to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15η Μαΐου: Μια γιορτή για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα

Η Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου, οι Θέσεις, αλλά και οι «5+1» δεσμεύσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούν μια τεκμηριωμένη προοδευτική πρόταση


Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν η αφετηρία. Μια νέα αρχή για την προοδευτική παράταξη, τους δημοκράτες πολίτες, κυρίως όμως την Αριστερά μια νέα αρχή για την προοπτική της χώρας. Αυτό σηματοδότησε και η εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο. Το σώμα του συνεδρίου ψήφισε ομόφωνα το Κείμενο Πολιτικής Απόφασης. Κείμενο που εγγυάται τη μετάβαση με θέμα τη νέα εποχή για το κόμμα και τις ανάγκες της χώρας.

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ολοκληρώθηκε. Στις 15 Μαΐου υπάρχει ένα πλατύ κάλεσμα εγγραφής νέων μελών για να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα ολικής επαναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του Αλέξη Τσίπρα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας. Επίσης, τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, μια διαδικασία τομή στο πολιτικό μας σύστημα, με ισάριθμη συμμετοχή στα νέα όργανα ανδρών και γυναικών.

Το δίλημμα «κοινωνική δικαιοσύνη ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρο ξανά και στη χώρα μας, και στην Ευρώπη, όπως αποδείχθηκε στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές. Η Ακροδεξιά για ακόμη μία φορά ηττήθηκε στην αυτονόητη λογική «το μη χείρον βέλτιστον», αν και οφείλουμε να προβληματιστούμε από τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε και στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών. Γι’ αυτό έχουμε χρέος να αντιτάξουμε ένα πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που φτωχοποιούν την κοινωνία και στρώνουν τον δρόμο στην Ακροδεξιά.

Η Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου, οι Θέσεις, αλλά και οι «5+1» δεσμεύσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούν μια τεκμηριωμένη προοδευτική πρόταση της Αριστεράς για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος: η προστασία των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια, η προστασία του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της αγροτιάς, καθώς και η στήριξη του κοινωνικού κράτους και των νέων ανθρώπων. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος για την αλλαγή του παρωχημένου παραγωγικού μοντέλου της χώρας είναι κάτι που μας διαφοροποιεί με σαφήνεια από την πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που προωθούν διαχρονικά το μοντέλο του κράτους μεσάζοντα συμφερόντων.

Όλα τα παραπάνω εξειδικεύονται σε δράσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και η μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων στα τιμολόγια των καταναλωτών, η διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας των χρεών της πανδημίας και η διευθέτηση των τουλάχιστον 120 δόσεων για το υπόλοιπο, η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.

Η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές οφείλει να απαντήσει στα κρίσιμα προβλήματα της εποχής με λύσεις: στην άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της με στήριξη των δημόσιων δομών Υγείας και την ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας. Στις έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις που προκαλούν πολέμους, προσφυγιά και νέες ανακατατάξεις ακόμα και στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η χώρα μας πρέπει να επανέλθει στο δόγμα του παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή με άσκηση πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Τη συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που απειλεί τον πλανήτη. Την εφαρμογή καινοτομιών και μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση.

Στις 15 Μαΐου κάνουμε το επόμενο αποφασιστικό βήμα για ένα κόμμα ανοιχτό, ένα κόμμα με πρόγραμμα, με θέσεις, που απευθύνεται σε όλον τον κόσμο, από τη ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά έως το δημοκρατικό Κέντρο: ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, ένα φιλόξενο σπίτι για κάθε προοδευτικό, δημοκράτη, αριστερό πολίτη. Η 15η Μαΐου θα είναι μια μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας και της συμμετοχής, που θα στείλει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τομεάρχης Εσωτερικών και ο Γιώργος Μπαλάφας είναι περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)