to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:38 | 18.05.2022

πηγή: Αυγή / avgi.gr

Πολιτική

Το Ευρωκοινοβούλιο «κατέβασε» την ανάρτηση που άδειαζε τον Μητσοτάκη για την ελευθερία του Τύπου

Εξαφανίστηκε χωρίς εξηγήσεις η δημοσίευση που υιοθετούσε πλήρως την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα - Ανάληψη ευθύνης για τη λογοκρισία ζητά ο Παπαδημούλης


Σοβαρά ερωτήματα έχει προκαλέσει η κίνηση του Ευρωκοινοβουλίου να κατεβάσει τη δημοσίευση - κόλαφο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την Ελευθερία του Τύπου. Το θέμα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, χωρίς εξηγήσεις, ενώ κατέβηκε και η σχετική ανάρτηση στο Twitter από το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Όποιος επιχειρήσει να διαβάσει τη δημοσίευση που υιοθετεί πλήρως τα ευρήματα της έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατατάσσουν την χώρα μας στον πάτο της ΕΕ, συναντά το μήνυμα «Error 410. Η σελίδα δεν είναι πλέον διαθέσιμη».

Error

Αντίστοιχο μήνυμα υπάρχει και στο Twitter.

Error σε Twitter

Η σχετική δημοσίευση ωστόσο μπορεί να διαβαστεί μέσω του Internet Archive, καθώς έχει αποθηκευτεί από προνοητικούς χρήστες του διαδικτύου, ενώ υπάρχει και screenshot από το tweet.

Tweet από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Το tweet που έχει πλέον εξαφανιστεί
 

Για απαράδεκτη λογοκριτική παρέμβαση κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης και τονίζει ότι έστειλε επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ζητώντας εξηγήσεις. «Αδιανόητο και προκλητικό! Το ΕΚ διέγραψε το δημοσίευμα με την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατατάσσει την Ελλάδα 27η στους 27 στην ελευθερία του Τύπου! Με επιστολή μου προς την πρόεδρο του ΕΚ ζητώ άμεσες εξηγήσεις και αναλήψη ευθύνης για αυτή την απαράδεκτη λογοκριτική παρέμβαση!» τονίζει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε δημοσιευτεί άρθρο με τίτλο «Ελευθερία του Τύπου 2021: Πώς βαθμολογούνται οι χώρες της ΕΕ; (infographics)».

Το κείμενο ξεκινούσε με την πρόταση «μάθετε πώς βαθμολογούνται οι χώρες στην ΕΕ και στον κόσμο για την ελευθερία του Τύπου το 2021 και πώς εξελίχθηκε η κατάσταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια». Στη συνέχεια υπήρχε ο αποκαλυπτικός χάρτης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, με τη χώρα μας να βρίσκεται τελευταία.

Δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η σχετική ανάρτηση αποτελούσε τεράστια άδειασμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τη Δευτέρα στη συνομιλία που είχε με τον David Ignatius, είχε επιχειρήσει να απαξιώσει την έκθεση των Ρεπόρερ Χωρίς Σύνορα, λέγοντας το εξής:

«Καταρχάς, αν αναφέρεστε στον δείκτη που δημοσίευσε μια γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, διαφωνώ κατηγορηματικά με τα συμπεράσματα και τη μεθοδολογία της συγκεκριμένης κατάταξης. Είμαστε μια ελεύθερη δημοκρατία. Αν κοιτάξετε απλά τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ελλάδα, θα καταλάβετε ότι οι περισσότερες από αυτές τις εφημερίδες μάς ασκούν δριμεία κριτική. Είμαστε μια χώρα όπου ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει οτιδήποτε και να μην διωχθεί γι’ αυτό, αντιθέτως έχει απόλυτη ελευθερία να εκφράσει το παράπονό του. Άρα διαφωνώ ριζικά με αυτές τις αξιολογήσεις. Και αν ρίξετε απλώς μια ματιά στο τι συμβαίνει με το τοπίο των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, πιστεύω ότι επιβεβαιώνει αυτό που λέω».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)