to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο μονοφωνικός Τύπος στο εδώλιο της δημοκρατίας

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος γράφει στο NEWS 24/7 για το press washing στην Ελλάδα και τις δύο διεξόδους από το αυτοξέπλυμα των αυτουργών της παραπληροφόρησης.


Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει λόγος για «Ξέπλυμα της χειραγώγησης του Τύπου μέσω του χειραγωγούμενου Τύπου». Press washing. Όχι ως παραδοξολογία, αλλά ως κυριολεξία.

Tο NEWS 24/7 με άρθρο μου την προηγούμενη εβδομάδα έκανε γνωστή τη συνεδρίαση υποεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (26/4/2022) που εξέτασε την κατάσταση στην Ελλάδα ως προς το κράτος δικαίου. Μεταξύ των σχετικών θεμάτων βρίσκονταν τα σοβαρά προβλήματα του Τύπου στη χώρα μας: Η «λίστα Πέτσα» και οι διώξεις δημοσιογράφων με ερευνητική δουλειά είναι μάλλον τα κυριότερα από αυτά.

Εντωμεταξύ, να η νεότερη (3/5/2022) είδηση: Οι «Ρεπόρτερς χωρίς σύνορα» δημοσίευσαν έκθεσή τους για την ελευθεροτυπία σε 180 χώρες του κόσμου, εμφανίζοντας την Ελλάδα να έχει πέσει αποτόμως από την 70ή στην 108 θέση. Βρισκόμαστε κάτω από χώρες που συνηθίζουμε να βλέπουμε με υπεροψία, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Τυνησία, το Τόγκο ή η Μποτσουάνα. Δεν ήταν κάτι ξαφνικό το νέο, αφού προ ημερών άλλη έκθεση οργανισμού που συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Δημοσιογράφων είχε δώσει στη δημοσιότητα ανάλογα στοιχεία. Δεν φαντάζομαι να ακουστούν ανοησίες, όπως ότι οι δημοσιογράφοι όλου του κόσμου συνομωτούν εναντίον μας ώστε να καταταγούμε χαμηλά!

Το γεγονός ότι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση δεν πολυασχολήθηκε με το θέμα ήταν εθνικά και κοινωνικά θλιβερό μεν, αναμενόμενο δε. Όμως, το «πέρα βρέχει» χαρακτήριζε δυστυχώς και τη στάση του μεγαλύτερου μέρους και του ελληνικού Τύπου. Όχι μόνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αλλά και των μεγάλων καναλιών της τηλεόρασης και των πολλών και μεγάλων έντυπων και διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης. Αφωνία: Ο κόσμος μένει απληροφόρητος, αν η είδηση δεν ευνοεί την κυβέρνηση. Η αναζήτηση ανοιχτών πηγών ενημέρωσης γίνεται πάλι ζωτικός όρος λειτουργίας της δημοκρατίας

Και, βέβαια, δεν ήταν αυτό το μόνο κρούσμα: Υπό το βάρος κατηγοριών για κάλυψη αντικανονικών επαναπροωθήσεων προσφύγων, ο βραβευμένος από την κυβέρνησή μας (ως άριστος, προφανώς) πρώην επικεφαλής της FRONTEX Fabrice Leggeri υπέβαλε την παραίτησή του, που αμέσως έγινε δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Υπουργός Μετανάστευσης κατόρθωνε να αντιμετωπίζει τις σχετικές διεθνείς καταγγελίες (όχι μόνο έγκυρων ΜΚΟ αλλά και οργάνων του Ευρωπαίου Συνηγόρου, του ΟΗΕ και Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) χάρη στην κάλυψη αυτή. Τώρα;

Εννοείται ότι τα μεγάλα ΜΜΕ που είχαν προβάλει τη βράβευση του «άριστου» αποσιώπησαν ή υποβάθμισαν το θέμα της παραίτησής του.

Δυστυχώς το πρόβλημα της παραπληροφόρησης σήμερα δεν αφορά μόνο έναν ειδικό τομέα της επικοινωνίας ή τους ασχολούμενους με την πολιτική. Αφορά καθολικά την παιδεία του πολίτη, σε κάθε του βήμα: Στην εποχή της επιτάχυνσης αυτός δεν προλαβαίνει να διασταυρώνει και να τεκμηριώνει ειδήσεις. Αρκείται να ενημερώνεται από 5-6 πηγές, τις οποίες συνήθως συμβουλεύεται. Έτσι όποιος διαβάζει τα ίδια πάντα ισχυρά και εύκαμπτα στη συστημική εξουσία ΜΜΕ, αποφεύγοντας τους συνήθεις υπόπτους της δημοσιογραφικής παρρησίας και τιμιότητας, μένει διαρκώς στο σκοτάδι.

Εύκολες συνταγές για κοινωνική εμπειρία και άσκηση πολιτικής δεν υπάρχουν. Με δεδομένο πάντως το αυτοξέπλυμα των αυτουργών της παραπληροφόρησης οι διέξοδοι είναι δυο: Δυσπιστείς και προσπαθείς άμεσα να ερευνάς τα πράγματα. Κι αν αυτό είναι αδύνατο, τότε φροντίζεις να διαβάζεις ή να ακούς όχι μόνο τη μονοφωνική γραμμή των καλών φίλων της εξουσίας, αλλά και την άλλη, τη διαφορετική και ανοιχτή άποψη.

*Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)