to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:25 | 14.09.2013

Οικονομία

Bloomberg: Γερμανός αξιωματούχος αντικρούει τη δήλωση Σαμαρά

Γερμανός αξιωματούχος αντικρούει το Σαμαρά, λέγοντας ότι η νέα βοήθεια στην Ελλάδα θα δοθεί υπό όρους


Ένας ανώτερος Γερμανός κοινοβουλευτικός αξιωματούχος απέρριψε τις ελληνικές ελπίδες περί εξασφάλισης περισσότερης βοήθεια χωρίς πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αντικρούοντας μια νεότερη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

"Σε περίπτωση που χρειαστεί η Ελλάδα περαιτέρω βοήθεια είναι απολύτως σαφές ότι θα πρέπει να συνδέεται με νέους όρους", δήλωσε ο Michael Meister, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική συνέντευξη σήμερα. "Σίγουρα δεν Θα υπάρξει κανένα νέο πρόγραμμα χωρίς όρους."

Πρόσθετες ενισχύσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να παρέχονται σύμφωνα με τους όρους του υφιστάμενου προγράμματος και δεν θα πρέπει να συνδεθούν με νέα μέτρα λιτότητας, ισχυρίστηκε στην εφημερίδα Έθνος στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Σαμαράς. Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί € 10 δισεκατομμύρια (13.3 δις δολαρίου) σαν πρόσθετη βοήθεια, αφότου το τρέχον πρόγραμμα λήξει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα στις 24 Αυγούστου.

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε μέτρα μεταρρυθμίσεων που θα τρέχουν έως το 2016, όταν αποδέχθηκε το πρόγραμμα, δήλωσε επίσης ο Στουρνάρας στην εφημερίδα, αποκλείοντας νέους όρους όταν αυτά θα τελειώνουν, το 2014.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble στις 20 Αυγούστου είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα, το τρίτο από το 2010, αφότου το υπάρχον πρόγραμμα λήξει στα μέσα του 2014.  Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης σε ένα νέο πρόγραμμα στην 1η Σεπτεμβρίου, σε τηλεοπτική συζήτηση της με τον προεκλογικό της αντίπαλο, σοσιαλδημοκράτη Π. Στάινμπρουκ.

Η Μέρκελ, της οποίας το προβάδισμα έναντι του Σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της Στάινμπρουκ έχει μειωθεί, ενώ έχουμε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου, δήλωσε χθες ότι η Γερμανία αναμένει «αυτοβοήθεια» από εταίρους, όπως η Ελλάδα, ως προϋπόθεση για τη βοήθεια. Τα «πρώτα σημάδια» της ανάκαμψης διακρίνονται, είπε.

Η πλειοψηφία των Γερμανών, ή αλλιώς το 63% πιστεύει ότι το "χειρότερο μέρος" της κρίσης χρέους της ευρωζώνης δεν έχει ακόμα έρθει, ενώ το 32% δήλωσε ότι η κρίση έχει κορυφωθεί, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση σε 1.003 ψηφοφόρους  που διεξήχθη από την Infratest dimap στις 29 και 30 Ιουλίου.

Ένα άλλο 69%, δήλωσε "εμπιστοσύνη" στην ικανότητα της Μέρκελ να βγάλει την  Γερμανία αλώβητη από την κρίση. Τα πρόσφατα σχόλια της ηγέτιδας των Χριστιανοδημοκρατών για την Ελλάδα, επικεντρώνονται στα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.

Η Ελλάδα πρέπει να πληρεί τους όρους του τρέχοντος προγράμματος ή να παραιτηθεί από περαιτέρω ενίσχυση, είπε ο Meister, ο οποίος θα υπερασπιστεί την επανεκλογή του στην εκλογική του περιφέρεια στο κρατίδιο της Έσσης. Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να περάσει όλους τους όρους της κάρτας βαθμολογίας της ενίσχυσης,  “κάθε συζήτηση για περαιτέρω βοήθεια τελειώνει”, είπε.

Μετάφραση: LEFTeria-news

Πηγή: Bloomberg

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)