to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:03 | 05.05.2022

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Κατώτερη των περιστάσεων η Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ALERT TV (στο δημοσιογράφο Α. Παπακυριακόπουλο)


Για την ενεργειακή κρίση

Είναι προφανώς ότι η ΕΕ έχει φανεί κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Από τη μια μεριά, η κυβέρνηση κρύφτηκε μέχρι σήμερα πίσω από την ολιγωρία της ΕΕ να προχωρήσει σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική επικαλούμενη διαρκώς την επικείμενη σύνοδο κορυφής στα τέλη του Μαΐου και μεταθέτοντας έτσι διαρκώς την ανάγκη λήψης μέτρων. Από την άλλη μεριά, όμως, παρά την απουσία κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις μεγάλες δυνατότητες που παρείχε η Κομισιόν μέσω της εργαλειοθήκης της, σε αντίθεση με πολλές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία κ.ά., που προχώρησαν σε σημαντικά μέτρα παρέμβασης για τον έλεγχο της ενεργειακής κρίσης και την πάταξη της ακρίβειας. Την καθυστέρηση της κυβέρνησης την πληρώνει όμως ο κόσμος. Και δεν μιλάμε, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, για το τελευταίο τρίμηνο, αλλά για μια κρίση που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο. Η κυβέρνηση όφειλε λοιπόν από καιρό να πάρει μέτρα. Αυτό περιμένει ο κόσμος από την ηγεσία του και όχι να λέει άλλα τη μια μέρα και άλλα την άλλη. Δεν μπορεί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για λεφτόδεντρα και μετά να βγαίνει ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Σκυλακάκης και να δηλώνει ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν τα λεφτά. Έτσι δημιουργείται μόνο ένα έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας. Είναι χρέος της κυβέρνησης να προβλέπει πράγματα και καταστάσεις και όχι να σύρεται πίσω από τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση οφείλει μια πολιτική συγγνώμη στο λαό για τις λάθος προβλέψεις και ενέργειες που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα.  Και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης

Τις τελευταίες μέρες διακινείται η πληροφορία ότι επίκειται η λήψη μέτρων, έστω και καθυστερημένα. Αναμένουμε την ανακοίνωσή τους. Για να είναι όμως αποτελεσματικά θα πρέπει να περιλαμβάνουν πλαφόν στην τιμή, φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών, μεγάλη μείωση του ποσοστού της συνολικής ζήτησης του ρεύματος που διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο ενέργειας ώστε οι τιμές να διαμορφώνονται κυρίως μέσα από διμερή συμβόλαια. Όλες οι χώρες έχουν χρηματιστήριο ενέργειας, αλλά περνάνε από εκεί ένα μικρό μόνο ποσοστό των αναγκών τους. Το θέμα συνεπώς δεν είναι το χρηματιστήριο ενέργειας αλλά ο τρόπος που το αξιοποιείς. Επίσης, με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές όλων των βασικών αγαθών, απαιτείται η μείωση του ΦΠΑ σε αυτά, καθώς και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Η πρόσφατη, ανεπαρκής, κατά τη γνώμη μας, αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ήδη εξανεμιστεί λόγω του πληθωρισμού που καλπάζει. 

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ενέργειας. Δύο είναι οι κύριοι λόγοι: προχώρησε, πρώτον, στη βίαιη απολιγνιτοποίηση με αποτέλεσμα να αναγκάζεται σήμερα στραφεί στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που είναι πολύ ακριβότερο. Και, δεύτερον, στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω κρίσης. Με αυτόν τον τρόπο, έχασε ένα σημαντικό εργαλείο με το οποίο θα μπορούσε να παρεμβαίνει ουσιαστικά στην αγορά και διευκόλυνε έτσι την ασυδοσία της, ιδιαίτερα από τη στιγμή που και η ίδια η ιδιωτικοποιημένη πλέον ΔΕΗ υιοθέτησε την ρήτρα αναπροσαρμογής. Πέραν αυτού, έχουμε και τις προκλητικές αμοιβές του κ. Στάσση, τις προκλητικές συμεπριφορές και τα «δωράκια» στον εαυτό του και στα άλλα golden boys και τις κατά καιρούς δηλώσεις στήριξης όλων αυτών από κυβερνητικά στελέχη. Τα αποτελέσματα τα βιώνει το σύνολο της κοινωνίας, καθώς ρημάζονται τα νοικοκυριά, οι μικροί και οι μεσαίοι επιχειρηματίες αλλά ακόμα και οι μεγαλύτεροι, η μεσαία τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Ο δίκαιος θυμός και η δίκαιη αγανάκτηση του κόσμου αναγκάζουν, έστω και καθυστερημένα, τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει θέση. Αναμένουμε. Εμείς λέμε: οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτα μέτρα, γενναία μέτρα για να ανακουφιστεί ο λαός. Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι η προτεραιότητά της είναι οι έχοντες και κατέχοντες και όχι ο λαός.

Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη στάση της ΕΕ

Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους. Όμως και σε αυτό το ζήτημα, η ΕΕ αδυνατεί να διαμορφώσει μια κοινή πολιτική υπέρ των συμφερόντων των πολιτών της, οι οποίοι, σε τελική ανάλυση, «πληρώνουν το μάρμαρο».

Αξιοσημείωτη είναι και η δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου “το γαύγισμα του ΝΑΤΟ στην πόρτα της Ρωσίας” για τις ευθύνες των διαφόρων πλευρών.

Για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν

Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να θέσει με σαφήνεια το ζήτημα της προκλητικότητας της Τουρκίας. Θα πρέπει να ζητήσει να μην προχωρήσει η πώληση των F16 στην Τουρκία. Τέλος, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης να δεχτεί, και μάλιστα ερήμην του κοινοβουλίου και της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, την οποιαδήποτε στρατιωτική ενίσχυση των εμπόλεμων, όπως έκανε πρόσφατα. Να μην μετατρέπει τη χώρα μας σε προκεχωρημένο φυλάκιο της μίας πλευράς. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν μεγαλούργησε ποτέ κάνοντας εξαγωγή και επίδειξη δύναμης. Μεγαλούργησε ως σημαιοφόρος της ειρήνης και του διαλόγου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις έμπλεξε σε περιπέτειες που απέβησαν εις βάρος της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)