to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:27 | 18.05.2022

Οικονομία

Νέο «καμπανάκι» από την Τράπεζα της Ελλάδος για αύξηση των κόκκινων δανείων

Το συνολικό ύψος τους (τόσο προς τράπεζες όσο και προς funds) ξεπερνάει τα 95 δισ. ευρώ. Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος


Όπως γράφει ο Γιάννης Αγουρίδης στην Αυγή:

Ανησυχητικές ενδείξεις για νέες ροές κόκκινων δανείων και αύξηση των ρυθμισμένων δανείων καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ως εκ τούτου, η ΤτΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις τράπεζες να μην εφησυχάσουν και επαναπαυτούν στα ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματα που κατέγραψαν, αναφορικά με τη μείωση των NPE’s στα χαρτοφυλάκιά τους.

Παρά την πρόοδο που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των κόκκινων δανείων, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός καθώς από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι έχουμε νέες ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξηση των ρυθμισμένων δανείων. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου μιλώντας σήμερα στο 4th NPL Summit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόλις πριν λίγες μέρες, η ΤτΕ, σε έκθεσή της, για ακόμη μία φορά υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η μείωση των κόκκινων δανείων. Η ΤτΕ θεωρεί ότι οι τράπεζες οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ιδίως αν η γεωπολιτική κρίση παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί περαιτέρω, σε συνδυασμό με την απόσυρση των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τι δείχνει η εικόνα

Οι μέχρι τώρα υλοποιημένες ενέργειες των τραπεζών για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων έχουν αναμφισβήτητα συμβάλει στη σημαντική αποκλιμάκωση του αποθέματός τους. Εντούτοις, ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων παραμένει ακόμη υψηλός (Δεκέμβριος 2021: 12,8%).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αύξηση κατά 7,538 δισ. ευρώ παρουσίασε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 η ονομαστική αξία των δανείων του ιδιωτικού τομέα του εσωτερικού, τα οποία διαχειρίζονται τα funds.

Επίσης, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 3,454 δισ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 36,037 δισ. ευρώ στο τέλος του 4ου τριμήνου του 2021. Τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 726 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 16,070 δισ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 2,729 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 19,776 δισ. ευρώ.

Από τα δάνεια αυτά, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι τα 32 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια προς επιχειρήσεις, από 29,114 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 1,171 δισ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 11,675 δισ. ευρώ στο τέλος του 4ου τριμήνου του 2021.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τα 80 δισ. ευρώ πλησιάζει η ονομαστική αξία των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Παράλληλα, οι τράπεζες στο τέλος του 2021 κατείχαν ένα στοκ κόκκινων δανείων, ανεβάζοντας το σύνολο κοντά στα 95 δισ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι πολίτες οδηγούνται ολοένα και περισσότερο σε οικονομική ασφυξία, την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να τους στηρίξει με τα κατάλληλα μέτρα, αν και τα έσοδα του προϋπολογισμού βαίνουν αυξανόμενα, εξαιτίας των φόρων που πληρώνουν λόγω και του υψηλού πληθωρισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)