to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:57 | 10.05.2022

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Ο διασυρμός της χώρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πολύ σοβαρός-Αφορά την υπόσταση του κράτους δικαίου

Λυσσαλέα η προσπάθεια των στελεχών της ΝΔ να αποκαλύψουν την ταυτότητα των μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis


«Αυτή η πλήρης αποδοκιμασία στην παρελκυστική πολιτική της κυβέρνησης να θεσπίσει πιο ισχυρή προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλους τους πολίτες. Δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά υπόστασης του κράτους δικαίου», τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θ. Ξανθόπουλο, μιλώντας στο Κόκκινο με αφορμή την επιστολή των στελεχών της Διεθνούς Διαφάνειας στο πρωθυπουργό επειδή η κυβέρνηση καθυστερεί υπερβολικά να ενσωματώσει την οδηγία για την αποτελεσματικότερη προστασία των Whistleblowers. «Πριν λίγες μέρες η Ελλάδα κατρακύλησε στη λίστα των χωρών για την ελευθερία του τύπου. Είναι ένας ολισθηρός ο δρόμος, ένα εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο και χρειάζεται πανστρατιά όλης της κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία που οφείλαμε να ενσωματώσουμε από τον περασμένο Δεκέμβριο και για αυτό δεχθήκαμε προειδοποίηση από την Κομισιόν. «Στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξε σθεναρή αντίσταση συγκεκριμένων υπουργών. Άκουσα στη Βουλή τον ίδιο το κ. Βορίδη να λέει ότι θέλουν να γίνει περαιτέρω επεξεργασία ώστε να μην έχουν οι μάρτυρες το ακαταδίωκτο. Το θέμα της Novattis, είναι χαρακτηριστικό. Συναντήσαμε λυσσαλέα προσπάθεια των στελεχών της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή να αποκαλύψουν την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων. Όμως ο εισαγγελέας του Αρειου Πάγου είχε αντίθετη άποψη», υπογράμμισε.

«Επειδή αντιλαμβάνονται ότι η ιστορία των μαρτύρων είναι μια δυνατότητα της κοινωνίας να αμύνεται, να ξεσκεπάζει και να οδηγεί στη δικαιοσύνη όσους κάνουν χρήση της δεσπόζουσας θέσης του στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα, θέλουν να πριονίσουν και να αφυδατώσουν την προστασία αυτή. Δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ενώ υπενθύμισε ότι παρά την υπόσχεση του Γ.Γ του υπουργείου Δικαιοσύνης πριν περίπου δέκα μέρες στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, ότι την επόμενη θα ετίθετο σε διαβούλευση το επίμαχο ν/σ, αυτό δεν έχει ακόμη κατατεθεί. «Ο διασυρμός της χώρας στα διεθνή fora είναι πολύ σοβαρός. Η κυβέρνηση όμως είναι αναγκασμένη να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία παρότι πετά διαρκώς την μπάλα στην κερκίδα», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά τέλος, το πόρισμα της ΡΑΕ και τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, μίλησε για λογιστικές αλχημείες της κυβέρνησης ώστε να μη υπάρξουν τελικά τέτοια κέρδη. «Υπάρχουν εκλεκτικές συγγένειες της κυβέρνησης με τους παρόχους ενέργειας», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)