to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:32 | 08.05.2022

Πολιτική

Γ. Ραγκούσης: Στις 15/5 ανατέλλει μια νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την προοδευτική παράταξη συνολικά

«Πιστεύω ότι την επόμενη Κυριακή μας περιμένουν εκπλήξεις! Μπορούν και πρέπει όλες και όλοι οι πολίτες που πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και στον Αλέξη Τσίπρα να έρθουν να ψηφίσουν. Είναι κρίσιμο!», τονίζει ο Γ. Ραγκούσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στην Kontranews


«Τα μέτρα αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση της δεξιάς δεν πρόκειται να βάλει ποτέ τα συμφέροντα της κοινωνίας πάνω από τα οικονομικά συμφέροντα, εκτός εάν αναγκαστεί από τους πολίτες» τονίζει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Ραγκούσης στην Κυριακάτικη Kontranews, με αφορμή τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντά στη γαλάζια ρητορική που λέει ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε από το κόμμα του, ασκεί κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και μιλά για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας πως με τις κάλπες τις 15ης Μαΐου «ανατέλλει μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη…».

Oλόκληρη η συνέντευξη του Γ. Ραγκούση:

  • Πώς κρίνετε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος;

Τα μέτρα που ο πανικοβλημένος κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Πέμπτη είναι καταρχάς εξαιρετικά καθυστερημένα και υπό το κράτος της δημοσκοπικής πτώσης της κυβέρνησης. Εκθέτουν τον κ. Μητσοτάκη ανεπανόρθωτα ως προς την κριτική που μας έκανε επί μήνες, κατηγορώντας μας για λεφτόδενδρα που έλεγε πως δεν υπάρχουν. Το κυριότερο όμως είναι ότι τα μέτρα αυτά αποδεικνύουν πως ούτε η αγορά αυτορυθμίζεται μόνη της, αλλά ούτε και πως η κυβέρνηση της δεξιάς πρόκειται να βάλει ποτέ τα συμφέροντα της κοινωνίας πάνω από τα οικονομικά συμφέροντα, εκτός εάν αναγκαστεί από τους πολίτες. Ουσιαστικά, επιδοτούν την αισχροκέρδεια χρησιμοποιώντας τα λεφτά των φορολογουμένων, ώστε να πληρωθούν μέσω επιδοτήσεων οι αδικαιολόγητες αυξήσεις στον λογαριασμό του ρεύματος, που επέτρεψαν μήνες τώρα να φορτωθούν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

  • Ζητάτε την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής… Τι απαντάτε στην κυβέρνηση που λέει πως αυτή ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι μηχανισμοί αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας προβλέπονται στη νομοθεσία (κώδικας προμήθειας) από το 2013, και αποτελούν συνήθη ευρωπαϊκή πρακτική στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Άρα δεν ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ όταν βρίσκει τα σκούρα πάντα κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είχε κανένα λόγο να καταργήσει τη ρήτρα εφόσον τηρούνταν οι προβλέψεις εφαρμογής της (διαφάνεια, ορθή ενημέρωση των καταναλωτών, λογικές τιμές) και η αγορά ενέργειας λειτουργούσε σωστά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως επέτρεψε τις στρεβλώσεις στην ολιγοπωλιακή αγορά ενέργειας, που εκτόξευσαν τις χρεώσεις. Έχει επιτρέψει την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη στην χονδρεμπορική αγορά. Και όλα αυτά περνάνε στη ρήτρα αναπροσαρμογής, που πλέον ονομάστηκε ρήτρα Μητσοτάκη.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής όπως εφαρμόζεται σήμερα χαρακτηρίζεται καταχρηστική και παράνομη γιατί δεν δίνει αναλογικές χρεώσεις, αλλά μεταθέτει στους καταναλωτές όλα τα ρίσκα και τα βάρη των παρόχων. Μεταφέρει στους καταναλωτές το υψηλότατο κόστος της χονδρεμπορικής, που δημιουργείται λόγω αισχροκέρδειας.

Η ΔΕΗ με απόφασή της ξεκίνησε την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στις 05/08/2021, παρά τις αντιρρήσεις της ΡΑΕ.

  • Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη πως η ρήτρα αναπροσαρμογής προστατεύει τις εταιρείες από τη χρεοκοπία;

Είναι προφανείς οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Δεν προστατεύει τους καταναλωτές, δηλαδή όλα τα νοικοκυριά και όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στη χώρα μας. Όπως προκύπτει από τη EUROSTAT, για την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα έχει εξασφαλίσει για το β’ εξάμηνο του 2021 την πιο ακριβή τιμή λιανικής για τους μη οικιακούς καταναλωτές.

Αυτή η μορφή της ρήτρας αναπροσαρμογής όμως που έχει επιτρέψει η κυβέρνηση προστατεύει απόλυτα τις εταιρείες, κάνοντας τις αδιάφορες ως προς τις τιμές, αφού το ρίσκο τους μετακυλίεται στη λιανική κατά 100%. Δεν είναι δυνατόν όμως να μην προστατεύει τους καταναλωτές.

  • Ανησυχείτε για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο; Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις; 

Το θερμό επεισόδιο είναι πάντα ένα ενδεχόμενο, το οποίο εμείς πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε αμυντικά αλλά κυρίως να προλαμβάνουμε διπλωματικά. Δεν είναι μόνο οι απαράδεκτες τουρκικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις το πρόβλημα, αλλά και η αντίδραση των εταίρων μας. Το State department έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία δεν αναφέρει καν την Τουρκία και μας καλεί σε συνεννόηση μαζί της για τον εναέριο χώρο. Ωσάν οι υπερπτήσεις να είναι ζήτημα εναέριου χώρου και όχι παράνομης διεκδίκησης ελληνικού εδάφους στη βάση της θεωρίας των “γκρίζων ζωνών”. Την ίδια στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης δίνει χωρίς καμία διεκδίκηση εγγυήσεων, “γη και ύδωρ” ως πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος. Και βυθίζει την χώρα μας σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους με την πολιτική του στο ουκρανικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια νέα συγκροτημένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και την επιστροφή σε ένα διάλογο ύφεσης με σαφείς κόκκινες γραμμές και προοπτική τη Χάγη. Μεταξύ των άλλων, προτείναμε ένα Ελσίνκι+ με διασύνδεση της προσφυγής στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με τις ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις για την αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση. Αντ’ αυτού. ο κ. Μητσοτάκης προώθησε τη θεωρία της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας και προσπάθησε να καλύψει την έλλειψη στρατηγικής του με την αγορά εξοπλιστικών -απαραίτητων και μη- στο πλαίσιο επαρκούς άμυνας της χώρας.

  • Γιατί θεωρείτε σημαντική την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από όλα τα μέλη; Τι λέτε στους συντρόφους σας που διαφώνησαν έντονα με αυτή την πρόταση;

Διότι με τις ανατρεπτικές αποφάσεις του Συνεδρίου μας, για την εκλογή Προέδρου και Κ.Ε. από τα μέλη, την επόμενη Κυριακή, ανατέλλει μια νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη συνολικά. Σε αυτήν τη νέα αποχή πορευόμαστε ενωμένοι.

Οι αποφάσεις αυτές συνιστούν μια ρηξικέλευθη πράξη, απόλυτης εμπιστοσύνης στα χιλιάδες ανιδιοτελή μέλη, παλιά και νέα. Με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα ήρθαν σε μία συγκυρία όπου διεθνώς -όπως στη Γαλλία- συντελούνται σημαντικές αλλαγές για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων. Χωρίς αμφιβολία οι αλλαγές αυτές θα ενδυναμώσουν σημαντικά τον αγώνα μας για την πολιτική αλλαγή.

  • Με πόσο κόσμο που θα πάει να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές θα είστε ικανοποιημένοι; Κάποιοι θέτουν ως στόχο τις 100 χιλιάδες…

Πιστεύω ότι την επόμενη Κυριακή μας περιμένουν εκπλήξεις! Μπορούν και πρέπει όλες και όλοι οι πολίτες που πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και στον Αλέξη Τσίπρα να έρθουν να ψηφίσουν. Είναι κρίσιμο!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)