to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:14 | 18.05.2022

Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος: Απροστάτευτοι οι καταναλωτές στην αισχροκέρδεια

«Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο για τον καταναλωτή αλλά, η ουσία είναι ότι ο καταναλωτής στην Ελλάδα δεν προστατεύεται αλλά πλήττεται αντιθέτως από ακραία ακρίβεια και από ακραία αισχροκέρδεια. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όχι απλά αδυνατεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά για το οποίο ευθύνεται. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια, στη λειτουργία καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τις επιλογές της πληρώνει ο καταναλωτής στην Ελλάδα», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών Οδηγιών για την προστασία των καταναλωτών.


Επισήμανε στη συνέχεια ότι στα καύσιμα περιμένουμε ακόμη να ακούσει η κυβέρνηση αυτό που προτείνει από τον Οκτώβριο η Κομισιόν στην εργαλειοθήκη, τη μείωση δηλαδή των φορολογικών βαρών στα καύσιμα. Το αποτέλεσμα είναι στην Κύπρο οι καταναλωτές να έχουν φτηνότερα καύσιμα κατά 35%.

«Αυτό πληρώνουν οι πολίτες. Σήμερα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και από τα ελλιπή στοιχεία του πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, προκύπτει ότι το επιπλέον κόστος της χονδρικής το εξάμηνο Οκτωβρίου 2021- Μαρτίου 2022 φτάνει περίπου στα 5 δισ. ευρώ που καλείται να σηκώσει στις πλάτες της η ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Πρόσθεσε πως «το ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι κάτι που σημειώσαμε και χθες στην επίσκεψή μας, μαζί με τον τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού».

«Η κυβέρνηση αφενός προσπαθεί να μειώσει τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εν μέσω κρίσης ακρίβειας που αναγνώρισε μετά από έντονη πολιτική πίεση βέβαια και αφετέρου καθυστερεί πολύ να υλοποιήσει τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για φορολόγηση του 90% και απόδοση του πίσω στους καταναλωτές. Η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για επιστροφή 67 εκατ. ευρώ από τα άδικα κέρδη παραγωγών ηλεκτρικής στην αγορά εξισορρόπησης την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, επιβεβαιώνει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και ενάμιση χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορά έκανε επίσης στη ρήτρα αναπροσαρμογής-Μητσοτάκη που εφαρμόστηκε από τις 05.08.2021 στη ΔΕΗ, με καταχρηστικό τρόπο, όπως καταγγέλλουν και Ενώσεις Καταναλωτών, ένα ζήτημα για το οποίο έχει καλέσει η ΡΑΕ και τη ΔΕΗ σε ακρόαση. «Παρά ταύτα οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν διπλάσιους και τριπλάσιους λογαριασμούς, οι επαγγελματίες ακόμη και τετραπλάσιους. Για αυτά είναι υπόλογη η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι και να λένε τα κυβερνητικά στελέχη στα παράθυρα και στα φιλικά προς αυτούς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όμως οι πολίτες νιώθουν στην τσέπη τους τι σημαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο σχολίασε την καθυστέρηση ενσωμάτωσης των Οδηγιών και στηλίτευσε και την τακτική κατάθεσης «άτακτων» τροπολογιών όπως είπε και αναφέρθηκε αναλυτικά στην ουσία των τροπολογιών:

«Η πρώτη τροπολογία τροποποιεί το νόμο  4926, που ψηφίστηκε πριν από έναν μήνα, που αλλάζει τις διαδικασίες παραχώρησης, χωροθέτησης, χρήσεων γης και πολεοδόμησης στους τουριστικούς λιμένες. Θυμίζω ότι είναι οι τουριστικοί λιμένες, όπως η Μαρίνα Αρετσούς, όπου θέλουν να χτίσουν οικοδομές, πολυκατοικίες στο λιμάνι για να βγάλουν λεφτά οι εργολάβοι αλλά να μην έχουμε μαρίνα για τουριστική ανάπτυξη. Αφαιρεί επίσης από αυτή τη διαδικασία το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) που γνωμοδοτεί δηλαδή για τους πολεοδομικούς κανόνες και τις χρήσεις γης».

«Δεύτερον, σε τροπολογία, διατηρεί στις τουριστικές εγκαταστάσεις την «απαλλαγή» από την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Είναι δυνατόν για έξι χρόνια στην Ελλάδα και από ό,τι φαίνεται για άλλα δύο τρία να δίνονται συνεχείς παρατάσεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των τουριστικών εγκαταστάσεων; Δεν πρέπει να βρούμε μία λύση ώστε να διασφαλίζουμε την προστασία του περιβάλλοντος και την τουριστική ανάπτυξη;»

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ειδικότερα σε άλλη μία τροπολογία που κατατέθηκε, νύχτα, όπως σημείωσε, για το Ελληνικό: «Σύνολο δεκαοκτώ (18) τροπολογίες, νομοθετικές πράξεις για το Ελληνικό που προεκλογικά η ΝΔ είχε υποσχεθεί ότι θα έκλεινε μέσα σε ένα μήνα και οι μπουλντόζες θα έμπαιναν σε έξι μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Θα συνιστούσα στον κ. Γεωργιάδη να μην την υπερασπιστεί, θα ήταν προτιμότερο να την υποστηρίξει ο κος Αθανασίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, αφού η κυβέρνηση νομοθετεί κατά παραγγελία της. Παρακάμπτει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και νομοθετεί κατά παραγγελία της Lamda».

«Ο κος Γεωργιάδης έρχεται να νομοθετήσει για τα κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής, για τις κατασκευές με υπερβάλλον ύψος έξι μέτρα πάνω από το μέγιστο ύψος, για το πώς προεγκρίνεται η οικοδομική άδεια, για την πρόσβαση στο οδικό δίκτυο και τις εισόδους και εξόδους στις κτιριακές υποδομές, για το προσωπικό τους γραφείου Ελληνικού. Πώς γίνεται για τις χρήσεις γης και τα data center και για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης να νομοθετεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και για ποιο λόγο γίνεται αυτή η εξαίρεση;», αναρωτήθηκε.

Στηλίτευσε τέλος την απίστευτη ικανότητα του κ. Γεωργιάδη, εκτός από πολεοδόμος, εκτός από αρχιτέκτονας, εκτός από αρχαιολόγος να γίνεται τώρα και συγκοινωνιολόγος και να γνωμοδοτεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις άδειες εισόδου εξόδου στις στρατηγικές επενδύσεις αφαιρώντας την αρμοδιότητα από την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που άφησε ο Σ.Φάμελλος στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)