to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:42 | 16.09.2013

Διεθνή

Σήμερα η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία

Παραδίδεται στις 11:15 τοπική ώρα (15:15 GMT ) στο Συμβούλιο Ασφαλείας η έκθεση των διπλωματών του ΟΗΕ σχετικά με τη χρήση των χημικών όπλων στη Συρία που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.


 
«Το γραφείο του Μπαν Κι μουν ζυγίζει κάθε λέξη. Το μήνυμα θα πρέπει να αποδείξει πώς η επίθεση ήταν σοβαρή, αλλά πρέπει επίσης να υποστηρίξει τη ρωσο- αμερικανική πρωτοβουλία» είπε μια αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, όλα τα στρατόπεδα έχουν ασκήσει πίεση για την έκθεση αυτή» συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, θα επισυνάπτει «με σαφήνεια» ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού, χωρίς όμως να αποδίδει άμεσα ευθύνη στο συριακό καθεστώς.

Πράγματι, η εντολή στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δεν προβλέπει τον "ορισμό ενός ενόχου" όπως κατηγορούσαν οι δυτικές δυνάμεις το καθεστώς του Μπασάρ αλ - Άσαντ. Όμως διπλωμάτες λένε τα στοιχεία στην έκθεση θα προσδιορίζουν με σαφήνεια ότι οι δράστες της επίθεσης θα πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους.

« Η έκθεση περιλαμβάνει ποσότητα στοιχείων και δειγμάτων, συνεντεύξεις με μάρτυρες και ότι μπορεί να ανασυνθέσει τα γεγονότα της 21ης Αυγούστου », είπε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ στις 29 Αυγούστου .

Δείγματα από τα μαλλιά, τα ούρα και το αίμα θυμάτων καθώς και από το έδαφος αναλύθηκαν σε εργαστήρια στη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Ελβετία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ . «Η επιτροπή είχε πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό αποδεικτικών στοιχείων» ανέφερε επίσης ένας διπλωμάτης στο Συμβούλίο Ασφαλείας, μιλώντας και αυτός υπό τον όρο της ανωνυμίας .

«Όποιος διαβάσει την έκθεση αυτή μπορεί να μαντέψετε ποιος οδήγησε την επίθεση» πρόσθεσε. 
 

 
Δέσμευση της Συρίας στο σχέδιο του ΟΗΕ

Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι ITN, ο σύρος υπουργός Ενημέρωσης Όμραν αλ-Ζόχμπι, είπε ότι η Συρία θα εφαρμόσει το αμερικανο-ρωσικό σχέδιο για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τον ΟΗΕ.

Σημείωσε ακόμη ότι έχει αρχίσει να καταρτίζει τον κατάλογο με αυτό τον οπλισμό της, 

"Ετοιμάζουμε ήδη τα έγγραφά μας, έχουμε αρχίσει να κάνουμε την εργασία μας", συνέχισε ο υπουργός. "Δεν χάνουμε χρόνο", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Συρία "σέβεται και κρατά το λόγο της", είπε.

"Λαμβάνουμε αυτή τη συμφωνία πολύ στα σοβαρά", ανέφερε. 
 
 
 
 
Πηγή: topontiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)