to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αρνητικοί δείκτες και πολιτικές για τη Στερεά Ελλάδα

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με μήκος 230 χλμ. και πλάτος 95 είναι η 2η σε έκταση ελληνική περιφέρεια. Είναι μια περιφέρεια με μεγάλες δυσκολίες αλλά και κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Διαχρονικά υποστηρίζει την πρωτεύουσα, ούσα ακριβώς δίπλα της, με τη σημαντική βιομηχανική, αγροτική, τουριστική και μεταλλευτική δραστηριότητά της. Ομως όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει κάποιο πλεονέκτημα για τους κατοίκους της, αλλά βρίσκεται να υστερεί σε ζωτικούς για αυτούς τομείς.


Για παράδειγμα, μια περιφέρεια όπως η Στερεά, που έχει σημαντικές βιομηχανικές, μεταλλευτικές και αγροτικές ζώνες, έχει μεγάλες ανάγκες σε ιατρικές και νοσοκομειακές υποδομές. Για τους πολίτες της, που ζουν και εργάζονται σε πολύ δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες, όταν από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα οι βιομηχανίες αδιάκοπα και ανενόχλητα συνεχίζουν να ρυπαίνουν εδάφη, νερά και ατμόσφαιρα. Ομως, όπως δείχνουν κάποιοι πολύ σημαντικοί δείκτες για την ποιότητα της ζωής μας, η Στερεά Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση από κάθε άλλη περιφέρεια σε κάποιους δείκτες της Υγείας. Εχει τους λιγότερους ιατρούς, αλλά και τις λιγότερες νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους (1)(2) από κάθε άλλη περιφέρεια. Και αυτή η αρνητική πρωτιά δεν είναι σημερινή, αλλά υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια.

Η δε ύπαρξη εντός των ορίων της περιφέρειάς μας της άτυπης βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων, η οποία βρίσκεται στα σύνορα των δύο περιφερειών, δημιουργεί μια πλασματική εικόνα για την ευημερία της. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στην εν λόγω περιοχή το αποτελούν μόνιμοι κάτοικοι της Αττικής που μετακινούνται καθημερινά στον τόπο εργασίας τους, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων είναι στην πλειονότητά τους κάτοικοι Αττικής γίνεται εμφανές πως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνιστά μόνο τον τόπο παραγωγής σημαντικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και σε καμία περίπτωση τον τόπο της κύριας κατανάλωσής του. Ως αποτέλεσμα της πλασματικής αυτής εικόνας ευημερίας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι σταθερά η δεύτερη χειρότερη (μετά την Αττική) στην κατά κεφαλήν κατανομή πόρων του ΕΣΠΑ (3).

Αλλος χαρακτηριστικός αρνητικός δείκτης είναι η ανεργία των νέων ηλικίας 18-24 ετών στην περιφέρειά μας, η οποία είναι τα τελευταία χρόνια πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της χώρας μας (4). Και σε αυτό το σημείο επιβεβαιώνεται η (μεγαλύτερη) επικράτηση στη Στερεά Ελλάδα της ανεξέλεγκτης οικονομίας που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση. Μιας οικονομίας που αξιοποιεί την παρατεταμένη κρίση για να αυξήσουν τα κέρδη τους όσοι διαχρονικά πλουτίζουν από τη μεταλλουργία, την αγορά της ενέργειας, την εκμετάλλευση των δρόμων, με τη συμπίεση του εργασιακού κόστους. Η συγκριτικά με άλλες περιφέρειες μεγαλύτερη ανεργία στους νέους και στις νέες δείχνει πως η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στην περιφέρειά μας, απέναντι σε αυτές τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια. Η Αριστερά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα, τα περιβαλλοντικά κινήματα χρειάζεται να είναι σταθερά προσανατολισμένα και ενεργά απέναντι σε αυτές τις πολιτικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η πολιτική δύναμη που πολύ σύντομα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, οφείλει να στηρίξει όλες τις προσπάθειες ανατροπής αυτών των πολιτικών, που συνολικά στη χώρα μας και στην περιφέρειά μας κάπως περισσότερο οδηγούν στην υγειονομική και εργασιακή υποβάθμιση των κατοίκων της. Γιατί στον πυρήνα της πολιτικής του είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η δουλειά για όλες και όλους, όπως και η άνευ όρων παροχή δωρεάν δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης σε όλες και όλους. Το έργο που ξεκίνησε σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας με τη δωρεάν περίθαλψη για όλες και όλους και στους χώρους εργασίας το 2015, με τη μεγάλη μείωση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της αριστερής διακυβέρνησης, σταμάτησε το 2019. Σύντομα θα συνεχιστεί και αυτή τη φορά και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πρέπει να ανακτήσει το χαμένο της έδαφος.

(1) To ΕΣΥ στα χρόνια των μνημονίων, Γιάννης Τούντας 2021, εκδ. Επίκεντρο
(2) State of Health in the EU, Ελλάδα, Προφίλ Υγείας 2017
(3) ΕΛΣΤΑΤ
(4) Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας 2021-2025

* Η Αλαξάνδρα Θαλασσινού μέλος Συντονιστικού Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δημοτική σύμβουλος Κύμης/Αλιβερίου

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)