to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:31 | 17.05.2022

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

ΕΟΔΥ: Αποκαλύπτουν το «κάτεργο» οι άνθρωποι που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή

Χωρίς σύμβαση εν ισχύ, χωρίς τα επιβαλλόμενα επιδόματα, χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό και χώρους οι ΚΟΜΥ - Εξοντωτικά ωράρια και παράνομα πυκνές βάρδιες στο 1135


Oι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ και ειδικά αυτοί στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), που επί δύο και πλέον έτη «σάρωσαν» την χώρα, τόσο για το testing στην Επικράτεια και τις πύλες εισόδου στην Ελλάδα, όσο και για την επιδημιολογική επιτήρηση, την στοχευμένη παρακολούθηση κλειστών δομών, αλλά και τον εμβολιασμό ηλικιωμένων στα γηροκομεία και τροφίμων σε δομές πρόνοιας, αποκαλύπτουν με ανακοίνωσή τους τις συνθήκες υπό τις οποίες ασκούν το λειτούργημά τους. Και οι περιγραφές είναι χαρακτηριστικές των νεοφιλελεύθερων πρακτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είναι στον αέρα εργασιακά, καθώς ενώ τους υποσχέθηκαν παράταση συμβάσεων ως τον Νοέμβριο του 2022, τελικά τους δόθηκαν ανανεούμενες τρίμηνες συμβάσεις. Οι τελευταίες έχουν λήξει εδώ και δύο μήνες, από τον Μάρτιο. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για ανανέωσή τους.

Δεν δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας παρά την καθημερινή επαφή με δεκάδες κρούσματα. Δεν τους διατέθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός ατομικής προστασίας (παίρνουν ληγμένα γάντια, δεν έχουν επαρκή κυτία μολυσματικών αποβλήτων, τους παρέχονται μάσκες που δεν είναι υψηλής προστασίας). Όπως καταγγέλλουν, ενίοτε εργάζονται σε χώρους και συνθήκες εντελώς ακατάλληλες με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα (ακόμη και με ποντίκια!).

Επιπρόσθετα, ακόμη και η εργολαβική εταιρεία που ανέλαβε την διαχείριση του διοικητικού μέρους του προγράμματος, έχει σύμβαση που έχει λήξει και όπως καταγγέλλουν, δεν θα ανανεωθεί. Πρακτικά δηλαδή, είναι «στον αέρα» ακόμη και ως προς το αν υπάρχει κάποιος να απευθυνθούν για τις συμβάσεις και τα προβλήματά τους.

Με το τελευταίο φαίνεται να συνδέεται το ότι σταμάτησε χωρίς επίσημη ενημέρωση από τον Νοέμβριο να καταβάλλεται η αποζημίωση που προβλεπόταν για το προσωπικό των κινητών ομάδων και κέντρων υγείας κατά του κορωνοϊού.

Το ίδιο ισχύει για την ειδική αποζημίωση που σταμάτησε από το Νοέμβριο να καταβάλλεται στους διοικητικούς υπαλλήλους που στηρίζουν τις δράσεις καθώς και στο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) που διαχειρίζεται τις κλήσεις του 1135. 

Οι εργαζόμενοι μάλιστα καταγγέλλουν ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν εκδικητικές μεταθέσεις για όσους αρνήθηκαν να δουλέψουν Σαββατοκύριακα.

«Κάτεργο» καταγγέλλουν ειδικά για τα ωράρια στο κέντρο που διαχειρίζεται τις κλήσεις του 1135 όλο το 24ωρο. Οι βάρδιες που ανακοινώνονται ενίοτε απέχουν μεταξύ τους 8 ώρες, κάτι παράνομο. Η από το νόμο προβλεπόμενη ελάχιστη χρονική απόσταση είναι τουλάχιστον 11 ώρες, όπως αναφέρουν.

Η διοίκηση του ΕΟΔΥ φαίνεται να αδιαφορεί πλήρως για την ανάγκη των εργαζόμενων να μπορούν να προγραμματίσουν την εκτός εργασίας ζωή τους (οικογένεια, εκπαίδευση, άλλες υποχρεώσεις). Η πρακτική που ακολουθείται περιορίζεται στο να ανακοινώνεται καθημερινά μετά τις 18.00 το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας...

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ με την ανακοίνωσή τους απαιτούν:

- μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους
- επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
- άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και συνέχιση χορήγησης της ειδικής αποζημίωσης
- παράταση της ημερομηνίας χρήσης των αδειών από το 2020 και 2021
- άμεση καταβολή κάθε κυριακάτικης και υπερωριακής εργασίας
- κατάλληλες συνθήκες εργασίας και παροχή του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και κτιριακών υποδομών
- άμεση αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών
- άμεση αναγνώριση και καταβολή μισθολογικού κλιμακίου
- θέσπιση μοριοδότησης ειδικής εμπειρίας
- αναγνώριση επαγγελματικών διπλωμάτων των οδηγών

tags: ΕΟΔΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)