to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Ήξεις αφήξεις» και «Ζήσε Μάη μου…» το διάγγελμα Μητσοτάκη για την ενέργεια

Όταν σε διάστημα λιγότερο από δύο μήνες ένας πρωθυπουργός αναγκάζεται να κάνει για δεύτερη φορά διάγγελμα για τον ίδιο λόγο, σημαίνει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε στο προηγούμενο διάγγελμα αποδείχθηκαν ανεπαρκή και αποτυχημένα.


Ένας τέτοιος πρωθυπουργός, που έχει κάνει το διάγγελμα - επάγγελμα, δεν αποκλείεται καθόλου σε λίγο καιρό, όταν αποτύχουν και αυτά τα μέτρα, να επανέλθει με νέο διάγγελμα.

Ουδείς ζημίωσε ποτέ πουλώντας ελπίδες.

 

Όσον αφορά στην ουσία τώρα των εξαγγελιών, αυτές δεν διέφεραν πολύ από τον γνωστό διφορούμενο χρησμό του μαντείου των Δελφών.

«Ήξεις αφήξεις…»

Που τον διάβαζε κανείς όπως ήθελε και ο οποίος ήταν έτσι δομημένος, ώστε να καλύπτει και το μαντείο, στο ενδεχόμενο που η προφητεία δεν εκπληρώνονταν.

Με δυο λόγια οι εξαγγελίες Μητσοτάκη ήταν από ανεπαρκείς, έως ασαφείς και αδιευκρίνιστες.
Έχουμε και λέμε:

 
  1. Υποσχέθηκε «έμμεσο πλαφόν» στην τιμή χονδρικής. Δεν εξήγησε όμως ούτε τι σημαίνει η έννοια του «έμμεσου», ούτε πως ακριβώς αυτό το πλαφόν θα υπολογιστεί. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έθεσαν συγκεκριμένο πλαφόν 4% στις αυξήσεις του ρεύματος. Ποια λοιπόν η έννοια του… έμμεσου πλαφόν; Πόσο θα είναι και επί ποιου ποσού θα υπολογιστεί; Οι απαντήσεις παραμένουν στη σφαίρα του «Ήξεις αφήξεις…»
  2. Υποσχέθηκε ότι με το «έμμεσο πλαφόν» θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής που «έκαψε» εκατομμύρια καταναλωτές. Χωρίς όμως να εξηγήσει πως αυτό θα συμβεί. Πως δηλαδή με το «έμμεσο πλαφόν» θα αποσυνδεθεί η τιμή των εγχώριων πηγών ρεύματος από την τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Κανονικά πρόκειται για δύο ανεξάρτητα και διαφορετικά μέτρα.
  3. Είναι γνωστό ότι αν δεν καταργούσε η ίδια η κυβέρνηση την περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία είναι παράνομη, θα την ακύρωναν τα δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν μαζικά χρεωμένοι καταναλωτές. Άρα ο Μητσοτάκης εξαγγέλλοντας την κατάργηση της ρήτρας, ουσιαστικά έσωσε την τιμή της κυβέρνησής του, καταργώντας κάτι που θα το ακύρωναν έτσι κι αλλιώς τα δικαστήρια.
  4. Εκείνο που εξήγησε πάντως με σαφήνεια είναι ότι το «έμμεσο πλαφόν», που δεν ξέρουμε ούτε τι είναι, ούτε πόσο είναι ούτε και πως θα εφαρμοστεί, θα ισχύσει μετά τον Ιούλιο. Χωρίς και πάλι όμως να εξηγήσει γιατί να μην ισχύσει από τώρα, δίνοντας μια λύση στα τεράστια προβλήματα με τους πρωτοφανείς λογαριασμούς. Κάνει δηλαδή ο πρωθυπουργός διάγγελμα τον Μάιο για να ανακουφίσει, υποτίθεται, τους πολίτες που υποφέρουν σήμερα από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και υπόσχεται να εφαρμόσει τα μέτρα 2 μήνες αργότερα; Και μέχρι τότε; «Ζήσε Μάη μου…»;
 
 

Άλλη μια διεθνής πρωτοτυπία αναδρομικής εφαρμογής μέτρων από την ανάποδη.

  1. Υποσχέθηκε ένα «τέλος αλληλεγγύης», όπως το αποκάλεσε, που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις παροχής ρεύματος, έναντι των υπερκερδών που αποκόμισαν τόσον καιρό. Εδώ έχουμε ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό είναι ότι επιτέλους παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός ότι οι 4 + 1 (η ΔΕΗ) ιδιώτες πάροχοι του ρεύματος, λειτουργώντας ολιγοπωλιακά, κερδοσκοπούσαν τόσο καιρό σε βάρος των καταναλωτών.

Τα κακά νέα τώρα, έρχονται να ακυρώσουν τα καλά. Γιατί ναι μεν εξήγγειλε ποσοστό 90% για το «τέλος αλληλεγγύης», αλλά δεν εξήγησε επί ποιου αρχικού ποσού αυτό θα υπολογιστεί. Και πως να το εξηγήσει, άλλωστε, αφού όπως είπε η ΡΑΕ ακόμη δεν έχει υπολογίσει τα συνολικά υπερκέρδη από την κερδοσκοπία. Ο καθένας σκέφτεται ότι αν δεν έχουν ακόμη υπολογίσει τα υπερκέρδη, γιατί εξαγγέλλουν μέτρα;

Ακόμη μια διεθνής πρωτοτυπία λοιπόν. Ανακοινώθηκε το ποσοστό, αλλά παραμένει άγνωστο ακόμη το ποσό επί του οποίου θα υπολογιστεί. Κάτι δηλαδή σαν το γνωστό τυχερό παίγνιο: «εδώ παππάς εκεί παππάς…» όσον αφορά στα υπερκέρδη.

  1. Εξήγγειλε ότι θα επιστραφεί και μάλιστα στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχουμε υποστεί από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο. Ως εδώ μια χαρά! Συνέχισε όμως, ότι αυτή η επιστροφή για τους 6 μήνες επιβαρύνσεων, δεν θα είναι μεγαλύτερη από τα 600 ευρώ. Δηλαδή το μόνο συγκεκριμένο μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι ότι θα επιστραφούν μέχρι 100 ευρώ/μήνα το πολύ για τις επιβαρύνσεις που έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα. Τη στιγμή που οι επιβαρύνσεις ήταν πολλαπλάσιες. Το λες και κοροϊδία…

Αν οι πολίτες ήθελαν χρησμούς και «αδιευκρίνιστες» υποσχέσεις με αναδρομική ισχύ στο… μέλλον, τότε πρέπει να είναι σήμερα πολύ ικανοποιημένοι.

Αν όμως περίμεναν συγκεκριμένα και μετρήσιμα μέτρα μείωσης των τιμών της ενέργειας για να βγουν από τη δύσκολη θέση των φουσκωμένων λογαριασμών, τότε μάλλον πρέπει να περιμένουν μέχρι τις εκλογές…

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)