to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:44 | 18.05.2022

Διεθνή

FT: Ο Ερντογάν μπλοκάρει τις συνομιλίες για ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Φρένο στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έβαλε η Άγκυρα, κατα τη συνάντηση των πρεσβευτών της Συμμαχίας, σύμφωνα με τους Financial Times.


Η Τουρκία μπλόκαρε την απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία, θέτοντας σε αμφιβολία τις ελπίδες για γρήγορη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη με στόχο να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες την ίδια ημέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, αλλά η αντίθεση της Άγκυρας εμπόδισε οποιαδήποτε ψηφοφορία, σύμφωνα τους Financial Times.

Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες ότι το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων των δύο χωρών εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα έβαλε φρένο στη διαδικασία, αλλά επέμεινε ότι η Τουρκία δεν αποκλείει την προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Δεν λέμε ότι δεν μπορούν να είναι μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο αξιωματούχος. «Απλώς πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος,  σχετικά με την απειλή που αντιμετωπίζουμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία . . . Όσο πιο γρήγορα καταλήξουμε σε συμφωνία, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ένταξη».

Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στους δυτικούς συμμάχους επειδή, όπως είπε, δεν σέβονται την «ευαισθησία» της Άγκυρας για την τρομοκρατία και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι αρνήθηκαν να εκδώσουν 30 άτομα που βαρύνονται με κατηγορίες για τρομοκρατία στη χώρα του.

Κατά τη  διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες».

«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», επανέλαβε. «Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο», είπε.

Οι δύο χώρες κατέθεσαν την Τετάρτη 18/5 επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία.

Πηγή: Financial Times, News247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)