to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:27 | 17.05.2022

Διεθνή

Ο 18χρονος Πέιτον Τζέντρον σχεδίαζε επί μήνες τη ρατσιστική επίθεση στο Μπάφαλο

Ο αρχηγός της αστυνομίας αυτής της πόλης, στη βόρεια Νέα Υόρκη, ο Τζόζεφ Γκραμάλια, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι ο νεαρός είχε κάνει μια «αναγνωριστική» επίσκεψη στην κοινότητα, που βρίσκεται στη λίμνη Ήρι, στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά


Η ρατσιστική επίθεση στο Μπάφαλο με θύματα δέκα μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας της πόλης, προετοιμαζόταν με κάθε λεπτομέρεια εδώ και μήνες, υποστηρίζουν σήμερα πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αφού ερεύνησαν τα μηνύματα και τις αναρτήσεις του φερόμενου δράστη, ενός 18χρονου υπέρμαχου της λευκής υπεροχής.

Ο αρχηγός της αστυνομίας αυτής της πόλης, στη βόρεια Νέα Υόρκη, ο Τζόζεφ Γκραμάλια, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι ο νεαρός είχε κάνει μια «αναγνωριστική» επίσκεψη στην κοινότητα, που βρίσκεται στη λίμνη Ήρι, στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά. Το σπίτι του Πέιτον Τζέντρον βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νοτιότερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που είχαν πρόσβαση σε περίπου 600 σελίδες μηνυμάτων τα οποία αντάλλαξε ο Τζέντρον στις πλατφόρμες Discord και 4Chan, ο 18χρονος πήγε στο Μπάφαλο στις 8 Μαρτίου και επισκέφθηκε τρεις φορές, ακριβώς στις 12.00, στις 14.00 και στις 16.00, το σουπερμάρκετ Tops, όπου το Σάββατο εξαπέλυσε την επίθεσή του. Την ημέρα εκείνη ήρθε σχεδόν αντιμέτωπος με «έναν ένοπλο, μαύρο φύλακα ασφαλείας» του εμπορικού καταστήματος που τον ανησύχησε η παρουσία αυτού του νεαρού στον χώρο. Σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε δύο ημέρες αργότερα, ο Πέιτον Τζέντρον έγραψε ότι «θα πρέπει να σκοτώσει αυτόν τον φύλακα ασφαλείας του Tops» και «ελπίζει ότι (ο φύλακας) δεν θα τον σκοτώσει ή θα τον τραυματίσει».

Ένας φύλακας, συνταξιούχος αστυνομικός, δολοφονήθηκε από σφαίρες στην είσοδο του σουπερμάρκετ το Σάββατο.

Ο Τζέντρον έγραφε από τον Δεκέμβριο ότι θέλει να σκοτώσει μαύρους και ότι έβαλε στο στόχαστρο, τον Φεβρουάριο, το συγκεκριμένο σουπερμάρκετ, σε μια συνοικία του Μπάφαλο, λόγω του υψηλού ποσοστού Αφροαμερικανών κατοίκων στην περιοχή, σύμφωνα με την Washington Post.

Η εφημερίδα μελέτησε το μανιφέστο των 180 σελίδων που συνέταξε ο νεαρός ο οποίος γράφει ότι είναι «απλώς ένας λευκός άνδρας που επιδιώκει να προστατεύσει και να υπηρετήσει την κοινότητά του, τον λαό του, την κουλτούρα και τη φυλή του». Στις σελίδες του μανιφέστου αναφέρεται, λεπτό προς λεπτό, η επίθεση, τα όπλα που θα χρησιμοποιούσε, η μετάδοση των φόνων μέσω της πλατφόρμας Twitch.

Ο Πέιτον Τζέντρον διώκεται προς το παρόν για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» και θα προσαχθεί ενώπιον δικαστή την Πέμπτη. Οι αρχές τον κατηγορούν ότι διέπραξε ένα «ρατσιστικό έγκλημα υποκινούμενο από το μίσος» και ότι η πράξη αυτή συνιστά «εγχώρια τρομοκρατία».

ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)