to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:38 | 16.05.2022

Πολιτική

Ρ. Χρηστίδου: «Οχυρό της δημοκρατίας η ενεργός συμμετοχή των νέων»

Η Βουλεύτρια του Νότιου Τομέα Αθήνας Ραλ. Χρηστίδου εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του Μοντέλου Βουλής, στην προσομοίωση της νομοθετικής διαδικασίας της Βουλής των Ελλήνων, η οποία φιλοξενεί φοιτητές 18-30 ετών απ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και πραγματοποιείται για δέκατη συνεχή χρονιά.


Στον χαιρετισμό της η Βουλεύτρια επεσήμανε τη σημασία της ενίσχυσης της σχέσης των νέων ανθρώπων με τα κοινά, με το δημόσιο διάλογο,  με τη δημόσια δράση, ιδιαίτερα  σε μια περίοδο που η Δημοκρατία, ως πολιτικό σύστημα αλλά και ως ιδέα, ως όραμα, δέχεται σκληρές επιθέσεις και απαιτείται η υπεράσπιση της, απέναντι στους πολλούς εχθρούς της.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ρ. Χρηστίδου: «Συχνά οι νέοι και οι νέες νιώθουν πως η ενεργή ενασχόληση με την πολιτική είναι μια δύσκολη, πολύπλοκη και ενίοτε «βρώμικη» διαδικασία, που τους ξεπερνάει, που τους αποκλείει, με την οποία δεν θέλουν τελικά να αναμιχθούν προκειμένου να διατηρήσουν αλώβητη την ηθική τους. Έχουν πάρα πολύ δίκιο όσοι και όσες σκέφτονται έτσι!  Και ταυτόχρονα έχουν πάρα πολύ άδικο! Η ενασχόληση με την πολιτική, η προσπάθεια εύρεσης των κατάλληλων και σωστών επιχειρημάτων ώστε να πείσεις, η δυνατότητα σύνθεσης αντίθετων συμφερόντων, η υπηρέτηση του δικαίου σε όφελος όλων ή έστω σε όφελος των πολλών χωρίς να παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα κανενός, είναι πράγματι δύσκολες διαδικασίες που απαιτούν χρόνο, κόπο, επιμονή και υπομονή. Και επίσης αλήθεια είναι ότι υπάρχουν στον κόσμο της πολιτικής πολλοί πειρασμοί και αρκετή βρωμιά. Ως προς αυτά έχουν λοιπόν δίκιο. Αλλά ταυτόχρονα αλίμονο αν  οι νέοι και οι νέες μας φοβούνται αυτές τις προκλήσεις, αυτές τις δυσκολίες, αλίμονο αν υιοθετήσουν τη στάση και τη θέση ότι ο πολιτικός στίβος είναι για τους άλλους και δεν έχει θέση για αυτούς. Απεμπολούν έτσι το βασικό οχυρό της δημοκρατίας, την ενεργό συμμετοχή και χωρίς την ενεργό συμμετοχή πράγματι άλλοι θα αποφασίζουν για λογαριασμό τους, πράγματι η ηθική και το δίκαιο θα βρίσκουν όλο και λιγότερο χώρο στην πολιτική σκηνή. Αυτό θέλουμε; Ή θέλουμε μια πολιτική σκηνή με αντιπαραθέσεις βέβαια, με διαφωνίες, με δυσκολίες αλλά τελικά σε όφελος των πολλών και όχι σε όφελος των λίγων, όπου οι διεφθαρμένοι και οι διαπλεκόμενοι θα αποτελούν την ισχνή μειοψηφία, την  δυσάρεστη εξαίρεση;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)