to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:34 | 16.05.2022

Πολιτική

Μείωση - ρεκόρ εισακτέων: 9.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι πριν καν εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

«Η υπουργός Παιδείας, με θράσος και μανία απέναντι στα δημόσια ΑΕΙ, έχει δηλώσει πως στόχος είναι «να απεγκλωβιστούν οι νέοι από τα Πανεπιστήμια». Όμως έφτασε η ώρα να απεγκλωβιστεί η δημόσια Παιδεία από την ίδια και την κυβέρνηση Μητσοτάκη» αναφέρει σε δήλωση της η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Τζούφη, για τη δραματική μείωση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ - «Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει αυτές τις ταξικές διατάξεις από την πρώτη μέρα» ξεκαθαρίζει ο τομεάρχης Παιδείας, Ν. Φίλης


«Η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 9.000 σε σχέση με πέρυσι, πριν καν εφαρμοστεί η φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι νέοι συντελεστές βαρύτητας, επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ εργάζεται μεθοδικά για τη συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Αυτό υπογραμμίζει η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μερόπη Τζούφη, σε δήλωσή της μετά την ανακοίνωση από το υπουργείου Παιδείας ότι τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα εισαχθούν 9.021 λιγότεροι υποψήφιοι στα πανεπιστήμια σε σχέση με το 2021.

Όπως επισημαίνει η Μερόπη Τζούφη, μετά την περσινή εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον αποκλεισμό 20.000 υποψηφίων και τις χιλιάδες κενές θέσεις ειδικά στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, το υπουργείο Παιδείας «επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος». «Η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων για το 2022, δηλαδή των διαθέσιμων θέσεων, επιφύλασσε μια μείωση-ρεκόρ από το 2011 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μείωση της τάξης του -11,2% σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά» αναφέρει.

«Λίγες μόλις ημέρες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας δε διστάζει να αναστατώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις οικογένειές τους, αλλά και τα ίδια τα ΑΕΙ, στέλνοντας μήνυμα πως ήδη έχει καταστρώσει τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων. Μάλιστα, η μείωση των θέσεων κατά 9.021 πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των νέων που θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» συνεχίζει.

«Η υπουργός Παιδείας, με θράσος και μανία απέναντι στα δημόσια ΑΕΙ, έχει δηλώσει πως στόχος είναι «να απεγκλωβιστούν οι νέοι από τα Πανεπιστήμια». Όμως έφτασε η ώρα να απεγκλωβιστεί η δημόσια Παιδεία από την ίδια και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρώτο μέλημα της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και η αποκατάσταση των συσσωρευμένων αδικιών που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης» καταλήγει η Μερόπη Τζούφη.

Οδηγό για το «κόψιμο» των εισακτέων φαίνεται ότι αποτέλεσαν για άλλη μια φορά οι λεγόμενες «ανάγκες της αγοράς εργασίας». Έτσι, οι θέσεις των εισακτέων μειώνονται σε μαθηματικά, φυσικά, γεωπονικά και ορισμένα οικονομικά τμήματα. Αντίθετα, δεν αλλάζουν ιδιαίτερα στις σχολές με μεγάλη ζήτηση, όπως οι ιατρικές, νομικές, πληροφορικής και ψυχολογίας.

Ν. Φίλης: Φέτος η κυβέρνηση πήρε ξανά το μαχαίρι και ανακοίνωσε νέα μείωση εισακτέων

Πέρσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 77.415 θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια. Λόγω της εφαρμογής όμως της Ελάχιστης Βάσης, 17.000 από αυτές έμειναν κενές. Ήταν η πρώτη «σφαγή» των παιδιών της πανδημίας. Περικοπές με κλειστά σχολεία το μισό χρόνο, προβλήματα στην ύλη, προβλήματα στην οικογένεια -και αλλαγές στη μέση της χρονιάς!

Φέτος η κυβέρνηση πήρε ξανά το μαχαίρι και ανακοίνωσε νέα μείωση των διαθέσιμων θέσεων, κατά 9.000 φοιτητές σε σχέση με τον περσινό αριθμό.

Μάλιστα, με την ανακοίνωσή του, το υπουργείο και η πολιτική ηγεσία Κεραμέως - Συρίγος - Μακρή παραπλανούν τους υποψήφιους και τις οικογένειές τους, αποφεύγοντας να αναφέρουν τη λέξη «μείωση». Γράφουν, «υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΕΑ ανερχόταν σε 60.070». Άρα οι φετινές 68.394 θέσεις στο μυαλό όσων δεν έχουν την πλήρη εικόνα, θα φαίνονται… παραπανίσιες και αρκετές! Μόνο που βέβαια οι 60 χιλιάδες οφείλονταν στο κόψιμο της ΕΒΕ. Στο οποίο φέτος θα προστεθεί το κόψιμο από το συντελεστή βαρύτητας!

Η Ελλάδα απομακρύνεται σταθερά από τον ευρωπαϊκό στόχο, το 2030 να είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 45%-50% των νέων ηλικίας 25-34 ετών. Στόχος που οι… φτωχοί δυτικοευρωπαίοι έχουν θέσει για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των χωρών τους. Αντίθετα εδώ, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων -και οικονομικοί χορηγοί της ΝΔ κατά δήλωσή τους- τρίβουν τα χέρια τους.

Αυτά τα αντίθετα συναισθήματα αναδεικνύουν τις προτεραιότητες και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σύντομα όμως ο ελληνικός λαός θα λογαριαστεί με την πολιτική της. Όσο για την ΕΒΕ και την περικοπή των εισακτέων, το 2022 θα είναι η τελευταία τους χρονιά. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει αυτές τις ταξικές διατάξεις από την πρώτη μέρα στην εξουσία.

ΚΚΕ: Νέος «κόφτης» στη μόρφωση των νέων η μείωση του αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια

«Δυο εβδομάδες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων και το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει ακόμα έναν «κόφτη» -ένα νέο ταξικό εμπόδιο- στην προσπάθεια  χιλιάδων μαθητών και μαθητριών να εισαχθούν στα πανεπιστήμια, φορτώνοντάς τους με επιπλέον άγχος.

Μετά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, μετά την ουσιαστική απουσία βοήθειας στους μαθητές του Λυκείου, μετά την εισαγωγή της Τράπεζας Θεμάτων που έχει συναντήσει την κατακραυγή μαθητών και εκπαιδευτικών, τώρα μειώνει κατά 9.000 τους εισακτέους, κυρίως στα πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε συνθήκες επέλασης της ακρίβειας και με τη φοιτητική μέριμνα πλήρως υποβαθμισμένη, η εισαγωγή ιδιαίτερα σε πανεπιστήμια εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας σφίγγει παραπέρα τη θηλιά στη λαϊκή οικογένεια, δημιουργεί νέους ταξικούς εκβιασμούς και αποκλεισμούς.

Διέξοδος, από τη συνεχόμενη ανακύκλωση ταξικών εμποδίων στη μόρφωση των μαθητών, είναι να ξεμπερδεύουμε με το σχολείο των ταξικών αποκλεισμών και του ανταγωνισμού, με το πανεπιστήμιο που βλέπει τους φοιτητές σαν πελάτες. Με τους αγώνες μας και με ισχυρό ΚΚΕ παντού, να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνία όπου το όνειρο για μόρφωση δεν θα φορτώνει με άγχος, αλλά θα δίνει ελπίδα». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)