στον φοιτητικό συνδικαλισμό γεγονός που είναι από μόνο του αισιόδοξο. Μπροστά μας πλέον ανοίγεται μία νέα περίοδος με σημαντικές προκλήσεις για τον καθένα. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επίθεση της στο Δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει το φοιτητικό κίνημα να οργανωθεί. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να λάβουμε κεντρικές πρωτοβουλίες για την διεξαγωγή του πανσπουδαστικού συνεδρίου για την επανίδρυση της ΕΦΕΕ. Τώρα είναι η ώρα για να δυναμώσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες μέσα από την συμμετοχή.

Η απάντηση στην εγκληματική πολιτική Μητσοτάκη για την Παιδεία πρέπει να δοθεί και θα δοθεί από το οργανωμένο και μαζικό φοιτητικό κίνημα».

ΚΝΕ: Η ΔΑΠ ας δεχτεί την ήττα της και ας σταματήσει να προσβάλει χιλιάδες φοιτητές

«Καλούμε την παράταξη της ΝΔ, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, να δημοσιεύσει τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών ΟΛΩΝ των φοιτητικών συλλόγων» αναφέρει η ΚΝΕ και προσθέτει:

«1. Αν δεν τα βρίσκει, επισυνάπτουμε τα επίσημα αποτελέσματα των συλλόγων όλης της χώρας, σύμφωνα με τα πρακτικά των εφορευτικών επιτροπών, τα οποία έχουν υπογράψει και τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

2. Από τους 274 φοιτητικούς συλλόγους, η ΔΑΠ δημοσιεύει επιλεκτικά αποτελέσματα 109 (!!!) συλλόγων. Μάλιστα, από τα συγκεντρωτικά της ΔΑΠ λείπουν μεγάλες σχολές, όπως ο μεγαλύτερος φοιτητικός σύλλογος της χώρας, η Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας. Ασχολίαστο αφήνουμε το γεγονός ότι στο μαγείρεμα ξέχασαν και στοιχειώδεις κανόνες αριθμητικής, όπως και ότι νοθεύουν ακόμη και τα αποτελέσματα που οι ίδιοι δημοσιεύουν.

3. Ας δεχτεί την ήττα της και ας σταματήσει να προσβάλλει χιλιάδες φοιτητές, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην ίδρυση φοιτητικών συλλόγων μέσα από μαζικές διαδικασίες, συλλόγων επίσημα αναγνωρισμένων, που κατάφεραν να εμποδίσουν τις συγχωνεύσεις τμημάτων, όπως στο ΔΙΠΑΕ, και να σπάσουν το απόστημα της βίας και νοθείας που είχε επιβάλλει η ΔΑΠ για χρόνια».

«Ούτως ή άλλως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, αφού οι φοιτητές και οι φοιτήτριες γνωρίζουν καλά τι έγινε στους φοιτητικούς συλλόγους όλης της χώρας» καταλήγει η ΚΝΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)