to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:55 | 18.05.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Να σπάσουμε το φόβο της σιωπής

Ορισμένα πράγματα δεν είναι καθόλου αυτονόητα για τις ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες και οικογένειες. Έχουμε φαινόμενα εκφοβισμού, bullying και άσκησης βίας. Μόνο αν μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτά μαζί, θα αντιμετωπίσουμε τις διακρίσεις, τα συντηρητικά στερεότυπα και θα σπάσουμε το φόβο της σιωπής»


Ομιλητής στην εκδήλωση «Υποστηρίζοντας όλες τις οικογένειες και μην αφήνοντας κανέναν πίσω: ΛΟΑΤΚΙ+ στα Ευρωπαϊκά Σχολεία» που διοργάνωσε η Μονάδα Ισότητας, Ένταξης και Διαφορετικότητας της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας (IDAHOBIT) στις 17 Μαΐου και ο Δημ. Παπαδημούλης συμμετείχε με τον θεσμικό ρόλο του, ως Αντιπρόεδρος του ΕΚ αρμόδιος για την Ισότητα και τη Διαφορετικότητα και Προεδρεύων της Ομάδας υψηλού επιπέδου (High level Group) του Ευρωκοινοβουλίου για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα.

Κάθε χρόνο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιορτάζει την ημέρα αυτή με μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου ανοιχτή σε όλο το προσωπικό. Τη φετινή χρονιά, η εκδήλωση ήταν επικεντρωμένη στην υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου προς τις οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ+ και στη διασφάλιση της ομαλής ένταξης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα Ευρωπαϊκά Σχολεία.

Στην εκδήλωση, που συμμετείχαν εκπρόσωποι υψηλού επιπέδου τόσο από την πολιτική όσο και από τη διοικητική πλευρά του Κοινοβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερη ευχαρίστηση για μένα γιατί είμαι παρών στην 8η δημόσια εκδήλωση του ΕΚ , την Ημέρα εναντίον της Ομοφοβίας. Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνω 8 χρόνια ως Αντιπρόεδρος που έχει την ευθύνη να προεδρεύει στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την καταπολέμηση των διακρίσεων και υπέρ της ισότητας και της διαφορετικότητας, μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θέλουμε, ως θεσμός, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο είναι και εργοδότης που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους, να είναι και ένας χώρος όπου δεν θα υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Και θέλουμε αυτό το σήμα, να το εκπέμπουμε όχι μόνο την 17η Μαΐου κάθε χρονιά, όταν τα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στο Λουξεμβούργο, στο Στρασβούργο αλλά και στα 27 κράτη μέλη, φωτίζονται με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αλλά 365 μέρες το χρόνο. Και με το παράδειγμά μας να ανοίγουμε το δρόμο για την καταπολέμηση των διακρίσεων εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Το σημειώνω γιατί ορισμένα πράγματα δεν είναι καθόλου αυτονόητα για τα δικαιώματα αυτών των ατόμων και των οικογενειών τους. Υπάρχουν χώρες που ποινικοποιούν τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, ορισμένες τον τιμωρούν και με θάνατο. Θα πείτε, εκτός ΕΕ. Υπάρχουν όμως και χώρες εντός της ΕΕ, που τα τελευταία χρόνια ποινικοποιούν και φυλακίζουν, με αύξηση των διακρίσεων, τα μέλη αυτής της κοινότητας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα, καθώς σήμερα, το θέμα μας αφορά στην κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ νέων στα Ευρωπαϊκά Σχολεία. Καλωσορίσω τον Αντιπρόεδρο Μίχαλ Σιμέτσκα, ο οποίος είναι νέο μέλος στην Ομάδα Υψηλού επιπέδου και χαίρομαι για τη συνεργασία μας, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ευρωπαϊκών Σχολείων Μανουέλ Μπορντόι, η εκπρόσωπος της Ένωσης InterParents Σάρα Πορτέλα, και μέλη του συνδέσμου προσωπικού “Egalité”, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής ομιλήτριας Φλοράνς Τομέ.

Επί 8 χρόνια, ως Αντιπρόεδρος του ΕΚ με αυτή την αρμοδιότητα καταπολέμησης των διακρίσεων, εργάζομαι για να δίνουμε καθημερινά το παράδειγμα ότι το Ευρωκοινοβούλιο ως πολιτικός θεσμός και ως χώρος εργασίας, δεν συμβιβάζεται με αυτές τις διακρίσεις. Και ότι αγκαλιάζει τα μέλη αυτής της κοινότητας, εξασφαλίζοντάς τους πλήρη δικαιώματα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, σε συνέχεια μιας δουλειάς αρκετών χρόνων, εργαστήκαμε και ετοιμάσαμε ομόφωνα στην Ομάδα Υψηλού επιπέδου για την Ισότητα και τη Διαφορετικότητα, έναν “οδικό χάρτη”, που περιλαμβάνει και συγκεκριμένα μέτρα, για την LGBTIQ+ κοινότητα, με στόχο να υλοποιηθούν αυτά, να εφαρμοστούν, να περάσουν από τα χαρτιά στην καθημερινή πράξη, μέχρι το τέλος αυτής της θητείας, τον Ιούνιο του 2024.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι την ομόφωνη εισήγηση που εγκρίναμε στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου, την ενέκρινε, επίσης ομόφωνα, το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πράγμα που διευκολύνει την εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Αλλά τώρα η πρόκληση είναι, η εφαρμογή τους. Να πετύχουμε στην πράξη όσα συμφωνήσαμε και τα Ευρωπαϊκά Σχολεία να είναι ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον για όλα τα παιδιά. Και οι γονείς και το προσωπικό, αλλά και τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στα εργαλεία και τις γνώσεις που χρειάζονται για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ένταξης και κατανόησης. Πράγμα που σημαίνει και εκπαίδευση και αλλαγή νοοτροπίας. Απαιτούνται μια σειρά από μέτρα και τα προωθούμε για να υποστηρίξουμε την ένταξη των LGBTIQ+ ατόμων στον χώρο εργασίας και ιδιαίτερα στο χώρο των Ευρωπαϊκών Σχολείων, καθώς έχουμε φαινόμενα εκφοβισμού, bullying και άσκησης βίας. Μόνο αν μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτά τα θέματα και βάλουμε το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και για τους νέους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτή την κοινότητα και για τις οικογένειές τους.

Ένα μήνυμα θα ήθελα να δώσω μέσα από αυτή την εκδήλωση. Εκ μέρους του ΕΚ ως συνόλου και του Προεδρείου του ΕΚ που πήρε ομόφωνα αυτές τις αποφάσεις. Και το μήνυμα αυτό απευθύνεται και στα μέλη του προσωπικού μας και στους μαθητές και τις οικογένειές τους στα ευρωπαϊκά σχολεία: Δεν είναι μόνοι και πρέπει μαζί, μακριά από το φόβο, να αντιμετωπίσουμε και να καταπολεμήσουμε αυτές τις διακρίσεις. Για να αντιμετωπίσουμε συντηρητικά στερεότυπα, πρέπει να σπάσουμε το φόβο της σιωπής».

Δείτε το σχετικό video:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)