to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνέδριο ΝΔ: Ψυχρολουσία στο Μαξίμου από τις επευφημίες στο μανιφέστο Σαμαρά

Ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει την ανασύσταση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, προκειμένου να αποτρέψει την ψήφο διαμαρτυρίας στις πρώτες εκλογές


Το μπρα-ντε-φερ μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Κυριάκου Μητσοτάκη σφράγισε την εικόνα του 14ου Συνεδρίου της Ν.Δ. Ο πρώην πρωθυπουργός, που φέρεται δυσαρεστημένος διότι δεν προτάθηκε για την Προεδρία της Δημοκρατίας ή τη θέση του επιτρόπου στην Κομισιόν, εμφανίστηκε ως αυθεντικός εκφραστής της σκληρής δεξιάς πτέρυγας, κατακεραυνώνοντας το άνοιγμα Μητσοτάκη προς το πολιτικό Κέντρο. Οι κάθετες αναφορές του, στο μανιφέστο που κατέθεσε, ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να γίνει Ποτάμι αλλά και ότι «δεν υπάρχει Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά» έφεραν τις έντονες επευφημίες του γαλάζιου ακροατηρίου. Η ανταπόκριση μάλιστα του κοινού προκάλεσε ψυχρολουσία στο Μαξίμου. Σύμφωνα με συνομιλητές του, ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να εκφράσει το πολιτικό DNA της παράταξης αλλά και εκείνα τα νεοδημοκρατικά στελέχη (βουλευτές, πολιτευτές) που δυσφορούν με το εκσυγχρονιστικό στίγμα του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα μετά, σήκωσε το γάντι. «Φτάσαμε να πάρουμε 18%, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε και να φτάσουμε στο 40%» ήταν η αιχμηρή αποστροφή του, θυμίζοντας τις επιδόσεις της Ν.Δ. -επί Σαμαρά- τον Μάιο του 2012. Υπεραμύνθηκε του πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα του κόμματος και της αξιοποίησης στελεχών και ιδεών που ξεπερνούν τα παραταξιακά της όρια, εισπράττοντας ωστόσο χλιαρά χειροκροτήματα. Χθες μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε με νόημα ξανά στις εκλογικές επιδόσεις της Ν.Δ. το 2019.

Η επιδίωξη, ωστόσο, του Κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει τον στόχο της αυτοδυναμίας δεν αναπτέρωσε το ηθικό του γαλάζιου ακροατηρίου. Γαλάζια στελέχη χαρακτήριζαν ως αμήχανες τις σχετικές πρωθυπουργικές δηλώσεις, θεωρώντας ότι προέκυψαν λόγω της απροθυμίας της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να συμπλεύσει μετεκλογικά με τη Ν.Δ.

Επιχείρηση ανασύστασης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου

Ο Κ. Μητσοτάκης -όπως έδειξε και στο συνέδριο- θα επιχειρήσει την ανασύσταση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου προκειμένου να αποτρέψει την ψήφο διαμαρτυρίας στις πρώτες εκλογές. «Τον εφιάλτη επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε στην πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς και ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία» ήταν η σχετική αποστροφή του ώστε να αποτρέψει τη διαμόρφωση κλίματος ηττοπάθειας.

Σαμαρικές προειδοποιήσεις ενόψει της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο

Ο πρώην πρωθυπουργός, ενόψει της συνάντησης του Μητσοτάκη με τον Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι η Ν.Δ. δεν θα ανεχθεί «Πρέσπες του Αιγαίου»

Βέρτιγκο στο πρωθυπουργικό επιτελείο προκάλεσαν τα χειροκροτήματα των γαλάζιων συνέδρων όταν η κριτική του Αντώνη Σαμαρά επεκτάθηκε στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Ο πρώην πρωθυπουργός, ενόψει της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι η Ν.Δ. δεν θα ανεχθεί «Πρέσπες του Αιγαίου». Μίλησε για κάποια κέντρα που σχεδιάζουν να σύρουν την Ελλάδα σε συνολική «συνθηκολόγηση» με την Τουρκία ώστε να εκχωρήσουμε τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.  Έθεσε δε στο επίκεντρο της κριτικής του το «λόμπι του κατευνασμού που έχει διεισδύσει σε όλα τα κόμματα», χωρίς να εξαιρέσει τη Ν.Δ. Συνεργάτες του ανέφεραν ότι ο Αντ. Σαμαράς απευθυνόταν στην «ψυχή του νεοδημοκράτη» αφήνοντας αιχμές για την πολιτική προέλευση στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν και για την τακτική «της απειλής κυρώσεων έναντι της Τουρκίας» που δεν υλοποιήθηκαν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η γειτονική χώρα όχι μόνο δεν κάμφθηκε, αλλά αποθρασύνθηκε.

Την ενόχληση στο Μαξίμου προκάλεσαν και οι επικρίσεις του Αντ. Σαμαρά για το ότι «τα τελευταία δυόμισι χρόνια αργήσαμε να αξιοποιήσουμε τα ενεργειακά ελληνικά κοιτάσματα και ήταν λάθος αυτό που ακούστηκε, ότι δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε τον βυθό των θαλασσών». Μόλις τρεις ημέρες, μάλιστα, μετά το τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη κατά της ακρίβειας, δήλωσε ότι οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)