to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:46 | 18.05.2022

Κοινωνία

«Όχι στη φίμωση»: Συζητήθηκε η αγωγή κατά του Alterthess και της Στ. Πουλημένη

Συζητήθηκε την Πέμπτη, 19 Μαϊου, στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή κατά της δημοσιογράφου, Σταυρούλας Πουλημένη και του alterthess.gr, από το στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός» Ευστάθιο Λιάλιο για «παραβίαση προσωπικών δεδομένων» σχετικά με πλήρως αληθές ρεπορτάζ της για καταδικαστική απόφαση


Συζητήθηκε το πρωί της Πέμπτης 19/5 στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή που έχει καταθέσει το στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός Ευστάθιος Λιάλιος κατά του Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη.

Βασική μάρτυρας υπεράσπισης του Alterthess και της Στ. Πουλημένη ήταν η δημοσιογράφος της ΕΡΤ και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Μάχη Νικολάρα.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του τους επόμενους μήνες.

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης στο συνεργατικό μέσο ενημέρωσης και τη δημοσιογράφο δεκάδες πολίτες, ανάμεσα τους δημοσιογράφοι, μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική καθώς και μέλη φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων και πολιτικών οργανώσεων.

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών βρέθηκαν επίσης σε ένδειξη αλληλεγγύης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης (πηγή: alterthess.gr).

Όπως σημείνωε αναλυτικά η ομάδα του alterthess, πριν από τη διαδικασία της Πέμπτης:

Από την ημέρα γνωστοποίησης της αγωγής έχει υπάρξει ένα συγκινητικό κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς το ανεξάρτητο δημοσιογραφικό μέσο μας για την επίθεση που δέχεται, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση αναφορικά με την ανάγκη στήριξης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στη χώρα, οι λειτουργοί της οποίας βάλλονται από SLAPP αγωγές, εκφοβισμούς και παρακολουθήσεις των κινητών τους τηλεφώνων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι στο πλευρό μας έχουν βρεθεί και διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί που καταγράφουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο απόπειρες φίμωσης των δημοσιογράφων και οι οποίοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2021 κατατέθηκε αγωγή εναντίον του συνεταιρισμού Αlterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη από τον Ευστάθιο Λιάλιο, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός». Σύμφωνα με την αγωγή ζητούνται 100.000€ ως αποζημίωση για δημοσίευμα του ειδησεογραφικού μας site στις 27 Οκτωβρίου του 2020, με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με ποινικές καταδίκες. Μάλιστα, απειλείται η δημοσιογράφος σε περίπτωση μη εκτέλεσης της όποιας αποζημίωσης με κράτηση ενός έτους.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στην Β. Χαλκιδική» αφορούσε την καταδίκη του ενάγοντα αλλά και ενός δεύτερου υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός σχετικά με ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μάλιστα, οι παραβάσεις αυτές βεβαιώθηκαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες δημόσιων υπαλλήλων.

Τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται ένα περιβάλλον περιορισμού κάθε προσπάθειας κοινωνικού ελέγχου, τον σκοπό του οποίου υπηρετεί και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Τέτοιου τύπου αγωγές προσπαθούν να φιμώσουν δημοσιογράφους αλλά και κινήματα που ασχολούνται με ζητήματα δημοσίου συμφέροντος ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα κλίμα εκφοβισμού ενάντια στη συμμετοχή στα κοινά.

Δηλώνουμε ότι σε κάθε περίπτωση θα βρισκόμαστε στο πλευρό όλων των ανθρώπων που βάλλονται με τέτοιου τύπου καταχρηστικές αγωγές αλλά και των δημοσιογράφων που βιώνουν μια πρωτόγνωρη επίθεση στον τρόπο που ασκούν το επάγγελμά τους. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να μιλάμε για όσα συμβαίνουν και επηρεάζουν τη ζωή και το περιβάλλον μας και να αγωνιζόμαστε για την προστασία της Ελευθερίας του Τύπου και της ίδιας της δημοκρατίας.

* * *

Διεθνής Αμνηστία: Η στοχοποίηση δημοσιογράφου για αναφορά σε περιβαλλοντικές καταστροφές απειλεί την αναφορά δημοσίου συμφέροντος

Ενόψει της αυριανής εκδίκασης της αγωγής από δικαστήριο της Αθήνας κατά της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του ανεξάρτητου συνεταιριστικού μέσου ενημέρωσης Alterthess για φερόμενη παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων με τη δημοσίευση όσον αφορά την καταδίκη ανώτερου στελέχους εταιρείας εξόρυξης χρυσού για περιβαλλοντική καταστροφή, η Κονδύλια Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα, τονίζει:

«Η στοχοποίηση ενός μικρού ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης και μιας δημοσιογράφου επειδή αναφέρθηκε σε καταδίκη για περιβαλλοντική καταστροφή συνιστά απειλή για την αναφορά θεμάτων δημόσιου συμφέροντος και αποτελεί το τελευταίο κατάφωρο παράδειγμα κατάχρησης του συστήματος δικαιοσύνης για τον εκφοβισμό των υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την αποθάρρυνση του δημόσιου ελέγχου».

«Το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει αυτή την εξωφρενική αγωγή και να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι και οι υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αναφέρονται στο περιβάλλον και σε άλλα θέματα προστατεύονται από τις τακτικές εκφοβισμού παραγόντων εταιρειών που σκοπεύουν να τους φιμώσουν».

«Η αγωγή αυτή φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας στρατηγικής αγωγής κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPP), η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για να φιμώσει δημοσιογράφους και ακτιβίστριες/-ιστές. Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής της οδηγίας κατά των SLAPP εντός της Ε.Ε. για την προστασία των δημοσιογράφων και των ακτιβιστριών/-ών από τη χρήση επιβλαβών δικαστικών διαδικασιών από κυβερνήσεις και εταιρείες», καταλήγει η Διεθνής Αμνηστία

Σημειώνει δε ότι εν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του ενάγοντος, η Στ. Πουλημένη και το Alterthess θα κληθούν να καταβάλουν αποζημίωση έως και 100.000 ευρώ. Εάν η Στ. Πουλημένη δεν είναι σε θέση να καταβάλει την αποζημίωση, είναι δυνατόν να τεθεί υπό κράτηση.

Μέρα25: Η αγωγή κατά του  Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη να πέσει στο κενό

«Είναι προφανές πως κάποιοι προσπαθούν να φιμώσουν και να περιορίσουν την ελευθερία του τύπου, η οποία μάλιστα αφορά σε δημόσιες -όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει- δίκες, καθώς πρόκειται για μία καταδίκη στελεχών της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία χιλιάδων πολιτών στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.

Εμείς στηρίζουμε τις ελεύθερες αυτές φωνές που φωτίζουν το μαύρο πλαίσιο της προπαγάνδας των μίντια υπέρ της ντόπιας και ξένης παρασιτικής ολιγαρχίας στη χώρα μας, με τις λίστες Πέτσα και τις διώξεις δημοσιογράφων.

Το ΜέΡΑ25 άλλωστε έχει καταθέσει στη Βουλή και σχετική τροπολογία προκειμένου να ενταχθεί και στην Ελλάδα αντί-SLAPP νομοθεσία, αλλά μπροστά μας υψώθηκε το τείχος της Μητσοτάκης Α.Ε.. Ωστόσο ήδη με αφορμή την πρόταση μας αυτή, έχει ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για την ανάγκη ψήφισης αντί - SLAPP νομοθεσίας στην χώρα μας.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της αγωγής και τη δικαίωση της δημοσιογράφου και του μέσου και καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 9:00 το πρωί στην Ευελπίδων στα προκάτ κτίρια», καταλήγει στη δήλωσή του ο Μ. Κριθαρίδης, εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25.

tags: alterthess

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)