to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καθεστώς

Ξεπεράσαμε τον Όρμπαν, κοντράρουμε τον Ερντογάν. Μπουρουντί, Τσαντ, Αγκόλα και Γκαμπόν είναι σε καλύτερη μοίρα


Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το σύστημα Μητσοτάκη στήνει στη χώρα ένα καθεστώς. Μια μεταδημοκρατική, αυταρχική, αντιδημοκρατική και βαθιά νεοφιλελεύθερη, στο οικονομικό πεδίο, κανονικότητα ριζώνει στη χώρα. “Τα καθεστώτα δεν εκλέγονται” θα πουν πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες, payrolls και ακροκεντρώοι δημοσιολογούντες. Πιο αποπροσανατολιστική ανοησία από αυτό τον ισχυρισμό δεν υπάρχει.

Φυσικά οι κάλπες μπορούν να βγάλουν μια πολιτική δύναμη, μα, συχνότερα, έναν πολιτικό ηγέτη που στην πορεία διαμορφώνει όρους και συνθήκες που προσιδιάζουν σε καθεστώς που μερικές δεκαετίες νωρίτερα δύσκολα θα μπορούσε να σταθεί. Τα παραδείγματα στη δική μας γειτονιά είναι πολλά. Πόσες προβληματικές Δημοκρατίες, όπου το κράτος δικαίου, οι κοινωνικές ελευθερίες και οι θεσμοί κατακρημνίζονται, έχουν προκύψει από εκλογές;

Η χώρα μας κατατάσσεται χωρίς δεύτερες σκέψεις πλέον στις προβληματικές Δημοκρατίες. Η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα αποκαλύπτει μια πραγματικότητα που οι Έλληνες πολίτες βιώνουν καθημερινά. Η  Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις στην κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 108η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 180 χώρες. Η χειρότερη χωρα στην Ευρώπη για τη δημοσιογραφία είναι η Ελλάδα.

Ξεπεράσαμε τον Όρμπαν, κοντράρουμε τον Ερντογάν. Μπουρουντί, Τσαντ, Αγκόλα και Γκαμπόν είναι σε καλύτερη μοίρα. Η χώρα μας κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις που έχουν οδηγήσει στον πνιγμό παιδιά και οικογένειες ανθρώπων που αιτούνται άσυλο. Κι αν όσοι το κατήγγειλαν και το δημοσίευαν χαρακτηρίζονταν, το λιγότερο, Τούρκοι πράκτορες, η παραίτηση του επικεφαλής της Frontex εξαιτίας ακριβώς αυτών των καταγγελιών αφενός τις επιβεβαιώνει, αφετέρου εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα και φυσικά την Ευρώπη.

Η Ελλάδα ελέγχεται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα camps - φυλακές. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. για τη μη προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων, για τις διώξεις λειτουργών της Δικαιοσύνης και δημοσιογράφων που φέρνουν στο φως σκάνδαλα όπως αυτό της Novartis, έπειτα από προαναγγελία μάλιστα κορυφαίων υπουργών και πολιτικών προσώπων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα, παγώνει τις θετικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, “εκκλησιαστικοποιεί” τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μπλοκάρει τον διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, μετατρέπει την καταστολή και την αστυνομική βία σε κανονικότητα, ιδιωτικοποιεί τα δημόσια αγαθά. Τα καθεστώτα έχουν ακόμα ένα κοινό. Πέφτουν με πάταγο.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)