to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 11.05.2022

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Χρειάστηκε να ξεχειλίσει το ποτήρι της αγανάκτησης και της οργής του κόσμου για να βρουν λεφτά

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV (στoν δημοσιογράφο Γ. Βαθιώτη)


Για τα πρόσφατα μέτρα

Η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημα της ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις δηλώσεις υπουργών που έλεγαν ότι το φαινόμενο της ακρίβειας θα τελειώσει τα Χριστούγεννα και ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος θα είναι 2 με 3 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι έχουμε “καταπληκτική ποιότητα ζωής” στην Ελλάδα.

Από τη μία πλευρά, λοιπόν, έχουμε αυτές τις δηλώσεις και από την άλλη πλευρά έχουμε την πραγματικότητα. Η κατάσταση στη χώρα μας είναι δραματική και, επιτέλους, έχουν αρχίσει και τα στελέχη της κυβέρνησης να το αναγνωρίζουν. Η αγανάκτηση, η πίεση και η οργή του κόσμου ανάγκασαν τον κ. Μητσοτάκη να δώσει κάποιες παροχές.Σε κάθε περίπτωση είναι καλοδεχούμενες και γι’ αυτό θα τις στηρίξουμε. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι αυτό το νομοθέτημα, θα έχει μόνο αυτά τα ζητήματα και δεν θα συνδεθούν με άλλες αρνητικές πρωτοβουλίες.

Είναι προφανές ότι τα μέτρα είναι εξαιρετικά καθυστερημένα και ανεπαρκέστατα. Το καθυστερημένα δεν είναι σχήμα λόγου. Όλο το προηγούμενο διάστημα της κυβερνητικής αδράνειας  υπήρξε δυστυχία. Υπήρξαν διακοπές ρεύματος. Υπήρξαν λουκέτα.

Για να έρθουμε, τώρα, στα μέτρα, αυτά αφορούν πρώτον, σε επιδοτήσεις και δεύτερο, σε αλλαγή του μηχανισμού διαμόρφωσης των τιμών από τον Ιούλιο και μετά. Ως προς τις επιδοτήσεις αυτό που βλέπουμε καταρχήν είναι ότι δεν είναι οριζόντιες. Δηλαδή, δεν είναι για όλους, αλλά υπάρχουν κατηγορίες οι οποίες εξαιρούνται. Συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνονται μικρές, μεσαίες και γενικότερα επιχειρήσεις καθώς και αγρότες. Και όχι μόνο αποκλείονται από τις επιδοτήσεις, αλλά περιμένουν ακόμα και τις τρεις δόσεις από τον Απρίλιο. Επίσης, σε σχέση με τις επιδοτήσεις, πρέπει να τονιστεί ότι δεν παίρνουν όλοι αναδρομικά. Τα έως 600 ευρώ, δηλαδή, αναδρομικά, δεν αφορά όλους.Την επομένη του διαγγέλματος Μητσοτάκη, οι υπουργοί του τον διέψευδαν, λέγοντας ότι θα δοθούν συνολικά 280.000.000 ευρώ σε 4.200.000 καταναλωτές. Αυτό σημαίνει 66,6 ευρώ το εξάμηνο σε κάθε δικαιούχο, δηλαδή 11,1 ευρώ το μήνα!

Ας δούμε, τώρα, την εξαγγελία σε σχέση με το μηχανισμό που θα ισχύσει από τον Ιούλιο και μετά, ώστε να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια. Καταρχήν υπάρχει το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί από τον Ιούλιο, όταν εδώ και ένα χρόνο έχουμε μεγάλες αυξήσεις όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Πρέπει, επίσης να τονίσω ότι δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη “πλαφόν”, όπως, επίσης, δεν καταργείται αλλά αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Το δεύτερο που συνάγεται από αυτή την εξαγγελία είναι ότι αποδέχονται την ύπαρξη της αισχροκέρδειας.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του μας έλεγαν ότι δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα”.  Χρειάστηκε να ξεχειλίσει το ποτήρι της αγανάκτησης και της οργής του κόσμου για να βρουν λεφτά. Ποιος θα απολογηθεί για αυτή την καθυστέρηση; Ποιος θα ζητήσει μία συγγνώμη; ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)