to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:54 | 18.05.2022

Κοινωνία

Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές - Κρίσιμη η φετινή εκλογική μάχη

Ήρθε η ώρα οι φοιτητές να δώσουν την απάντησή τους στην κυβέρνηση που καταπατά τα δικαιώματά τους - Σήμερα 18 Μαΐου θα διεξαχθούν ξανά φοιτητικές εκλογές, τρία χρόνια μετά την τελευταία φορά που οι φοιτητές προσήλθαν στις κάλπες


Ύστερα από τρία χρόνια θα πραγματοποιηθούν οι φοιτητικές εκλογές φέτος, την Τετάρτη 18 Μαΐου σε όλες τις σχολές ανά την Ελλάδα. Τρία χρόνια μετά και η κατάσταση εντός των φοιτητικών συλλόγων διαφέρει πλήρως από το 2019 που διεξήχθη η τελευταία εκλογική αναμέτρηση. 

Ο βασικός παράγοντας καθυστέρησης των φοιτητικών εκλογών τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε η πανδημία, καθώς και τα αλλεπάλληλα lockdown, που μετέβαλλαν τόσο την εκπαιδευτική διαδικασία (τηλεκπαίδευση) όσο και την «κανονικότητα» στα πανεπιστήμια. Φοιτητές τρίτου έτους είχαν αντικρύσει την σχολή τους μόνο για ένα εξάμηνο, φοιτητές του δεύτερου έτους δεν γνώριζαν τι είναι το αμφιθέατρο, η Γενική Συνέλευση κ.ο.κ.

Πλέον, όμως, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν «ζωντανέψει» τις σχολές τους, οι τοίχοι των πανεπιστημίων έχουν αποκτήσει «φωνή» και η πολιτική έχει εδραιωθεί μέσα στα ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο οι φοιτητικές εκλογές που οδηγούν στην παραπάνω κατάσταση, αλλά και μια σειρά κυβερνητικών μέτρων που βάζουν στο στόχαστρο το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Η κατάργηση του ασύλου, η εξίσωση των πτυχίων, η εκδικητική αξιολόγηση και η πανεπιστημιακή αστυνομία, τα face control, οι διαγραφές φοιτητών και τα όρια φοίτησης είναι μερικά μόνο από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης που καταδεικνύουν τα σχέδιά της για ένα «αποστειρωμένο», υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καταγγελία Bloco: ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ και ΔΑΠ θα κάνουν εκλογές στην Τεχνόπολη - Κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις για εκλογές 25/5

Μέτωπο δημοκρατίας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές

Έχοντας ως παρακαταθήκη τον δυναμικό και μαζικό αγώνα των φοιτητών την προηγούμενη χρονιά ενάντια στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη), οι φετινές φοιτητικές εκλογές θα διεξαχθούν λίγες μόλις μέρες πριν την είσοδο των ΟΠΠΙ σε τέσσερα πανεπιστήμια (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ). Πιο συγκεκριμένα, 400 πάνοπλοι αστυνομικοί θα περιπολούν σε δύο εβδομάδες τα πανεπιστημιακά campus που αναφέρθηκαν, ενώ σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση ρίχνει το «μπαλάκι» στις διοικήσεις για την τοποθέτηση τουρνικέ και καμερών ασφαλείας. Στην κατάσταση αυτή έρχεται να απαντήσει μέσα από την ψήφο της η φοιτητική κοινότητα, καθώς η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, προσπαθεί να θέσει εμπόδια σε κάθε διεκδίκηση του φοιτητικού κινήματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επίθεση τραμπούκων καταγγέλλει το BLOCO Φιλοσοφικής

Πάγιο αίτημα η ανασύσταση της ΕΦΕΕ

Είναι πλέον σαφές πως η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδεύει με το φοιτητικό κίνημα, τις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανασύσταση της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ) μπορεί να δώσει ξανά πνοή στον συνδικαλισμό και την διεκδίκηση με βάση τις φοιτητικές ανάγκες. Άλλωστε, η ΕΦΕΕ είναι το τριτοβάθμιο συλλογικό όργανο, στο οποίο θα συμμετείχαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από κάθε φοιτητικό σύλλογο. Η ίδρυσή της το 1963 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στους αγώνες πριν την Χούντα, με κυρίαρχες τις δυνάμεις της Αριστεράς. Σήμερα, με ευθύνη καθεστωτικών δυνάμεων (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ) ο συνδικαλισμός έχει μετατραπεί σε συνώνυμο των πελατειακών σχέσεων, των σημειώσεων, του εκφυλισμού. 

Κρίσιμες οι φετινές εκλογές - Το πρώτο βήμα για την αλλαγή είναι η συμμετοχή

Οι εικόνες που «έρχονται» από μια σειρά από πανεπιστήμια - με πιο πρόσφατο το ΑΠΘ - δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο επανάπαυσης. Η φετινή εκλογική αναμέτρηση μπορεί να σκιαγραφήσει ένα μαζικό κύμα αμφισβήτησης των κυβερνητικών πολιτικών, βάζοντας την νέα γενιά στο προσκήνιο. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απ' όλη την Ελλάδα μπορούν σήμερα 18 Μαΐου να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην αστυνομοκρατία, την καταστολή των αγώνων, την απαξίωση των σπουδών και την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)