to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:30 | 13.05.2022

Διεθνή

Η Τουρκία δεν βλέπει θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ξενώνες για τρομοκρατικές οργανώσεις» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος για να εκφράσει την αντίρρησή του


Την αντίθεσή του αναφορικά με την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φιλανδίας και της Σουηδίας εξέφρασε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτάσσοντας ότι οι χώρες αυτές «φιλοξενούν τρομοκράτες».

Ο τούρκος πρόεδρος; Δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη πως «παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεύτερον, δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ξενώνες για τρομοκρατικές οργανώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε επίσης αν θέλει να σχολιάσει τη στάση που -σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ- θα επιδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ όσον αφορά την πώληση F-16 στην Τουρκία: «Τα μηνύματα που θα δώσει ο Μητσοτάκης εκεί πέρα σε εκείνους (στις ΗΠΑ) είναι ένα άλλο θέμα. Επομένως, ειδικά αφού ακούσουμε τις δηλώσεις Μπάιντεν και μετά θα τοποθετηθούμε».

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι ένας άλλος λόγος που δεν βλέπει θετικά την ένταξη των 2 σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, είναι η υποστήριξή που δίνουν τόσο εκείνες όσο κι οι ΗΠΑ στην τρομοκρατία.

«Δυστυχώς, οι σκανδιναβικές χώρες φιλοξενούν και αγκαλιάζουν σαν μανάδες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ και το DHKP-C κι όχι μόνο αυτό, τους βάζουν και μέσα στα κοινοβούλιά τους. Επομένως δεν είναι δυνατό εμείς μετά από όλα αυτά να είμαστε θετικοί. Επίσης, το YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση και το YPG είναι το ίδιο με το PKK. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής», είπε και συνέχισε:

«Η Αμερική δυστυχώς έχει δώσει κάθε είδους οικονομική υποστήριξη ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση PKK, ενάντια σε όλες τις οργανώσεις στη βόρεια Συρία. Με φορτηγά έστελνε εξοπλισμό και πυρομαχικά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δένουμε τα μάτια μας απέναντι στους τρομοκράτες. Κι αυτό λέμε αυτό σε χώρες φιλικές προς εμάς. Κάνεις λάθος, κάνε το σωστό».

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται με φόντο τις προσθέσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που αλλάζει άρδην την μεταψυχροπολεμική αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης. Μάλιστα τις τελευταίες κυκλοφορούν σενάρια και για βέτο της Τουρκίας στην ένταξη των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Με πληροφορίες ethnos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)