to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 07.05.2022

Διεθνή

Iστορική νίκη του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία

Οι ψηφοφόροι της Βόρειας Ιρλανδίας επέλεξαν τη 45χρονη Ιρλανδή ρεπουμπλικανή Μισέλ Ο'Νιλ για να ηγηθεί της τοπικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς το Σιν Φέιν -που εδώ και χρόνια ήταν το δεύτερο κόμμα της Βορειοϊρλανδικής Συνέλευσης- αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με ψήφους-ρεκόρ.


Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) που έχει ηγηθεί κάθε κυβέρνησης του Μπέλφαστ από το 2007, υπέστη σημαντικές απώλειες που θα το οδηγήσουν σε μια οδυνηρή δεύτερη θέση.

Με μεγάλο μέρος των ψήφων καταμετρημένο το βράδυ της Παρασκευής, το Σιν Φέιν φαίνεται ότι κερδίζει τις περισσότερες έδρες στη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας, που θα της επιτρέψει να ορίσει τον πρώτο υπουργό στην κυβέρνηση της επικράτειας.

Η νίκη αυτή θα ωθήσει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο ευνοεί το σημερινό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας ως τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, στη δεύτερη θέση για πρώτη φορά από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η οποία δημιούργησε το πολύπλοκο και πολυφωνικό εκλογικό σύστημα καταμερισμού της εξουσίας.

Η διαφαινόμενη νίκη του Σιν Φέιν είναι αποτέλεσμα της έλευσης μίας νέας γενιάς Βορειοϊρλανδών στην πολιτική ζωή μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής που έβαλαν τέλος στην αιματηρή περίοδο των Troubles.

Αν και υπέρμαχος της επανένωσης της Ιρλανδίας, το Σιν Φέιν -η άλλοτε πολιτική βιτρίνα του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA)- σημείωσε τα εκλογικά του κέρδη με μια εκστρατεία που έδινε έμφαση στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής, την αγοραστική δύναμη των πολιτών και την ανάγκη καλύτερης υγειονομικής περίθαλψης.

Στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής συζήτησης στο BBC την Τρίτη (3/5) ο επικεφαλής του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα αρνηθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση αν η βρετανική κυβέρνηση δεν άρει το ειδικό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, το οποίο, σύμφωνα με τους ενωτικούς, πλήττει τους δεσμούς της επαρχίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: CNN

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)