to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 18.05.2022

Κοινωνία

Κ. Μάλαμα: Πού πήγαν τα 4 εκατομμύρια ευρώ που θα δίνονταν για το ρέμα της Συκιάς Χαλκιδικής;

Κατεπείγουσα αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε συνέχεια των επαναλαμβανόμενων κακοτεχνιών που ταλανίζουν το πολύπαθο ρέμα της Συκιάς στη Χαλκιδική.


Όπως επισημαίνεται στην κοινοβουλευτική αίτηση κατάθεσης εγγράφων, το 2021 συμβασιοποιήθηκε ποσό 3,4 εκατομμυρίων ευρώ για την διαχείριση του ρέματος, ενώ τον περασμένο Μάρτιο αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του έργου κατά 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Αντί, όμως, να προχωρούν τα έργα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα εκτός από την τοποθέτηση μιας πρόχειρης πεζογέφυρας κυριολεκτικά στο κενό. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών να ελέγξει όλους τους εμπλεκόμενους και να καταθέσει στη Βουλή, επίσημα, όλα τα έγγραφα που να σχετίζονται με δαπάνες και κονδύλια του συγκεκριμένου έργου. Πρέπει να διαπιστωθεί που πήγαν τα χρήματα κι αν τίθεται θέμα διασπάθισης τους.

Στο πλήρες κείμενο της αίτησης κατάθεσης εγγράφων με το οποίο ζητείται να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή όλα τα έγγραφα που αφορούν τα κονδύλια που διατέθηκαν και δαπανήθηκαν για την διευθέτηση του ρέματος της Συκιάς Χαλκιδικής, αναφέρεται:


Στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής υπέγραψε τη σύμβαση του έργου “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Ρέματος Συκιάς”, προϋπολογισμού 3.410.000 ευρώ. Τότε δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι “Έπειτα από την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση ενός έργου ύψιστης σημασίας για την περιοχή της Συκιάς. Η αρχή γίνεται από μια πολύπαθη περιοχή, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει πληγεί επανειλημμένα από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα”.

Στη συνέχεια, τον Ιανουαρίου 2022 κι ενώ τα έργα είχαν σταματήσει κατέρρευσε η πελμάτωση της κεντρικής γέφυρας του ρέματος της Συκιάς, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η πρόσβαση στα σχολεία του χωριού. Τον Μάρτιο του 2022 ένα αυτοκίνητο έπεσε σε τρύπα που προκλήθηκε από την κατάρρευση του εδάφους πλησίον του ρέματος της Συκιάς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί άνθρωπος.

Στις 7 Φεβρουαρίου σε συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Κυριακής Μάλαμα σε σχέση με το θέμα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αυξάνεται το κονδύλι του έργου της διευθέτησης του ρέματος της Συκιάς κατά 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, ακόμη δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση στο ρέμα, ενώ οι κακοτεχνίες συνεχίζονται με την τοποθέτηση πρόχειρης μιας πεζογέφυρας σε εντελώς ακατάλληλο σημείο, απαγορευτική για παιδιά κι άτομα με μειωμένη κινητικότητα κι η οποία κρέμεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω παρακαλούμε τον κύριο Υπουργό να καταθέσει στο Σώμα όλα τα έγγραφα που αφορούν πιστώσεις και δαπάνες του συγκεκριμένου έργου, για να διαπιστωθεί αν αυτά τα 4,7 συνολικά εκατομμύρια ευρώ υπάρχουν, αν διατέθηκαν κάπου κι αν τίθεται θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)