to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 18.05.2022

Πολιτική

Επιστολή του Δ. Παπαδημούλη προς την ΠτΕ για ανεξήγητη διαγραφή δημοσιεύματος από το site του EK

Επιστολή του Δημ. Παπαδημούλη προς την Πρόεδρο του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα και τους αρχηγούς των Πολιτικών Ομάδων, για την ανεξήγητη διαγραφή του δημοσιεύματος του ΕΚ σχετικά με την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) για την Ελευθερία του Τύπου, από το site και το twitter του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Απαράδεκτη και λυπηρή πράξη, που υποβαθμίζει και προσβάλλει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του Σώματος μας. Λυπάμαι έντονα για την απροκάλυπτη αυτολογοκρισία του Ευρωκοινοβουλίου, σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα»


Με επείγουσα επιστολή του προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, φέρνει ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης, το ζήτημα της αιφνίδιας και ανεξήγητης διαγραφής δημοσιεύματος από τον επίσημο ιστότοπο και λογαριασμό twitter του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το δημοσίευμα αφορούσε την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) για την Ελευθερία του Τύπου, και η εξάλειψή του από τη επίσημη ιστοσελίδα του EK, συνιστά σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «απαράδεκτη και απροκάλυπτη πράξη αυτολογοκρισίας του Κοινοβουλίου, σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».

Με τη θεσμική του ιδιότητα ως μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της Ομάδας Εργασίας για την Πολιτική Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά από την Πρόεδρο του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα, «να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναφορά της προαναφερθείσας δημοσίευσης στον επίσημο ιστότοπο και στο twitter», αλλά και «να αποκαλύψει τους υπεύθυνους για την απαράδεκτη και λυπηρή αυτή πράξη, η οποία υποβαθμίζει και προσβάλλει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του Σώματος».

Η επιστολή του Επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κοινοποιείται επίσης στους αρχηγούς όλων των πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -πλην ακροδεξιάς και συγκεκριμένα στους Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ), Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ (Σοσιαλιστές), Στεφάν Σεζουρνέ (Renew Europe), Σκα Κέλερ και Φίλιπ Λάμπερτς (Πράσινοι), Ράισαρντ Λεγκούτκο και Ραφαέλε Φίττο (ECR), Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν (Αριστερά), καθώς και στον Γενικό Γραμματέα του ΕΚ, Κλάους Βέλλε.

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή:

Θέμα: Διαγραφή της δημοσίευσης του Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στα κράτη μέλη

Aξιότιμη Πρόεδρε Metsola,
αγαπητή Roberta,

Ως μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ομάδας Εργασίας για την Πολιτική Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο ότι η δημοσίευση του Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στα κράτη μέλη με βάση τις βαθμολογίες του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου 2022 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), διαγράφηκε αιφνίδια και ανεξήγητα από την επίσημη ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου και το λογαριασμό του στο twitter.

Λυπάμαι έντονα γι' αυτή την απαράδεκτη και απροκάλυπτη πράξη αυτολογοκρισίας του Κοινοβουλίου, σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Η ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδεις αρχές και ευρωπαϊκές αξίες που το Σώμα μας πρέπει να προστατεύσει και να υποστηρίξει πλήρως, ιδίως στην τρέχουσα πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) είναι μια γνωστή, ανεξάρτητη και αξιόπιστη διεθνής οργάνωση, με μακρόχρονη και παραγωγική συνεργασία με την Κομισιόν και το Κοινοβούλιο.
Οι εκθέσεις της αξιοποιούνται ευρύτατα από διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου του 2022 έχει ήδη κυκλοφορήσει ευρέως, ως αξιόπιστη αναφορά στις σημερινές τεράστιες προκλήσεις σε θέματα ελευθερίας του Τύπου στα κράτη μέλη.
Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να πρωτοστατήσει και να υποστηρίξει συγκεκριμένα την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου και να ενθαρρύνει αυτές τις ανεξάρτητες πρωτοβουλίες και εκθέσεις. 

Είμαι βέβαιος ότι θα προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναφορά της προαναφερθείσας δημοσίευσης στον επίσημο ιστότοπο και στο twitter του Κοινοβουλίου και, εξίσου σημαντικό, ότι θα αποκαλύψετε τους υπεύθυνους για την απαράδεκτη και λυπηρή αυτή πράξη, η οποία υποβαθμίζει και προσβάλλει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του Σώματος μας.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Παπαδημούλης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)